Siyasi denklemin çözülmesi gerekiyor

17.08.2015 11:49

Siyasi denklemin bir erken seçim ihtimaline doğru ilerlemesi piyasaları tedirgin ederken,dolar-TL'de yaşanan yükseliş sürdükçe BİST baskılanmaya devame diyor.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

Geçen hafta yazımızın giriş kısmında  '' Kısa vadede pozitif haber akışı gelmezse daha sert bir piyasa ortamına hazırlıklı olmak gerekiyor....'' demiştik. Nitekim AKP-CHP koalisyonu gerçekleşmeyip  erken seçim ihtimali daha belirgin bir şekilde piyasaların gündemine gelince dolar-TL tarafında yaşanan sert yükselişe ve gelişen yeni rekorlara paralel olarak BİST tarafında satış baskısının arttığını izledik.

Geçen hafta gerçekleşen işlemlerde en yüksek 79.908 görülüp devamında gelen satışlarla 77.000 kırıldıktan sonra en düşük 75.802 görülüp sonra buradan gelen tepki ile kapanış bir kez daha 77.000 üzerinde 77.308 olarak gerçekleşmiş oldu.

Böylelikle seçimin hemen ertesinde 75.000 görülüp tepki başladıktan sonra 80.000 üzerinde tutunma gerçekleşmese de 77.000 altında 10 hafta üst üst üste kapanış gelmemiş oldu.Ama geçen hafta yaşanan hareketlerde 77.000-80.000 sışışma bandının alt seviyesi olan 77.000'lerin  ihlal edildiğini düşünürsek çok daha fazla dikkatli olmamız gerektiğini belirtmek isteriz.

Teknik olarak 50 günlük üssel ortalama an itibari ile 80.219 iken 200 günlük üssel ortalama ise 81.446 olarak izleniyor. Burda da 50 günlük üssel ortamalanın 200 günlük üssel ortalamayı kırma durumunun ve trend değişim sinyalinin hala ihlal olmadan devam ettiğini bize gösteriyor. Bu durum da bize çok daha dikkatli ve temkinli olmamızı gerektiren ikinci teknik kriter olarak karşımıza çıkıyor.

Bu görünümün pozitife dönebilmesi için içerde siyasi denklemden piyasaların kabul göreceği bir sonucun çıkması ve yurtdışının da pozitif tarafta kalarak bu sonucu desteklemesi ve BİST'in teknik olarak kendisini bir an önce 80.000 üzerine atabilmesi gerekiyor.

Dolar bazlı grafiklerde dolar-TL yükseldikçe görece ucuzlamaya devam eden ve 75.000-77.000 aralığı içinde hatta üzerinde direniş gösteren  BİST'de pozitif haber akışı geciktikçe  bu direnişin bir süre sonra kırılarak ve biraz daha ucuz seviyelere doğru geri çekilme yaşanabilir.

Pozitif haberler geciktikçe  TL bazlı olarak 77.000 altında satışların her an daha çok sertleşebileceği ve 75.000'lerin ve hatta daha altının test edilme riskinin  masada olacağını da unutmamak gerekiyor.

Bugünden itibaren AKP-MHP görüşmelerine odaklanacak piyasalar yine bir koalisyon gelmez ve bir erken seçim ihtimali tam olarak realize olursa kuvvetle muhtemel bunu bir süre daha fiyatlamaya devam edeceklerdir.

Bu süreçte yatırımcılar kritik seviye olan 2.85'e yakın seyreden dolar-TL ve % 10 üzerinde hareketlilik gösteren gösterge tahvil faizini izlemeye devam edecektir. Özellikle gösterge tahvilde % 10.50'ler kritik bir eşik olarak önemli olacaktır.

İçerde siyasi denklem dışında  dolar-TL yeni rekorlar görmeye aday durumda bulunurken , TCMB PPK toplantısından çıkacak kararlar oldukça önemli olacaktır. TCMB yükselen dolar-TL karşısında ki tavrı her zamankinden daha önemli hale gelmiş bulunmaktadır.

Yurtdışında ise önemli veriler dışında Yunanistan ile ilgili nihai karar, FED algısı adına FED tutanakları ve ÇİN ile ilgili gelişmeler yakından takip edilmeye devam edilecektir.

Özetle biz içerde içsel denklemleri çözmeden FED fiyatlaması negatif tonda ilerleme gösterirse iki kat daha temkinli olunması gerektiğini bir kez daha  hatırlatmak isteriz.

DOLAR-TL YORUMU :

Erken seçim ihtimalinin daha yakın hale gelmesi ile artan strese bağlı olarak dolar-TL tarafında 2.80-2.81 direnç eşiği aşılarak beklediğimiz gibi yeni kritik direnç eşiği olan 2.83-2.85 aralığına hızla gelindiğini izliyoruz.

Bu hareketin içsel denklemle oluştuğunu ve Dolar endeksi'nin 96.00-97.00 aralığında iken yani dolar endeksi'nin görece daha sakin olduğu bir dönemde geliştiğini belirtmek isteriz.

İçerde haber akışı pozitif anlamda değişmez ise ve Dolar Endeksi 97.00 üzerinde 98.00-100.00 aralığına doğru ilerleme gösterirse stresin biraz daha artabileceğini ve 2.85 üzerinde yeni rekorların gelebileceğini de unutmamak gerekiyor.

TCMB bu hafta PPK toplantısından çıkacak karar ve açıklamalar da önem kazanmıştır. Faiz tarafında şimdilik adım atması pek beklenmeyen TCMB'nın duruşu ve olası adımları dolar-TL açısından dikkatle takip edilecektir.

Hep söylediğimiz gibi Teknik ve Temel olarak En büyük resimde hala yükseliş trendi içinde olan ve geri çekilmeler bir düzeltme olarak etiketlenen Dolar-TL tarafında ; İçerde siyasi süreç piyasaların beklediği şekilde çözüme kavuşmadıkça ve FED algısı güçlenmeye devam ettikçe hep söylediğimiz gibi ekstra temkinli olunması gerektiğinin bir kez daha altını çizmek isteriz.

Dolar-TL tarafında teknik olarak ;

2.83-2.85 direnç eşiği geçildikçe ve 2.85 üzerinde kalıcı olup kuvvet kazanmaya başladıkça 2.88 ve 2.90 ilk direnç hedefleri olacaktır.

2.90 üzerine geçişler mümkün olursa yukarda  2.93 - 2.95 hedef direnç aralığı olacaktır. 2.95 üzerinde kalıcı olunursa 3.00'ler hedef olmaya başlayacaktır.

Stresin azalması için 2.83 altına geçişin oluşması ve devamında ilk etapta 2.80-2.82 aralığına geri dönüş oluşması gerekiyor. Daha etkin bir mola verilmesi ve stresin azalması için 2.80 altına kalıcı geçişin yaşanması gerektiğini de belirtmek isteriz.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti