Tek başına iktidar hayırlı olsun...

02.11.2015 08:26
Seçim sonuçları hayırlı olsun. Hayır denilen şey birliktir, dirliktir, bütünlüktür. Sulhtur, huzurdur. Can ve mal güvenliği içinde insanların iş güç sahibi olmalarıdır. Yatırımın ve üretimin ve de istihdamın artmasıdır. Ekonominin büyümesi, refahın yükselmesidir.
Bütün bunları gerçekleştirme sorumluluğu, halkın oylarıyla belirlenen milletvekillerinin omuzlarındadır.
Seçmen AKP’ye tek başına iktidar olma şansı tanıdı.
Seçim öncesi konuşmalarında Cumhurbaşkanı olarak Sayın Erdoğan, AKP Başkanı olarak Sayın Davutoğlu, AKP’nin tek başına iktidarı sürdürme imkânını elde etmesi halinde, “yeni bir dönem” vaadinde bulundular.
Yeni dönemde, 12 yıllık iktidar döneminden farklı olarak, sosyal alanda, ekonomide ülkenin önünü açacak yeni yapılanmalardan söz ettiler. Neler olduğu tam olarak açıklanmayan yapısal reformları gerçekleştireceklerini belirttiler.
Seçmen bu anlatımlara ve vaatlere inanarak, güvenerek, AKP’ye 7 Haziran seçimlerinde verilenden daha fazla oy verdi.
Önceki seçimde seçmenler, Kürt sorununda “açılım konusundaki olumlu gelişmelerin yarattığı iyimserlik” ile oy vermiştir. Bu seçimde seçmen oyunda, Kürt sorununda, açılım defterinin kapatılması, artan terör olayları, Suriye ve Irak’ta yuvalanan IŞİD’in, Türkiye sınırları içinde eylemlere başlaması etkili oldu.
Sayın Cumhurbaşkanı’nın ve de yeni AKP hükümetinin gündeminin başında her halde Kürt sorununun çözümü ve IŞİD ile mücadele ilk sırada yer alacak.

Durgunluğa son
Ekonomide 7 Haziran seçimleri öncesi başlayan durgunluk artarak devam ediyor. AKP çevreleri bu durgunluğun, AKP tarafından ekonomide sağlanan istikrarın devamı konusundaki endişelerden kaynaklandığını belirtiyorlar. Bu doğru ise, AKP’nin tek başına iktidar olmaya devam etmesi karşısında yatırımlarda, üretimde artış, piyasada canlanma beklenir.
Seçim öncesi değişik kesimlere verilmiş sözler var: Emekliler ikramiye bekliyor. Asgari ücretliler ücrete zam bekliyor. Üniversite öğrencileri burs ve aylık ödeme bekliyor. İşsizler iş bekliyor.
seçim sonuçlarını, içerdeki ve dışarıdaki iş çevrelerinin değerlemesini, bu hafta dolar fiyatında, faiz oranında ve borsada izleyeceğiz.
AKP’nin tek başına iktidarda kalması iç ve dış iş çevrelerinde olumlu karşılanmışsa, bugünden itibaren dolar fiyatının ucuzlaması, faizin gerilemesi, borsanın coşması beklenir.
AKP’nin tek başına hükümet kuracak kadar oy toplaması önemli ama yeni dönemde hükümet kadrolarının oluşumu da önemli.
Sayın Erdoğan’ın yeni hükümetim oluşmasındaki etkinliği, hükümette görev alacakların kişilikleri ve özellikleri, seçim sonu hükümetin neler yapabileceği konusunda fikir verecektir.
Sayın Erdoğan etkinliğini azaltabilir fakat etkinlikten vazgeçemez. Bu nedenle, yeni hükümet döneminde eski hükümet dönemlerindeki uygulamalardan, politikalardan önemli sapmalar olması beklenemez.

Herkesin derdi geçim
Seçim sonu Sayın Erdoğan’ın da yeni kurulacak hükümetin de dış politikada soğuyan veya bozulan ilişkileri düzeltmeye önem vermeleri beklenir. G20 toplantıları Batı dünyası ile ilişkileri düzeltme kapısını açabilir.
Arap ülkeleriyle ilişkileri düzeltmek, Mısır, Suriye, Irak ve İran politikalarının gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır.
İsrail ile ilişkileri normalleştirmek başlı başına önem taşıyan bir konudur.
Bütün bunlar ülkenin tamamını, bu ülkede yaşayanların tamamını ilgilendiriyor.
Ama Ayşe Hanım Teyze’m ile Ali Rıza Bey Amca’mın özel dertleri var. Öncelikle can ve mal güvenliği istiyorlar. Ülkedeki yüksek tansiyonun, politikacıların hırçınlığının sona ermesini, huzurlu, sulh ve sükun içinde yaşamak istiyorlar. Döviz kurunun ülke riskiyle artması, fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle satın alma güçlerinin giderek yok olmasından yakınıyorlar. Kızlarına, oğullarına iş, torunlarına iyi eğitim imkânı sağlanmasını bekliyorlar. Üç kuruşluk tasarruflarının erimemesini istiyorlar.
Halkımız oyunu verdi. Bundan sonrası seçilenlerin işi...
Anadolu’da pehlivanlar meydana çıkarken cazgır bağırır: Pelvan (pehlivan), pelvan... İşte meydan, işte pelvan... Meydana çıkanlara yardım eder Hazret-i Yaradan... Hayırlar gele inşallah... Aslımız neslimiz pelvan.”
Seçim sonuçları hayırlı olsun.