Tatil için başka ülkeye gitmiyorlar

29.09.2015 11:38

2014 yılında Türkiye’ye gelen yabancı turistler yurtiçindeki otel ve pansiyonlarda 162 milyon geceleme yaptı. Yurtdışında yaşayan Türklerle birlikte turistlerin toplam geceleme sayısı 166 milyon.

Gene 2014 yılında, yurtiçinde yaşayanların otel ve pansiyonlarda geceleme sayıları ise 39 bin oldu.


Kabaca, otel ve pansiyonlardaki gecelemelerde 5 gecelemenin 4’ü dışarıdan gelen turistlere, 1’i yerli turistlere ait.


Bu demek değil ki yerliler az seyahat ediyor. 2014 yılında 13 milyon 500 bin kişi tatil ve gezi amacıyla seyahat gerçekleştirdi.


Bunlar tatil ve gezi için 123 bin geceleme yaptı. Ne var ki tatil ve gezi için seyahate çıkan yerlilerin çoğu akraba, yakın evlerinde veya kendi yazlıklarında geceliyor. Yaklaşık 5 milyonu otel ve pansiyonlarda kalıyor.


İÇ TURİZM ÖNEM KAZANIYOR


Küresel kriz nedeniyle birçok ülke halkı daha az yurtdışı seyahate çıkmaya başladı. Yurtiçi tatil ve gezilerin payları artmaya başladı.


Bu gelişmeler bizi çok, hem de çok ilgilendiriyor. Çünkü bizim otel ve pansiyonlarımız genelde yabancı turiste hizmet verecek şekilde gelişti. Kapasite yabancı turist girişinin artacağı varsayımına dayalı olarak hızla arttı.


Turizm sektörü yıllardır iç pazarı ihmal ediyordu. Yabancı turist girişlerindeki yavaşlama, sektörün iç pazara eğilmesine yol açtı.


Bizde 2014 yılında yurtiçi yerleşikler yurt dışına 7.9 milyon çıkış yaptı. Bu çıkışların 2.9 milyonu tatil ve gezi amalı yurtdışı çıkışları.


KENDİ ÜLKELERİNDE KALIYORLAR


Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) turizm araştırmacısı Ekin Grubu ile birlikte yayımladığı RESORT dergisinde konuyla ilgili bir araştırma çıktı.


Araştırmada iç pazarla ilgili ilginç sonuçlar var.


Türkiye’nin en çok turist aldığı Almanya ile en çok turist alan ülkelerden turizm sektöründe rakibimiz de olan İspanya’da yaşayanların büyük bölümü tatillerini kendi ülkelerinde yapıyor.


Buna Türkiye’nin turizmde ikinci büyük ve gelişen pazarı Rusya da eklendi.


Rusya’da çalışanların tatillerini ülkede yaptıran şirketlere kişi başına yaklaşık 700 dolar mali destek verilmesiyle ilgili teklif meclise gönderildi.


RESORT dergisinde yayımlanan, Avrupa Birliği (AB) İstatistik Bürosu Eurostat verilerine göre, Fransa dünyanın en çok ziyaretçi alan ülkesi. Fransa’da yurttaşların yüzde 88.7’si tatilini kendi ülkesinde yapıyor.


Aynı durum en çok turist çeken ülkelerden İspanya için de geçerli. İspanya’da yurttaşların yüzde 92.5’i tatillerini kendi ülkelerinde yapmayı tercih ediyor. İspanya bu oranla tatilini kendi ülkesinde geçirenlerin en yüksek olduğu Avrupa ülkesi. İngilizlerin yüzde 67.2’si, Almanların yüzde 64.8’i, Hollandalıların yüzde 59.7’si tatillerini kendi ülkelerinde geçiriyorlar.