TL’de iyimser hava bozuluyor mu?

06.04.2016 17:08

Son dönemde gelişen ülke Merkez Bankaları’nın kararları gelişmekte olan ülke para birimleri ve borsalarına destek oluyor. Yıl başından bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki performansına baktığımızda Brezilya Reali ve Malezya Ringgit’inin başı çektiğini görüyoruz. Meksika ve Arjantin Pesosu ise dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimleri.Türk lirası ise yüzde 2.20’lik değer kazanarak diğer ülkelere göre geride kaldı.

Bugüne baktığımızda ise gelişmekte olan para birimlerinin genel olarak dolar karşısında değer kaybettiğini görüyoruz. Güney Afrika Randı son yıllarda TL’nin kardeşi durumunda. Bugünde en çok değer kaybı bu iki para biriminde oldu.

TL’deki değer kaybının bu kadar sert olmasında bugün yaşanan gelişmelerin olduğunuda söyleyebiliriz. Ekonomi Bakanı Elitaş,faizlerin radikal bir şekilde indirilmesi gerektiğini ve Merkez Bankası’nın 2011 sendromunu üzerinden atması gerektiğini ifade etti.

Cuma günü not değerlendirmesi yapacak olan Moody’s ise, bankacılık sistemindeki risklere dikkat çekti. Yavaşlayan ekonomi ve artan fonlama maliyetlerinin nedeniyle bankacılık sisteminin görünümünün negatif olduğunu belirten Moody’s, sorunlu kredi oranının 40-60 baz puan artabileceğini ifade etti.

Bu ay TL üzerinde baskı yaratabilecek diğer önemli gelişme ise Merkez Bankası Başkanı ataması. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın ve ekibinin görev süresi 19 Nisan doluyor. Enflasyonda son 2 aydır görülen sert düşüş sonrası üst bantta yeni bir faiz indirimi bekleniyor. Bu ekip yada yeni gelecek ekip Nisan ayındaki toplantıda faiz indirebilir. Çekirdek enflasyonun manşetin üzerinde 9.51 seviyesinde olması faiz indirimi konusunda piyasaları tedirgin ediyor. Kurda görülecek yukarı ataklar enflasyonun yeniden yükselmesine neden olabilir. Piyasada ise bunun tedirginliğini ilerki günlerde görebiliriz.

Piyasa fiyatlamasına bakacak olursak açıklamalar sonrasında kurda 2.82’den 2.85’e sert yükseliş görüldü.

Opsiyon tarafına baktığımızda ise long pozisyonların arttığını görüyoruz.

Volatilite ise son dönemde 2015 Temmuz ayındaki seviyeleri olan 11 civarında seyrediyordu. Bu dönemde kurda 2.70’in altındaydık. Kur ile Volatilitede yüksek korelasyon olduğunu ve volatilitenin bu seviyelerden yapacağı yükseliş ile kurda yeniden 2.90 seviyelerinin görülebileceğini söyleyebiliriz.

GİZMEN NALBANTLI

IŞIKFX BAŞANALİST