İlerleme böyle olur

02.11.2015 08:31

ABD Başkanı Obama şöyle diyor: “Herkese merhaba; bu hafta Amerika’daki okullarda bilgisayar bilimini destekleyen öğretmenlerle, öğrencilerle, işadamlarıyla ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiğim için çok gururluyum. Bu becerileri öğrenmek, sadece geleceğiniz için önemli değil; ülkemizin geleceği için de önemlidir. Eğer Amerika’nın en ileri seviyede kalmasını istiyorsak, kullandığımız metotları değiştirecek araçlar ve teknolojide uzmanlaşacak sizin gibi genç Amerikalılara ihtiyacımız var. Bu yüzden, sizin de bu atılımda yer almanızı istiyorum. Sadece yeni bir video oyunu satın almayın; bir tane de siz yapın. Sadece yeni çıkan bir uygulamayı indirmeyin; tasarlanmasında yardımcı olun. Sadece telefonunuzla oynamayın; programlayın. Hiç kimse bir bilgisayar programcısı olarak doğmaz ama biraz sıkı çalışma, biraz matematik ve bilimle, herkes bilgisayar bilimcisi olabilir. Bunu deneme şansınız var. Kimsenin ‘Yapamazsın’ demesine izin vermeyin. İster genç bir erkek ya da genç kadın olun; ister şehirde, ister kırsalda yaşayın; bilgisayar geleceğin çok büyük bir parçası olacak. İyi bir iş yapmaya ve sıkı çalışmaya niyetliyseniz, geleceği şekillendirecek olan sizlersiniz. Herkese teşekkürler.”

Bizim bilişimden sorumlu bir bakanımızın görüşü ise şöyle: “Bu bilişime, fazla kafa yorarsan, sıyırırsın. Kullanacaksın, nimetlerinden yararlanıp; işini göreceksin. Kafayı taktın mı, o zaman işin kötü; çok fazla hikmetine şey yapmamak lazım.”

İşte farkımız!

Dijital ekonomi

2020 yılında 30 ila 50 milyar bilgisayar, akıllı telefon, akıllı araç ve makine internet ve iletişim sistemlerine bağlanmış olacak. Yine, bu tarihe kadar internet kullananların sayısı 3 milyarı aşacak. 2025 yılında, bilgisayar ve internet kullanımının ekonomilere etkisi 11 trilyon dolara yaklaşacak. Hali hazırdaki ekonomik hayatımızdan bir örnek alınırsa, Almanya’daki Hamburg Limanı’nın yükleme, indirme ve depolama faaliyetlerinin bilgisayar programına bağlanmasının verimlilikte % 178 artış sağladığını görürüz.

Dünyadaki başarılı şirketlerin % 83’ünün yöneticileri, bundan sonraki başarılarının, bilişimin geliştirilmesi sayesinde gerçekleşebileceğini söylüyorlar. Bugün itibarıyla, her iş günü internet aracılığıyla 2.4 milyar adet ticari işlem gerçekleşiyor. Bilişim uygulamaları sayesinde, yeni iş uygulamaları, bir şirketin gidişatının anında tespiti, mal ve hizmet sağlayıcıların üretim durumu, alt yükleniciler ve işçilerin verimliliğinin takibi vs. konularında; daha hızlı, daha basit ve daha akılcı çözümlere ulaşabilmesi ve müşteri memnuniyetinin sınanması sağlanabiliyor.

Biz buna bilgi ve bilişim çağı diyoruz. Ülkemizin gelişmesi de bu çağa katkı sağlamamız sayesinde gerçekleşecek.