Kara bulutlar dağıldı mı?

02.11.2015 16:29

Evet uzun bir süredir ortada olan siyasi belirsizliğimiz ortadan kalktı. AK Parti’nin oylarını daha da artırarak kazandığı zafer, anket tahminlerinin de üzerinde geldi. Tek başına iktidar hükümetinin ekonomik istikrarı devam ettireceği algısı ile de TL ve Borsa üzerinde bayram havası yaşanıyor. Borsa 4244 puan yukarıda açılışı yaptı. TL usul usul 2.7500’lere doğru süzüldü. Dediğimiz gibi tek başına iktidar 2.7500 seviyelerine kadar geri çekilmeyi gündeme getirdi ama FED etkisi Dolar’ın hızlı değer kaybını bir nebze sınırlayabilir. Bundan sonraki süreç çok daha önemli. Seçim sonuçlarının pozitif etkisi ne zamana kadar sürecek ? bu sorunun cevabı bundan sonra karışık fiyatlamaları ortaya çıkarabilir. Bu hafta FED ve faiz sürecini etkileyecek önemli veriler de takip edeceğiz ve Dolar/TL’nin yönü ve BİST’teki bu pozitif ayrışmanın kaderi net olarak belli olacak.

BAŞLADIĞIMIZ YERE GERİ DÖNDÜK

Bu sürecin cevabını sadece seçim sonucuna göre söylemek yanlış olacaktır ama kısa vadeli bu pozitif hava, süregelen kara bulutları bir nebze azaltır. Özellikle 7 Haziran sürecinden sonra CDS’lerde ciddi anlamda bir artış görmüş, üzerine de üzücü terör olayları da eklenince ülke de kaos havası yaşanmıştı. Üst üste yaşanan bozulmalar sonrası 300’lere kadar yükselen CDS’ler 236’lara kadar düştü ve yüzde 6 aşağıda. Borsa ise, 7 Hazirandaki seviyelerine yeniden geldi ve 90.000’lere doğru pozitif bir hava edebilir. Gösterge tahvil faizleri yüzde 4 aşağıda ve 9.5 seviyelerinde. Bundan sonraki pozitif havanın tek düşmanı ancak FED olabilir. Bu süreci artık başladığımız yere geri döndük diyerek özetleyebiliriz. 7 Haziran öncesi de aynı koşullar söz konusu ve FED etkisi hala geçerliliğini koruyor. 7 haziran seçimleri önces BİST açılış seviyelere yeniden geldik. Önümüzdeki bir kaç hafta daha bu olumlu hava esebilir. Yurtiçinde makroekonomik göstergeler de çok fazla bu pozitif havayı bozamayabilir. Ama Aralık ayına yaklaştıkça FED etkisi kendini yeniden hissettirecektir. Özellikle enflasyon ve ücretlerde ciddi bir artış ve istikrar görülürse ABD’nin sıkılaştırma politikiları TL’nin üzerine kabus gibi çökebilir. 90.000 ve üzeri senaryolar için Aralık ayı faiz senaryolarının sekteye uğraması gerektiğini düşünüyoruz.

BABACAN ETKİSİ ÖNEMLİ 

Seçim sonuçlarına baktığımızda AK parti 317 Milletvelili çıkartırken, ardından gelen CHP 134 milletvekili ile ikinci sırada yer aldı. Yüzde 49.48 seviyelerine kadar bir oy sayısıyla hükümeti kurma yetkisine sahip olan AKP’nin ekonomi bakanını kim yapacağını merak konusu. Hatırlıyoruz ki, Ali Babacan’ın yeniden seçim sürecine girmesi ve yaptığı ılımlı açıklamalar TL’de adeta rahatlama yol açmasına neden oluyordu. Yani piyasa Ali Babacan’a güveniyor. Kurulacak hükümette Ali Babacan isminin yer alması pozitif bir etki yaratabilir hatta bazı kesimlere göre Babacan’ın adı bile yeter yorumları yapılmaya başlandı. Bu durumlar TL adına gelişmeleri biraz daha pozitif bir sürece itebilir.





BİST için teknik olarak baktığımızda, olumlu havanın devam etmesi durumunda 84.300’lerin üzerinde 84.500-86.000 bölgesini ön plana çıkarabilir. 90.000 ve üzeri seyir için olumsuz ABD fiyatlamaları söz konusu olması gerecektir. Kurda artık 80.000 psikoljik bir destek olarak düşünülebilir. Kur tarafında ise, 2.7500 önemli bir destek. Bu seviyenin altında 2.6510’lara kadar bir gevşeme söz konusu olacaktır. Paritenin kuvvetli desteği ise, 2.55-2.5600 bandının arasında. Yükselişlerin devamı halinde 2.8500-2.8600 üzeri günlük kapanışları takip edebilir ve bundan sonraki süreçte Dolar/TL’de daha temkinli olmakta fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Gökhan Özkan

IşıkFX Araştırma Departmanı