Trump’ın ‘Strateji ve Politika Forumu’

08.12.2016 09:14

Trump, “Başkanlık Strateji ve Politika Forumu” adıyla bir danışma heyeti oluşturdu.

Forum’un üyeleri, ABD’nin 16 başarılı kuruluşunun tepe yöneticileri. ABD’nin tanınmış işadamları. Başkan, Beyaz Saray’da Forum üyeleriyle sık sık (frequently) bir araya gelecek, onların Amerikan ekonomisiyle ilgili görüş ve önerilerini dinleyecek.

Forum üyelerinin belirlenmesinde, ABD’de özel sektörün saygın ve başarılı liderlerinin bir araya getirilmesine özen gösterildiğine işaret ediliyor.

Forum üyelerinden beklenen, “Daha Güçlü ve Daha Büyük bir ABD” hedefi doğrultusunda, ekonomi yönetiminde Başkan’a destek vermeleri.

Trump diyor ki; “Forum üyeleri, istihdamı artırma ve ekonomik büyümeyi hızlandırma konusunda bilgi ve deneyim sahibi işadamları. Benim yönetimimim hedefi, özel sektörün bilgi ve deneyiminden yararlanmak, bürokrasideki engelleri kaldırmak. Özel sektöre dayalı olarak büyümeyi hızlandırmak olacak”.

Forum’un oluşumuyla ilgili açıklamada, “Forum üyelerinin Başkan’a, bürokratların ve partililerin söylemleri dışında (parti ayrımcılığına gitmeden) Başkan’ın politikalarının başarılı olabilmesi için neler yapılabileceği konusundaki kişisel görüş ve değerlemelerini aktarmalarının beklendiği” belirtiliyor.

Tanıdık bir isim...

Forum’un kuruluşu konusundaki açıklamada, Forum üyelerinin görüş ve değerlemelerinin Trump yönetiminin “hükümet politikalarının oluşturulmasında ve uygulanmasında, büyüme, istihdam ve prodüktiviteyi artırma konularında dikkate alınacağı vurgulanıyor.

Beyaz Saray’da Başkan’la bir araya gelecek Forum’un başkanlığını (Trump değil) Blackstone’un kurucusu ve tepe yöneticisi Stephen Schwarzman yapacak.

(Blackstone, bir yatırım şirketidir. 1985 yılında ABD eski Ticaret Bakanı Peterson ve işadamı Schwarzman tarafından kuruldu. Schwarzman daha önce Migros’u satın almak istedi. Olmadı. Türkiye’de Hollandalı Multi firması tarafından kurulan Forum AVM’lerin şimdiki sahibi Blackstone firması.)

Forum’un diğer 15 üyesi, Securities and Exchange Commission, General Motors, Cleveland Clinic, JP Morgan Chase & Co, Black Rock, The Walt Disney Company, Boston Consulting Group, Wal-Mart Stores ., Boeing, Global Infrastructure, IBM, Hoover Institute, Federal Reserve System, Ernst &Young, General Electric, IHS Markit firmalarının ve kuruluşlarının tepe yöneticileri.

Forum’un ilk toplantısı şubat ayının ilk haftasında Beyaz Saray’da yapılacak.

Ülkelerde yönetimde tepe sorumluluk taşıyanların, kendi partileriyle ilgisi olmayanların görüş ve değerlemelerini öğrenmeleri önem taşıyor. En büyük tehlike, parti bağlılığı veya menfaat bağı nedeniyle ülkeyi yönetenlerin yanlış bilgilendirilmeleri.

Önerileri önemli

Trump’ın iddialı ekonomik hedefleri var:

- On yılda 3 trilyon dolar vergi indirimi yapmayı planlıyor.

- Kurumlar vergisi oranı yüzde 35’ten yüzde 15’e indirilecek.

- Çin ve Meksika gibi ülkelerden gelen mallara yüzde 35 - yüzde 45 gümrük vergisi uygulanacak.

- Regülasyonlar, bürokratik engeller azaltılacak.

- AB ile serbest ticaretin yolunu açacak. Trans-Pasifik Anlaşması ile ilgili görüşmelere son verilecek.

- Kısa sürede istihdam ve üretimin artırılacak. ABD’nin ekonomik ve politik bakımdan güçlendirilmesi sağlanacak.

Bu iddialı hedefleri gerçekleştirmek için Trump, ABD’nin başarılı işadamlarının desteğini arıyor.

(Clinton’un başkanlık döneminde her perşembe akşamı Beyaz Saray’a çeşitli çevrelerden akademisyen ve işadamlarının davet edildiği, her toplantıda katılımcıların önceden belirlenen belli bir konulardaki görüş ve değerlemelerini Başkan’ın dinlediği medyaya yansımıştı.

Washington’da Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti’lere yandaş, çok sayıda fikir ve araştırma kuruluşu /think-tank var. Başkanlar bu kuruluşlardan geniş ölçüde yararlanıyorlar. Sağ görüşlü fikir ve araştırma kuruluşlarının önde gelenleri Heritage Foundation, American Enterprise Institute, Hoover Institution, Freedom House ve Hudson Institute.)