Negatif ayrışmanın sona ermesi için Fed ve Fitch`i atlatmak gerekiyor!

14.09.2015 13:19

FED'i ve Fitch'i beklerken içsel dinamiklere bağlı olarak gösterge tahvilin % 11.40'lara gelmesi dolar-TL'nin global hareketlere de bağlı olarak yeni rekorlar kırmaya devam etmesi  iç piyasalarda bir miktar negatif ayrışma yaşandığını gösteriyor. Bu havanın değişmesi için acil pozitif haber akışına ihtiyaç duyulmakta.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

Geçen hafta  1.599 puanlık kayıpla 71.350 seviyesinden kapanış gerçekleştiren BİST yeni haftaya oldukça sıkışık bir seyirde giriş yaptıktan sonra ilk seans içinde toplamda 500 puanlık dar bir bantta hareket gösterdikten sonra ilk seansı 71 puanlık sınırlı bir kazanımla 71.422 seviyesinden tamamlamış oldu.

200 haftalık kritik eşik olan 73.500'lerin altına gevşedikten sonra 70.000-73.500 aralığına girerek FED'i bekleyen BİST'te özellikle banka hisselerinde yaşanan satış baskısının devam etmesi şimdilik kalıcı ve kararlı bir tepkinin gelmesini engelliyor.

Yukarı yönlü güçlü tepki gelmedikçe de aşağı yönlü baskının artmaya devam ettiğini de izliyoruz. Dolar yükseldikçe dolar bazlı grafikerde mevcut durumda 2.3 centlere geri çekilme ile görece ucuzlamaya devam ederek en azından 70.000 üzerinde direniş göstermeye çalışıldığını izliyoruz.

Dolar bazlı görece ucuzluğu kullanmaya çalışan  BİST'te  70.000'lerin TL bazlı olarak oldukça kritik bir destek olduğunu ve buranın altına kalıcı geçişler yaşanması ve kapanışlar gelmesi halinde aşağıda ilk etapta 65.000-68.000 aralığına kadar sert bir geri çekilme riskinin teknik olarak devam ettiğini de hatırlatmak isteriz.

Tepkilerin anlam kazanarak Yükselişe dönebilme şansının artması  için 73.500 üzerine geçerek devamında son 7 haftanın en yükseği olarak etiketlenen 75.000-75.500'leri de kalıcı geçerek daha önce sıkışma bölgesi olan 77.000-80.000 aralığına doğru güçlü bir hamle gerekecektir.

İçerde olası erken seçim sonuçlarına ek olarak , seçim olacak yada olmayacak tartışmaları ve yaşanan üzücü olayların etkisi belirsizliği ve buna bağlı endişeleri arttırmaya devam ederken gösterge tahvilde faizin son 5-6 senenin kritik eşiği olan ve yabancı algısının şimdiye kadar  pozitife döndüğü  % 11 -12 bandı içinde kalmaya devam etmesi ve % 11.40'lara ulaşarak son TCMB müdahelesinin geldiği % 11.70'lere yaklaşması dikkat edilmesi gerekli bir kriter olarak masada kalmaya devame diyor.

Dolar-TL ise özellikle yabancı kurumlardan  gelen ve 3.60-3.85 gibi  yüksek seviyeli hedefler içeren raporların da kısa vadeli algıyı bozması ve FED öncesi dolar'ın gelişen piyasaların para birimleri üzerinde baskı kurmaya devam etmesi dolar-TL tarafında yeni rekorlar getiriyor.

Kur ve faiz tarafında yaşanan bu oynaklık ve yüksek seviyeler özellikle banka hisseleri üzerinde baskı kurarken yçne yabancı raporlarında banka hisseleri ile ilgili değerleme ve beklentilerin şimdilik negatif tonda olması BİST için oldukça temkinli olmamız gerektiğini bize gösteriyor.

FED global piyasalara moral verecek bir öteleme içine girerse ve FITCH'ten negatif bir sürpriz gelmezse , belki iç piyasalarda kısa süreli de olsa bir mola mümkün olur ve seçime kadar bir manevra alanı oluşabilir. Biz FED'den sonra daha aktif ve kararlı bir TCMB beklediğimizi de belirtmek isteriz.

Bu iki kritik dönemeçten negatif tonda bir gelişme olursa ve özellikle global piyasalar negatif tonda baskı altına girerse, şimdiye kadar negatif ayrışma göstermeye başlayan kur faiz ve borsa için çok daha temkinli olmamız gerektiğini de belirtelim. Böyle bir senaryo da TCMB mecburen daha agresif adımlar atmak zorunda kalabilir.

Özetle global piyasalar için ve buna paralel seçime ilerleyen Türkiye için en kritik ay kabul edilen Eylül'ün en kritik haftasına giriyoruz. Bu hafta da yaşanacak gelişmeler ve fiyatlamalar yılın geri kalanı için de gösterge niteliği taşıyabilir.Artacak Volatiliteye paralel olarak  Her iki yöne sert hareketler yaşanabileceğini unutmadan oldukça dikkatli olmak gerekiyor.

DOLAR-TL YORUMU:

Üst üste gelen yabancı raporlarının algıyı bozması , Dolar endeksi'nin 95.00-96.00 aralığında sakin seyrine rağmen gelişen piyasa kurlarına karşı Dolar'ın değer kazanmaya devam etmesi yeni haftaya 3.07'lere yaklaşarak yeni rekorlar gelmesini sağlamış görünüyor.

FED'in alacağı karar ve sonrasında Dolar'ın global seyri yanında FİTCH'den hafta sonu gelecek açıklamalar'da oldukça önemli olacaktır. Şimdiye kadar elini göstermek istemeyen ve ölçülü farklı adımlarla temkinli bir sıkı para politikası izleyerek eleştirilere sebep olan TCMB'nın tavrı da dolar-TL tarafında oldukça önemli ve etkili olacaktır.

Geçen hafta da belirttiğimiz gibi FED sonrası Dolar endeksinin 98.50-100.00 aralığına gelmesi halinde dolar-TL tarafında yukarı yönlü daha sert hareketlerin gelmesi ihtimalini asla göz ardı etmemek gerekiyor. Bu sebeple gözlerimiz bir yandan dolar endeksi'nde olmaya devam edecektir.

Teknik olarak aşırı alımda bulunan ama son gelen yabancı raporlarda belirtilen 3.80 civarı kur tahmini hedefleri ile algı bozulması yaşanan dolar-TL'de yükselişin mola vermesi için içsel haber akışında pozitif gelişmeler yanında global ortamda yaşanan atakların da mola vermesi gerekiyor.

Dolar-TL tarafında teknik olarak;

3.00- 3.05 aralığı üzerinde kuvvet kazanımı devam ettikçe 3.08 ve sonrasında  3.10-3.15 aralığı hedef direnç aralığı olmaya başlayacaktır.

Stresin bir süre azalması için öncelikle 3.00 -3.05 aralığı altına gelmek ve hemen altta 2.97-2.98 aralığının da altına geçerek tekrardan  2.90-2.95 aralığına geri dönebilmek gerekiyor.

Daha kalıcı bir mola sinyali için 2.90 altına geçişlerde devamında 2.87-2.88 aralığının da aşağı yönlü geçilerek 2.80-2.85 aralığına doğru bir hareketin başlaması gerekecektir.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti