Mart ayı TL için bahar mı?

04.03.2016 15:37

Evet merakla beklenen Mart ayı geldi.

Oldukça hızlı gelişmelerin olduğu iki hafta takip ediyoruz. Ancak daha yeni başladık. Şimdiden söyleyelim.

Öne çıkan bazı ürünler var.

Altın ve Türk Lirası bu ara gözde enstrumanlar. Haliyle de Gram Altın zirveleri zorluyor.

Peki nedir bu mart ayının sırrı ?

Neler bekliyor bizi ?

Bu pozitif hava daha ne kadar sürecek ?

Türk lirası dış etkilerden nemalanıyor

Evet kurda geri çekilmeler devam ediyor ve malum 2.90 seviyesine yeniden dayandık.

Peki TL bu duruma kadar neler yaşadı ? daha geçen hafta bu kur 3 liraya çıkmadı  mı ?

Burada TL’yi değerli kılan nedir ? Bunun sebebi ne TCMB’dir. Ne de dillendire dillendire anlatamadığımız cari açıktaki iyileşme.

Bu durumda öne çıkan dış etkenlerdir. Birincisi FED. İkincisi ECB ve iştahı kabaran yabancı yatırımcılar.

İçeride unutulan konular ise, uzunca bir süredir gündemizde olan, jeopolitik riskler, başkanlık seçimi ve Merkez Bankası başkanı kim olacak tartışmaları.

İki ya da üç hafta daha bu spekülasyonları rafa kaldıracağız gibi bir hava var.

Haftaya her şey belli olacak. ECB, Euro’yu sallayacak. Türk Lirası’da bu depremden ya nemalanacak ya da unuttuğu korkuları yeniden hatırlayacak.
ECB bizi neden ilgilendiriyor ?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) parasal genişleme ile birlikte, varlık alım programını uyguluyor. Yani tahvil alıyor. Para sunuyor. Bu para ekonomik canlılığı sağlamak adına, Euro bölgesini kurtabilecek bir ilaç konumunda.

Peki Avrupa düzelir mi ? düzelebilir. Varlık alımlarının boyutu Aralık toplantısında artırıldı. Ancak gelen veriler şuan için ılımlı sinyaller veriyor mu ? tam olarak Evet denilemez. Ne PMI’lar tam olarak iyi düzeyde ne de enflasyon.

O ZAMAN BİR MÜDAHALE DAHA GEREKİYOR !

ECB son toplantıda ne yaptı. Negatif faiz uygulamasını, biraz daha şiddetlendirdi. Yani -0.20 olan faizler, artık -0.30. Peki piyasa bunu Euro aleyhine fiyatladı mı ? Hayır. Çünkü Avrupa gerçek bir müdahale bekliyor. Sözlü yönledirmeler Draghi’nin istediği etkiyi tam olarak sağlamıyor.

Bu nedenle Avrupa Merkez Bankası’nın yeni bir müdahele yapabileceğini yani piyasaların beklediği, parasal genişleme miktarının artıralabileceği ifadesini duymak istiyor.

Bu Türkiye’ye nasıl bir etki sağlayabilir ? Avrupa bizim en önemli ticaret dostlarımızdan bir tanesi. Almanya ise bu konuda demirbaş. O yüzden eğer Avrupa toparlanırsa, ya da toparlanma ibaresi gösterirse, Türkiye’de bu durumdan olumlu nemalanabilir. Bu hamleyi ECB yapmasa bile, yapma ihtimali bile, TL’yi ayakta tutuyor. İçeride unuttuğumuz konulara rağmen. Erdem Başçı’nın güzel bir ifadesi vardı...

‘’Türkiye’nin ihracat rakamlarını tahmin etmek istiyorsanız Almanya’nın PMI verilerine bakın ‘’

Diğer konu FED FED’in yakın tarihte faiz artırma ihtimalini piyasa artık gözden çıkardı.

Veriler çok mu bozuldu ? Hayır. Hatta önemli verilerde iyileşmelerde takip ettik.

Ancak piyasalar çalkantılı. Bu verilerin istikrar ve güven ortamını tam olarak sağlayamadığını FED adına söyleyebiliriz. Bu durumda TL yeni bir riski daha hasır altına almış oldu. Geçici olsa da...

Bugün tarım dışı ve ücretler var. İstihdam verileri artık ne kadar fiyatlarız bunu sorgulamaya başladık. Çünkü tablo iyi. Burada istihdamı ücretlerle
taçlandırmamız gerekiyor ki, FED istediği cesareti alsın. Bunu da bugün göreceğiz.

