Küresel piyasalarda işler yoluna giriyor derken...

18.07.2016 18:12

Küresel ekonomik büyümeyi derinden yaralama potansiyeli olan İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış kararının etkileri Merkez Bankaları’nın önlemleri ile bertaraf edilmeye çalışılırken Türk Lirası’na negatif etki içeriden geldi. Cuma akşamı yaşanan tehlikeli girişim kısa sürede etkisiz hale getirildi ancak piyasalara etkisi zamana yayılabilir.

Özellikle uluslararası derecelendirme kuruluşlarının önümüzdeki günlerde yapacağı değerlendirme ile not indirimine gitme ihtimali piyasalar için risk teşkil ediyor. Küresel ekonomi zayıf bir görünüm sergiliyor ve bu şartlar altında son dönem verilerde iyileşmeye rağmen Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) Aralık ayı faiz artırım ihtimali halen %33,7 olarak Haziran ayı başındaki fiyatlamaların altında kalıyor. Ancak içeride yaşanacak gelişmeler de en az küresel piyasalardaki hareket kadar önemli. Haftaya başlarken derecelendirme kuruluşlarında gelen açıklamalar reel ekonomik etkilerinin ölçülerek karar verileceği izlenimi verdi. Küresel sermaye akışı içerisinde Türkiye’nin payına düşeni alması büyük ölçüde derecelendirme kuruluşlarının kararına bağlı diyebiliriz.

FED FAİZ ARTIRIM OLASILIK TABLOSU 
 

FED’in faiz artırım ihtimalinin ötelenmesinin yanında İngiltere’nin ekonomik gelişmeleri izleyerek Ağustos ayında Japonya’nın Temmuz toplantısında kolay para politikaları adına alacağı ek önlemler ile arka plandaki risklere rağmen şimdilik rüzgar gelişen ülke para birimleri lehine esiyor. Sene başında gelişen ülke para birimleri karşısında özellikle emtia üreticisi ülkelerin para birimleri dolar karşısında güçlendi. Brezilya Reali ve Rus Rublesi sırası ile Amerikan Doları karşısında yüzde 21,72 ve yüzde 16,64 değer kazandı. Türk Lirası bu sıralamada yirmi dört para birimi arasında yirmi birinci sırada yer alıyor.

Siyasi risklerin geride kaldığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sadeleştirme politikasının etkilerini görmek adına sürece ara verdiği bir senaryoda Türk Lirası aradaki farkı kapatmak isteyebilir. Aksi takdirde piyasanın risk algısı içinde önemli bir gösterge olan Dolar/TL paritesinde aynı zamanda psikolojik 3,00 seviyesi mıknatıs görevi görüyor olacak.

Diğer tarafta Merkez Bankaları’nın kolay para politikalarına ilişkin beklentiler ile can bulan piyasalarda önümüzdeki haftalardaki haraketlilik yerini temkinli bir bekleyişe bırakabilir. Emtia piyasasında Şubat ayından bu yana yaşanan yükseliş hareketi de son haftalarda yerini aşağı yönlü düzeltme eğilimine bıraktı. Dolayısı ile gelişen ülke para birimleri arasında emtia üreticisi ülkelerin para birimlerinde yaşanacak potansiyel düzeltme hareketi ile Morgan Stanley (MSCI) gelişen ülke para birimleri endeksi gerileyebilir.

MSCI GELİŞEN ÜLKE PARA BİRİMLERİ ENDEKSİ 


MSCI gelişen ülke para birimleri endeksi, 22 Ocak haftasından itibaren yükseliyor. Mayıs ayında Amerikan Merkez Bankası (FED) yaz aylarında faiz artırabilir beklentisi ile 1477 seviyesine kadar gerileyen endeks sonrasında arada yaşanan düzeltme haftalarına rağmen yükseliş eğilimini korudu. Geçtiğimiz hafta MSCI gelişen ülke para birimleri endeksi Mayıs ayı zirve seviyesi olan 1530’a kadar yükseldi. Kısa vadeli göstergelerde RSI aşırı alım bölgesinde ve özellikle emtia piyasasında satış baskısının artması durumunda endeksin 21 haftalık hareketli ortalama olan 1500 endeks seviyesine kadar geri çekilebilir.

Sonuç olarak, küresel piyasalarda geçtiğimiz haftalara kıyasla normalleşen piyasa şartlarına rağmen kısa vadede gelişen ülke para birimlerinde aşağı yönlü düzeltme ihtimali ve içeride Türkiye ekonomisinde yavaşlama endişesi ise Türk Lirası baskılanabilir.

ARZU TOKTAY
XTB MENKUL DEĞERLER A.Ş. ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