Turizmde işler artık düzeliyor

01.11.2017 08:39

Turizm sektörünün üç müşteri grubu var.

Sektörü ayakta tutan ve döviz getiren grup yabancı ziyaretçi grubu.    

İkinci önemli grup yurt dışında yaşayan Türkler. Onlar da döviz getiriyor.

Üçüncü grubu yerliler oluşturuyor. Yerlilerin harcamaları döviz değil ama genelde yabancıların kişi başı döviz harcamalarının Türk lirası karşılığının üzerinde.

Türkiye İstatistik Kurumu, üçüncü üç aylık dönem turizm istatistiklerini yayımladı.

Üçüncü üç aylık dönem turizm sektörünün en hareketli ayıdır. Temmuz, ağustos, eylül, yabancı ziyaretçilerin de yerlilerin de tatil yapmak istedikleri aylardır.

Bu yılın üçüncü 3 aylık döneminde turizm gelirinde geçen yılın aynı dönemine göre %37 oranında artış var.

Üçüncü üç ayda turizm gelirinin %77’si yabancı ziyaretçilerden, %23’ü ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.

Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel olarak veya paket turla organize ediyorlar. Üçüncü üç ayda yapılan harcamaların 8.8 milyar dolarını kişisel harcamalar, 2.5 milyar dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

9 ayda yüzde 25 artış

Açıklanan turizm geliri, yabancı ziyaretçiler ile yurt dışında yaşayan, tatil için yurda gelen Türk vatandaşlarının döviz harcamalarının gelirlerinin toplamı.

Türkiye’de yaşayanların Türk Lirası harcamaları açıklanan turizm gelirlerinin dışında. Açık anlatımıyla, açıklanan turizm geliri toplamı ülkeye yurt dışından gelenlerin, dolarla harcama yapan ziyaretçilerin harcamalarının toplamını gösteriyor.

Yılın ilk 9 ayında ülkeye yurt dışından gelen toplam ziyaretçi sayısı 30.3 milyon oldu. 2014 yılında ilk 9 ayda 35.1 milyon, 2015 yılında 33.5 milyon ziyaretçi gelmişken, 9 ayda gelen ziyaretçi sayısı 2016 yılında 34.6 milyona gerilemişti. Bir yıl önceye göre 9 ayda ülkeye gelen yabancı ziyaretçi sayısının %25’e yakın artış göstermesi sektörde düzelmenin işaretidir.

Gelirler de artıyor

Yurt dışından gelen ziyaretçilerden elde edilen turizm gelirinde de artış var.

2014 yılında 9 aylık turizm geliri 26.6 milyar dolar, 2015 yılında 24.8 milyar dolar iken, 2016 yılında 17.3 milyar dolara gerilemişti. Bu yılın ilk 9 ayında turizm geliri 20.1 milyar dolar oldu. Turizm gelirindeki artış ziyaretçi sayısı artışı kadar değil. Bunun nedeni yabancı ziyaretçilerin kişi başı harcama rakamlarının küçülmesi. Yabancıların kişi başı turizm gelirine katkıları 700 doların altına indi. Yurt dışında yaşayan Türkler daha fazla harcama yapıyorlar. Kişi başı harcamaları 900 doların üzerinde.

Turizm sektöründeki toparlama önemlidir. Ancak unutmayalım, bizim turizm sektörümüz devamlı büyüme beklentisinde devamlı kapasite artırıyor.

Ne var ki 2014, 2015 rakamlarının gerisindeyiz. İyileşme 2016 yılındaki ciddi gerilemeden sonra toparlanmanın iyiliği. Sadece yabancı ziyaretçi sayısını artırmak sorunu çözmüyor. Daha fazla harcama yapacak, ülkeye daha fazla döviz katkısı olacak yabancı ziyaretçileri ülkeye çekmek zorundayız.