Makroekonomik göstergeler bozuluyor

08.09.2015 11:59

Son dönemde yurt içinde açıklanan makro verilere baktığımızda kur etkisi sebebiyle ciddi bozulmalar görüyoruz. Ticaret açığı, TÜFE, imalat sanayi derken bugünde 6 ayın dibinde açıklanan sanayi üretimi verisi ile karşı karşıya kaldık.

Haziran ayında aylık bazda yüzde 2.4 artış gösteren sanayi üretimi, Temmuz ayında yüzde 1.5 geriledi. Ocak ayından bu yana en düşük artışı gösteren sanayi üretiminde ana sanayi gruplarında dayanıklı tüketim malı imalatından yüzde 11.3 düşüş görülürken, alt sektörlerde bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatındaki düşüş yüzde 24.9 oldu. Sermaye malı üretimindeki zayıflama devam ediyor. Dayanıklı tüketim mallarındaki yükselişin zayıfladığını söyleyebiliriz.

 

 


İmalat PMI sinyali vermişti

Geçtiğimiz hafta 49.3 açıklanan imalat PMI, 50’nin altında gelerek daralma sinyalini vermişti. Alınan yeni siparişlerde üst üste sekiz kez düşüş görülürken, son 6 ayda ikinci kez istihdamda kesintiye gidilmişti. TL’deki zayıflama ihracat siparişlerinde sınırlı artışa neden olsa da, döviz sepetindeki yükselişin enflasyona olan olumsuz etkisi siprarişlerde düşüşe neden oldu. Ayrıca kurdaki yükselişin maliyet enflasyonunu artırdığı ve ürün fiyatlarının yükseldiğini gördük. Maliyet enflasyonu son 18 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, bununla beraber daha yüksek TÜFE rakamları beklemeye başlamıştık.

TÜFE’de daha yüksek rakamlar görebiliriz

Maliyet enflasyonun artması ile beklentilerin üzerinde beklediğimiz TÜFE, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.14 artarak beklentimizi karşılamıştı. Gıda fiyatlarındaki düzeltmenin etkisini yitirmesi ve kur etkisininde devreye girmesi ile yıl sonuna doğru yüzde 8’in üzerinde bir rakam görebiliriz. On iki aylık ortalamanın yüzde 7.88 olduğunu ve yıllara göre incelediğimizde Eylül, Ekim ve Kasım aylarında enflasyonun yükseldiğine dikkat etmemiz gerekiyor.



 

Büyüme beklentinin altında kalabilir

Son dönemde açıklanan göstergeler Perşembe günü açıklanacak rakamların beklentinin altında kalabileceğini gösteriyor. Tüketici güveninin tarihi düşük seviyelerde, kurdaki yükseliş özel sektör yatırımları üzerinde olumsuz etki yapıyor.Dış talepte zayıflığın devam etmesine eklenen iç talepteki durgunluk ile yılın son çeyreğindeki rakamlar tahminlerin altında kalabilir.

Endeks 65 bine göz kırpıyor

Siyasi ve jeopolitik tarafta bu kadar risk varken endeksin yükselmesine beklemek oldukça iyimser bir yaklaşım olabilir. Ağustos ayında  yabancı yatırımcılar 462 milyon 75 bin 67 dolarlık net satım gerçekleştirdi. Yılın ilk altı ayındaki toplam satım miktarı ise 703 milyon dolar oldu. Endeksin 72 bin 800 seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda ilk etapta 68 bin 500- 70 bin bölgesi, daha sonrada 65 bin seviyesini görebiliriz.

 

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı