Terörden korunmak...

19.10.2015 09:43
Terör eylemleri karşısında alınacak kişisel tedbirlerin açıklandığı, Amerikan Hükümeti’nin resmi belgeleriyle hazırlanan bir kitap (The U.S. Government Guide to Surviving Terrorism) var. Kitapta bahsedilen ve her vatandaşın alması istenilen bazı ilk önlemler şunlar:
a) Bir terör saldırısı olasılığına karşı, kendiniz ve aileniz için önceden hazırladığınız bir planınız olmalı. Olasılıklar üzerinde önceden çalışmış olmalısınız.
b) Mutlaka kapsamlı bir ilk yardım çantasına ihtiyacınız var.
c) Hepa filtreli hava temizleme cihazları veya elektrik süpürgeleri bir kimyasal saldırıda faydalı olabilir. Yine, bu saldırılara karşı izolasyon malzemesi olarak kullanılacak olan naylon torbalar ve seloteypleri hazır bulundurun.
d) Biyolojik madde bulunduran zarflar genellikle dışında bir leke yaratır ve madde zarfın bir tarafında toplanmıştır. Zarfları açmadan önce bunu kontrol edin.
e) Evde olmasanız bile, bazı lambaları hatta mümkünse radyoyu açık tutun. Kapıya not bırakmayın. Evden ayrılacağınızdan komşularınızı haberdar edin. Evinizin etrafını ışıklandırın.
f) Şahsi bilgilerinizin detayını hiç kimseye vermeyin.
g) Şüpheli araçların plaka numaralarını alın.
h) İşe gidişte her seferinde değişik yollar kullanın. Sizin ve ailenizin seyahat planlarını yabancı kimseye vermeyin.
i) Teröristler, görevli işçi, tamirci gibi görünüp saldırı yapılacak yeri önceden gözden geçirebilirler. Bu gibi faaliyetler karşısında uyanık olun. Çevrenizdeki faaliyetin nedenini öğrenin.
j) Evlerin banyoları genellikle saldırılar sırasında en emin yerlerdir. İmkanı varsa, ayrı çıkışı olan korunma odası yaptırın. Bu olanak yoksa, evinizdeki banyoyu, eviniz çok katlı ise en üst kattaki banyoyu kullanın.
k) Cep telefonlarını, özellikle geceleri sürekli şarjlı tutun.
l) Cankurtaran, polis, itfaiye, hastane gibi acil ulaşmanız gereken telefonları ezberleyin ve telefonlarınızın hafızalarına kaydedin.
 
BOMBALI SALDIRILAR
Bombalı saldırılar arabanıza veya içinde bulunduğunuz binaya yapılabilir. İşte alınacak tedbirler:
a) Arabanızı her zaman yüzü öne bakar biçimde park edin. Arabanızda ilk yardım çantası ve hayatta kalma paketi bulundurun. Yakıt deponuzu her zaman yarının üstünde dolu tutun.
b) Arabanıza binmeden önce bomba taraması yapın ve temizse ilk iş olarak, aynaları v.s. düzeltmeden önce arabanızı çalıştırın.
c) Yalnız arabanıza değil, yakınına konulacak bir bomba da aynı etkiyi yapabilecektir. Bu nedenle, taşıtınızın civarına da dikkatlice bakmalısınız.
d) Arabanızda karşılaştığınız küçük de olsa, olağan dışı değişimi göz ardı etmeyin. Bu sarkan bir tel veya açık bir motor kapağı olabilir. Araçlara konulan bombalar yaygın olarak hava filtrelerinin içine yerleştirilmektedir.
e) Arabanızın biraz kirli olması iyidir. Bu sayede, arabanıza yaklaşmış ve kurcalamış olanların izleri kalacak ve sizi uyaracaktır.
f) Egzoz borusu çıkışına X şeklinde iki vida yerleştirip, içine bir madde sokulmasını engelleyin.
g) Benzin deponuzun kapağını sürekli kilitli tutun.
h) Kapılar kilitli ve camlar kapalı olarak araba kullanın.
i) Bazı durumlarda ani geri dönüş gerekebilir. Bu nedenle, her zaman önünüzdeki taşıta çok yakın araba kullanmayın ve böyle park etmeyin.
j) Mümkünse, trafik ışıklarının çok olduğu güzergahları seçmeyin. Trafik ışıklarında durduğunuzda da öndeki taşıt ile yarım arabalık uzaklıkta durun.
k) Çok gerekli olmadıkça yolda kalmış taşıtlara yardım için durmayın ve otostopçuları arabanıza almayın.
l) Bir saldırı halinde, sürekli korna çalın.
m) İçinde bulunduğunuz binaya bir bombalı saldırı yapılmışsa, ne olduğunu öğrenmek için camdan bakmayın. Hemen saklanın. İkinci bir saldırı ile karşılaşabilirsiniz. En yakın saklanılacak yer, masa altları veya kapı kirişleridir.
n) Bombalı saldırı yapılan binayı saldırı biter bitmez, asansörleri kullanmadan boşaltın. Gene de, civardaki taşıtlar ve çöp kutularından uzak durun. Ağzınıza mendilinizi kapatarak, dumandan korunun.
o) Çıkış kapılarının sıcak olup olmadıklarını elinizin tersi ile kontrol ettikten sonra, kapıları yavaşça açın. Elbiseniz tutuşursa koşmayın; koşmak tutuşmayı arttıracaktır. En iyisi kendinizi yere atıp, yuvarlanmanızdır.
p) Bomba atıldığı sırada dışarıda iseniz, en yakın binaya sığının ve tehlike geçinceye kadar orada kalın.