Sıkılaştırma devam!

22.09.2015 14:13

TCMB faizlerde beklentiler doğrultusunda değişiklik yapmadı ve politika faizini %7.50 seviyesinde sabit bıraktı. Alt ve üst bantlarda da %7.25-%10.75 sınırı bozulmadı. Karar metninde Avrupa ülkelerindeki kademeli toparlanmanın net ihracat lehine değişmesi beklentisi eklenmiş. Enflasyon konusunda fazla bir değişiklik yok. Daha sıkı bir likidite politikasında ki “daha sıkı” ibaresi metinde yer almıyor. Bu bir miktar güvercin olarak algılanabilir.

Metinde enflasyon konusunda İşlenmiş gıda kaldırılmış. Gıda’nın enflasyona olumlu etkisi artık beklenmiyor. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde eğitim harcamaları gibi kalemlerinde etkisiyle enflasyonda daha kötüye gidiş olabilir. Buna kur’un son dönemdeki artışının geçişkenliği de eklenirse enflasyon konusu TCMB’yi oldukça sıkıştıracak görünüyor. Ancak Merkez Bankasının faiz artırımı yapması için arkasında bir siyasi istikrarın da olması gerekiyor. Bu konuda belirsizliğin devam etmesi ve global piyasalarda normalleşme sürecine geçilememiş olması TCMB’yi bekle gör patikası içerisinde tutuyor. TCMB somut bir adım atmadan önce büyük ihtimalle 1 Kasım seçim sonuçlarını ve Fed’in faiz adımını beklemeyi tercih edecektir.

Önümüzdeki dönemde sıkılaştırma uygulamaları devam edebilir. Gerçi metinde “daha sıkı” kelimesinin çıkarılmış olması güvercin olarak algılansa da, önümüzdeki dönemde uygulamalarda fonlama maliyeti %9 seviyesinin üzerine yükselebilir. Eğer ileride bir faiz artırımı olacaksa, fonlama maliyetinin yükselişini sürdürmesi ve Merkez’in daha çok üst bandı kullanıyor olması mantıklı olacaktır. Mevcut durumda Merkez’in duruşunda değişiklik olmayacak gibi duruyor.

Piyasada USDTRY’de 3.0232 seviyesine doğru yükseliş görülüyor. Metindeki “daha sıkı” ibaresinin yer almaması ve faizde değişikliğin olmaması TL’de değer kaybı yaratıyor. USDTRY’de 3.03 seviyesindeki direnç önemli. TL, aynı zamanda Euro karşısında da değer kaybediyor EURTRY 3.3860 seviyesine doğru yükseliş göstermiş durumda. Sıkılaştırmalar devam edecek görünüyor. %8.94 seviyesine ulaşan fonlama maliyetinin önümüzdeki günlerde yükselişini sürdürmesi beklenebilir. USDTRY’nin 3 seviyesinin üzerindeki seyrini koruması muhtemel.

Tuncay Turşucu / İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com