Ancak olağan üstü bir veri görmediğimiz sürece, Mart ayı faiz artırımı ihtimalini hasır altında tutmaya devam edeceğiz.

Bu etki ne kadar sürer ? Her şey gönlümüze göre olacak mı ?

Bu etkilerin geçici olacağını düşünüyorum.

Tüm değerlendirmeler. ECB’nin ek bir parasal genişleme yapacağı üzerine. Ancak bu kararı almaması ya da en azından sadece bir faiz indirimi yapması. Ya da bu toplantıda suya sabuna dokunmaması halinde. TL’ yakaladığı pozitif havayı kaybedebilir. Ya da yakalanan bu daha hava sınırlı boyuta ulaşabilir.

Draghi bize istediğimizi verirse, o zaman TL rüzgarı bir süre daha devam edecektir.

NE ZAMANA KADAR?

Nisan ayı ya da Nisan ortası. TCMB’nin yeni başkanı kim olacak fiyatlamaları ve kararsız bir seyir TL’yi gene sıkıntıya sokabilir. Ancak görüntü itibariyle Mart ayının ilk 2 ya da 3 haftası, TL ön planda olmaya devam edecek.

ALTIN’IN KADERİ 

Altın fiyatlarınında yükseliş ivmesini devam ettireceğini düşünüyorum.

Özellikle 10 Mart ve 15 Mart ECB ve BoJ toplantıları önemli. Negatif faiz ortamı yeniden gündeme gelebilir. Bu durum daha öncede yükselişe zemin hazırladığı gibi, bu seferde aynı hamleyi daha şiddetli görebilir. ECB’den yüzde -0.40, BoJ’dan da yüzde -0.30 faiz uygulaması gelebilir.

FED bu sırada elinde mısırı, MB savaşlarını uzaktan film gibi izleyecek. Sessiz ve derinden...

Bu durumda Altın 1305’in yolunu açabilir... Dikkat ! 1260’ın üzerinde kalmamız ayrıca önemli !

DOLAR/TL VE EURO/TL-BİST 100

Bu ara Dolar/TL’de 2.90’ı izleyeceğiz. 2.90 altında 2.88-2.8700 denemesi görmüştük. Buranın kırılması sert satışları gündeme getirebilir. Bu durumda ancak dış etkilerin bizi desteklemesi şartıyla gündeme gelebilir. Ancak 2.90’ı aşmak burdaki talebi durdurmak zor ! Yükselişler ise, bu ortam geçerliliğini koruduğu takdirde 2.95’lere sınırlı olabilir. Sert bir geri çekilme bizi 2.80-2.8500 aralığına itebilir. Buralardan alımlar gelebileceğini ve yeni bir sürecin başlayabileceğini söyleyebiliriz.

Euro ise, yaralı kurt. Bu kanatta ise, 100 günlük ortalamanın altındayız. Sırada 200 günlük ortalama 3.16 var. 3.14-3.16 bölgesi ilk etapta belirleyici olacak. Buranın aşılması bize, 3.10-3.1200 aralığına hatta 3.00 lira yolcuğuna çıkarabilir. Dikkat ! Alternatif senaryo 3.22 üzerinde yani yeniden 100 günlük ortalamanın üzerinde kaldığımızda gelebilir. 3.30 süreci yeniden gündeme gelebilir.

BİST’te ise, 62 bin mi 80 bin mi tartışmaları gündemdeyken. 80 bincilerin yeniden öne çıktığını görüyoruz. Burada dediğimiz bahar havasının etkisi var. Ancak borsamızın bu ara, yurt dışı endekslerle beraber hareket ettiğini görmekteyiz. Bu havanın etkisi bizi 80.000’e götürür ama yıl sonu nerede oluruz asıl soru bu olmalı... 75 bin 76 bin üzeri rüzgar arkamızda olacaktır... İç dinamiklere döndüğümüzde u hava bozulacaktır.

Gram TL ise, bu rüzgarda Ons altından destek bulmaya devam edebilir. 119.50 gördük. Ramak kaldı. 120 TL üzeri 124-125 TL olabilir. Ancak bu ara yatırımcılar Dolar/TL’de gelebilecek olası geri çekilmelere hazırlıklı olmalı. Burda da 115-110 TL arası kritik olacaktır. 

Gökhan Özkan
IşıkFX Araştırma Uzmanı