Piyasaların FED ile imtihanı!

29.07.2015 12:39
Piyasaların merakla beklediği FOMC geldi çattı. 2 gün süren toplantının ardından faiz oranı kararı ve açıklamalar yayınlayacak. FED’in tonu faiz artırımı beklentilerine büyük etki yapacaktır. Açıklamalar Eylül ayında faiz artırma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu söylerken, Citi son açıkladığı raporda bu oranı yüzde 60’a çıkarmıştı.

EYLÜL'DEN ÖNCEKİ SON TOPLANTI

Eylül toplantısından önceki son toplantı  olması akşamki toplantıyı iki kat önemli kılıyor. 17 FED üyesinin yıl sonu faiz tahminleri iki faiz artışını işaret ediyordu. Yellen, 15 Temmuz’da ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ekonominin beklendiği gibi gelişme göstermesi halinde bu yıl faizleri artıracaklarını söylemişti. İstihdam göstergelerinin doğru yönde bir trend izlediğini ifade eden Yellen, hala tam istihamda olmadıklarını,  ücret artışlarının ise ivmelenmeye başladığını ancak istenilen seviyeye gelemeyen iş gücü piyasası ile uyumlu  bir seyir izlediğini söyledi.

ENFLASYONA VURGU YAPABİLİR

Son haftalarda tekrar düşmeye başlayan petrol ve enerji fiyatları ABD’de enflasyonu negatif etkiliyor. Haziran ayından bu yana ham petrol yaklaşık yüzde 23 düşüş görüldü. FED’in de istihdamdaki toparlanmadan sonra üzerinde en çok durduğu enflasyon oldu. Yüzde 2 hedeflerine ulaşacaklarını söyleyen yetkililer, çekirdek TÜFE ve enerji fiyatlarındaki düşüşe daha fazla vurgu yapabilirler.

17 ÜYEDEN 15’i FAİZ ARTIRIMI DEDİ

Son FOMC toplantısında 17 üyeden 15’i ilk faiz artırımının bu yıl içerisinde olması yönünde oy kullanmıştı. Yellen’ın geçtiğimiz haftaki konuşmasından sonra açıklanan veriler konut fiyatları ve tüketici güveni haricinde iyiydi. İşsizlik başvuruları 255 bin ile son 42 yılın en düşük seviyesinde açıklanırken, üretim ve hizmet sektörü PMI’ları yukarı yönlü hareketine devam ediyor.

FOMC’DEN ÇIKABİLECEK SONUÇLAR  

Yellen’ın ve FED üyelerinin son dönemde yaptıkları açıklamalarda şahin olduklarını takip ediyorduk. İlk seçenek olarak FED’in şahin olmaya devam edip Eylül’ün sinyalini vermesini söyleyebiliriz.  FOMC’den ekonomiye dair olumlu bir değerlendirme, hedeflerin gerçekleşme ihtimallerine yönelik pozitif açıklamalar gelmesi durumunda Eylül’deki faiz artışı beklentileri artıracakve dolar değer kazanacaktır.

Son toplantıda Çin ve Yunanistan riskleri üzerinde durulmuş, verilerin izlenilmeye devam edeceği açıklanmıştı. Bu toplantıda da piyasadaki volatilitenin artmasını engellemek ve doların aşırı değerlenmesinin olumsuz etkilerinden kurtulmak için Haziran ayındaki gibi piyasayı merakta bırakacak bir açıklama yapabilir. Faiz artışının zamanlamasına ilişkin bir karar verilmemişse de zaman kazanmak için bu tarz açıklama görebiliriz.Bu durumda dolar değer kaybedebilir.