Şahin Fed doları geri döndürdü

30.10.2015 13:52

Çarşamba günü FOMC açıklamalarında FED, Eylül ayı toplantısına göre oldukça şahin açıklamalarda bulundu. Faiz artışını Aralık toplantısınında değerlendireceklerini belirten FED üyeleri, Aralık için açık kapı bıraktı. Toplantıda, daha önce dikkat çekilen küresel büyüme ile ilgili endişelerin azaldığında hemfikir olunmuş ve bu ifade metinden çıkarılmış. Orta vadede yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılabileceği açıklanırken, konut piyasasının daha da iyileştiğinin altı çizildi. Açıklamalar sonrası dolarda ciddi değerlenme görülürken, CME’de işlem gören vadelilerde Aralık ayı faiz artırımı olasılığı yüzde 47’ye kadar yükseldi.



Eylül ayında küresel ekonomideki büyümeye ilişkin risklerden korkan FED faizi sabit tutmuştu. FED Başkanı Yellen, toplantı sonrası yaptığı basın toplantısında, faiz artışının istihdam piyasasında daha fazla iyileşme, enflasyonda geri dönüş görmeye başlandığında uygun olacağını söylemişti. Bu toplantı sonrasında ekonomik aktivitenin ılımlı hızda büyüdüğü belirtildi. FED’in Eylül ayında gerçekleşen son toplantısından bu yana alınan verilerin ekonomik faaliyetlerde ılımlı bir genişleme sinyali verdiğinin ifade edilmesi dikkat çekti. Bir sonraki FED toplantısı 15-16 Aralık tarihlerinde yapılacak. Fed Başkanı Janet Yellen, bu toplantının ardından basın konferansı düzenleyecek. Amerika Merkez Bankası, Aralık 2008'den bu yana faizleri yüzde 0 ile yüzde 0.25 aralığında tutuyor.

Aralık net değil fakat kapı tamamen açık

Faiz artışı ifadesinin karar metnine girmiş olması Aralık ayı ihtimalini tamamen gündeme getirdi. Metinden kaldırılan en önemli maddelerden biri yukarıda da belirttiğim “Global ekonomik ve finansal gelişmeler büyümeyi kısıtlayıcı bir etki yaratabilir ve kısa vadede enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskıyı artırabilir” ifadesiydi. FED Eylül’de Çin endişeleri ile faiz artışı yapmamıştı. Geçtiğimiz toplantıda hane halkı harcamaları ve özel sektör sabit varlık yatırımlarındaki artışı 'ılımlı' olarak ifade edilmişti. Bu metinde ise 'sağlam' bir artış belirtildi. Ayrıca Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker’ın faiz artışı ısrarı devam ediyor. Eylül’de olduğu gibi faizleri sabit tutma kararına tek muhalefet eden isin Lacker oldu.

Sonuç olarak Eylül’de güvercin olan FED, bu toplantıda şahin açıklamalar ile beklentileri yeniden canlandırdı. Aralık’a kadar verileri takip etmeye devam edeceğiz. Dün açıklanan büyüme yüzde 1.5 ile beklentiye çok yakın açıklandı. Zaten FED 3. Çeyrek büyümede düşüş görüleceğini ifade etmişti. Bu yüzde piyasada dolar aleyhine bir fiyatlama görmedik. İşsizlik başvurularında düşüş devam ediyor. 4 haftanın ortalaması 259.25 bine düşmüş durumda. 40 yılın en düşük seviyelerindeki hareket devam ediyor. Bugün kişiler gelir ve harcamalar verileri ile istihdam maliyet endeksi açıklanacak. Önümüzdeki Cuma ise tarım dışı istihdam verisini takip edeceğiz.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı