Seçim sonrası gelişmeler ve uluslararası piyasalar

08.06.2015 17:28

Uluslararası piyasalarda geçen haftanın önemli olayı Amerikan iş datası oldu. Cuma öğleden sonra gelen rakamlar Mart ayındaki zayıf iş datasının aslında geçici olma ihtimalini arttırdı. Aynı şey Amerikan gayri safi milli hasıla rakamlarının ilk üç ayda düşük gelmesi için de söylenebilir.Zayıf dataların dönemsel görünmesi Amerika'nın gelişmiş ülkeler arasında ilk faiz arttıran ülke olma ihtimalini yükseltiyor. Dünyadaki ekonomilerin gidişatına bakıldığında Amerika faiz arttırımında Avrupa Birliği, İngiltere ve Japonya'dan en az bir kaç çeyrek önde gidecek gibi duruyor.

IMF Amerikan faiz arttırımının olası sonuçları göz önüne alındığında Amerika'nın 2016'yı beklemesinin daha doğru olacağından bahsetti. Amerikan Merkez Bankası yetkilileri ve Başkanı ise faiz arttırımı için direkt olarak enflasyon artışını beklemek zorunda olmadığından ve özellikle iş datasındaki maaş artışları ve işsizlik oranındaki düşüşün gelecek ile ilgili fikir verdiği yönünde.Burada genel resimden anlaşılan Amerika'nın büyük bir balon riski yaratmadan, kalıcı büyümenin işaretlerinin görülmesi ile faizleri normalleştirme adımlarını atmaya başlayacağı.

Önümüzdeki dönemdeki en önemli Amerikan datası Mayıs Perakende Satışlar, hatırlarsanız Mart'taki güçlü data sonrasında Nisan ayı yatay bir görünüm çizmişti.

Doların fiyat hareketlerindeki başka bir önemli faktör Avrupa tahvillerindeki hızlı satış dalgası oldu. Avrupa tahvillerindeki satış hızlanıp faizler yükseldikçe bu tahviller ile alınmış olan Avro satış pozisyonları kapatılmaya başlanıyor. Bu da dolar endeksinde önemli yeri olan Avro'nun doların değerini düşürmesi ile sonuçlanıyor. Özelikle Alman tahvillerindeki hızlı satışlar tüm bono piyasasındaki dengeleri sarstı.

Çözülemeyen Yunanistan sorunu da piyasayı zor bir noktada tutuyor. Birliğin Yunanistan'a yaptığı teklif büyük oranda göstermelik bri teklif olarak kaldı. Yunan hükümeti Avrupalı politikacılardan ve yatırımcılardan şu an çok sempati göremiyor fakat istedikleri bri miktar borç affı aslında borçun sürdürülebilir olduğunu varsaymaktan daha gerçekçi görünüyor. IMF bil ebu seneryoda bir miktar borç affının masada olması gerektiği söylüyor fakat kendisini içinedahil olmak istemiyor. Kısa vadede görünüm Yunanistan'ın özünde bir politik risk olduğu ve Avrupa Birliği politikacılarının elinde olduğu. Yunanistan karşısında disiplinli davranmak ve görünmek isteyen Avrupa şu an için Yunanistan'ın isteklerine boyun eğecek gibi görünmüyor.

Seçim sonuçlarının 13 sene sonra bir koalisyon ihtimalini ortaya çıkartması ile hisse, tahvil ve döviz piyasalarında Pazartesi sabahı itibari ile ciddi fiyatlama değişikleri oldu. Tahviller en az etkilenen yatırım araçları oldu, en büyük nedeni tahvillerin yaklaşık bir senedir Amerikan Merkez Bankası'nın beklenen faiz arttırımı beklentisi ile ciddi satış yemesi. Burada yabancı payının azalması satışı limitliyor. Borsa da çok sert bir hareket yapmakla beraber sene içindeki seviyeler dahilinde kaldı. Burada da en büyük neden yabancı pozisyonlarının ciddi düşük olması. Döviz piyasasında döviz ihtiyacı Türkiye gibi cari açık veren ülkelerde ülke içinden geldiğinden şu an bireysel yatırımcıların yüksek döviz pozisyonlarına rağmen dolar talebi devam ediyor. Bunun sonucu olarak dövzi kurlaırnda ciddi yükseliş ile karşılaşıldı.  Merkez Bankası, seçimlerin ardından hızla tırmanan döviz kurlarını frenleyebilmek için dolar ve euro için uyguladığı faizleri yarımşar puan indirdi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, "Yakın dönemde gözlenen küresel ve yerel gelişmeler nedeniyle bankaların Merkez Bankası’ndan alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının 9 Haziran 2015 tarihinden itibaren ABD doları için yüzde 4.0’den yüzde 3.5’e, euro için yüzde 2.0’den yüzde 1.5’e indirilmesine karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı. Bundan sonraki adımın Merkez Bankası tarafından muhtemlen bir faiz artışı olabilir fakat ilk bir kaç gün Merkez Bankası muhtemelen durumun sakinleşmesi ve bir dengeye oturması için bekleyecektir.

Batur Asmazoğlu / http://www.investaz.com.tr/
InvestAZ Fon Yöneticisi