Kripto paralarda gidişat ne yönde?

17.07.2019 09:03
Kripto para piyasasındaki trend belirleyicisi görevini sürdüren Bitcoin, 26 Haziran ve 10 Temmuz tarihlerindeki 13.000 Dolar üzerine yaptığı denemelerin başarılı olamamasının ardından düşüş trendine girmiş bulunuyor.

Bitcoin’in piyasadaki hacmin ne kadarına sahip olduğunu gösteren ‘Bitcoin Dominance’ grafiği ise düşüş için henüz bir sinyal vermese de önemli bir direnç seviyesine gelmesi sebebiyle karar noktasında olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla Bitcoin’in dominasyonunun düşmesi durumunda piyasadaki mevcut hacmin alt koin olarak tabir edilen alternatif koinlere doğru kayma ihtimali bulunuyor.

Ethereum, Ripple gibi önde gelen altkoinlerde ise düşüş trendinin sürdüğünü görüyoruz. Beklenen dominasyonun değişim etkisi ile birlikte mevcut trendlerde bir değişim beklentisi olsa da kısa vadede düşüş trendlerinin devamı bekleniyor.

Bitcoin

Fiyat üzerindeki satış baskısının sürdüğünü izlediğimiz Bitcoin için 10300 bölgesinin fiyatın kısa vadeli hareketlerinde güçlü bir destek seviyesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu bölgeden göreceği muhtemel alış baskısı ile birlikte fiyatın kısa da olsa bir toparlanma içerisine girmesi beklenebilir. Alış baskısının güçlü olması durumunda ise toparlanmanın 10800 bölgesindeki direnç seviyesine doğru devam etmesi sürpriz olmayacaktır. Aksi durumda ise toparlanmanın kısa sürmesi ve 10300 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi ile beraber 9900 bölgesine gelebilecek hareketlerin sert olması ihtimaline karşı dikkat edilmeli.

Genel trend bakımından da fiyatın 11500 – 11750 bölgesinin altında kaldığı sürece yükselişlerin kısa süreli olması ve satış baskısının genel olarak güçlü kalması bekleniyor. Bu bölgenin üzerinde ise Bitcoin için tekrar bir yükseliş trendinden bahsedebiliriz.

Ethereum

Genel trende uyum sağlayarak düşüş trendi içerisinde seyrine devam eden Ethereum, 220 Dolar bölgesindeki desteğin aşağısında seyrederek satış baskısının halen güçlü bir şekilde devam ettiğini bize gösteriyor. Toparlanma hareketlerinin kısa sürmesi ile beraber Ethereum’ a olan talebin halen zayıf seyrettiğini izliyoruz. Dolayısıyla düşüş trendinin hem teknik hem de psikolojik olarak güçlü olan 200 Dolar bölgesine doğru düşmesini bekleyebiliriz. Satış baskısının kendisini güçlü bir şekilde göstermesi durumunda ise 185 Dolar desteği de görülebilir. Ancak bu durumda fiyatın, 185
desteğinden güçlü bir tepki görmesi bekleniyor. Ethereum fiyatı 220 Dolar altında kaldıkça, yukarıda bahsettiğimiz düşüş beklentilerimiz geçerliliğini sürdüreceği gibi üzerine çıkması durumunda ise 238 ve 250 Dolar seviyesindeki direnç bölgelerini izleyeceğiz.

Ripple

Sert düşüş hareketlerinin ardından 0,31 civarında kısa da olsa toparlanma göstererek dengelenme çabasında olan Xrp, satış baskısının gücünü koruması ile beraber burada tutunamayarak düşüşüne devam ediyor. Fiyatın bu seviyenin altında kaldığı sürece öncelikle 0.29 destek seviyesine ve ardından 0.28 ana desteğine gelmesi bekleniyor. 0.28 seviyesinin güçlü bir destek olması sebebiyle bu bölgeden güçlü bir talep görmesi beklenen Xrp için toparlanma çabalarının buradan başlaması muhtemel gözüküyor. Ancak alış baskısının zayıf kalması durumunda düşüş devam edecektir.

Dolayısıyla buradan göreceği tepkinin gücü önemli bir etken durumda bulunuyor. Fiyatın 0.31 seviyesinin üzerine çıkması zayıf bir ihtimal gibi gözükse de böyle bir durumda Xrp 0.34 direncine kadar yükselişini sürdürebilir.

Piyasadaki Bitcoin dominansının yüksek olması ve bununla beraber alt koinler üzerindeki uzun süreli satış baskısının gücünü arttırması ile oynaklığın yüksek olduğunu ve bu tehlikeye karşı dikkatli olunması gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.

Bittrt Analisti Berkay Aybey