Vergi şampiyonları bugün belli olacak

26.06.2015 08:55

İhracat şampiyonları listesi açıklandı. Şampiyonlara madalyaları dağıtıldı da... Bu arada vergi şampiyonlarının açıklanması gecikti.
Eski yıllarda gelir vergisi şampiyonları mayıs ayı başında, kurumlar vergisi şampiyonları haziran ayı başında açıklanırdı. Geçen yıl gelir vergisi şampiyonları listesi 4 Mayıs’ta, kurumlar vergisi şampiyonları 8 Haziran’da açıklanmıştı.

Bu yıl ne oldu ise açıklamada gecikme oldu.
Gecikmenin nedenini öğrenmeye çalışırken Maliye Bakanlığı’nın bugün saat 10.00’da listeyi açıklayacağını söylediler.

Kim, ne ödüyor?
Her ne kadar gelir vergisi ve kurumlar vergisi gelirlerinin toplam bütçe gelirleri içindeki payı az ise de gene de bu vergileri kimlerin ödediği önemlidir.
Her ne kadar toplam gelir vergilerinin önemli bölümü, gayrimenkul, menkul vergileri ile stopaj kesintilerinden (maaşlardan, ücretlerden, banka mevduatından kaynakta yapılan vergi kesintilerinden) oluşuyor ise de sonuçta bu ülkede hangi “babayiğit”lerin devlete ne kadar vergi geliri sağladıkları bu listelerden anlaşılır.
2014 yılında vergi gelirleri toplamı 352 milyar TL oldu. Gelir vergisi 73.8 milyar TL ile toplamda yüzde 21 paya, kurumlar vergisi 31.0 milyar TL ile toplamda yüzde 11 paya sahip. Vergi gelirlerinin kalan kısmı, fakir-zengin farklı olmadan halkın dolaylı olarak ödediği, KDV, ÖTV gibi vergiler.
Gelelim bugün açıklanacak gelir vergisinin durumuna. Kişilerin beyannameyle ödeyecekleri gelir vergisi toplam 73.8 milyar TL verginin sadece yüzde 10’u dolayında. Yaklaşık 7.5-8.0 milyar TL kadar.
İyi de kalan gelir vergisini kimler ödüyor? Vergi Hocamız Şükrü Kızılot, kötü bir rahatsızlık geçiriyor. O nedenle yazıları yayımlanamıyor. Ama Hocamızın daha önceki çalışmalarına dayalı olarak Sezgin Özcan kardeşimiz bana yardımcı oldu.

Maaş-ücret vergisi
Toplam 73.8 milyar TL gelir vergisinin kabaca,
-  Yüzde 67’si maaş ve ücretlerden kaynakta yapılan vergi kesintileri (stopaj),
-  Yüzde 8’i mevduat faizi ve diğer faiz gelirlerinden kaynakta yapılan vergi kesintisi (stopaj),
-  Yüzde 7’si işyeri kira gelirleri vergisi,
-  Yüzde 5’i diğer kira gelirleri vergisi,
-  Yüzde 3’ü serbest meslek vergisi.
Bunlar toplamı gelir vergisinin yüzde 90’ını oluşturuyor. İşte bugün açıklanacak şampiyonlar, beyanname vererek gelir vergisinin yüzde 10’luk kısmını ödeyenlerin en “babayiğit” olanları.
2014 yılı şampiyonlar listesi merakla bekleniyor. Çünkü eski yılların şampiyonlar listesine giren isimleri halkımız bellemişti. Ama şimdilerde yeni yeni “babayiğit” isimler öne çıktı. Kamuoyunun merakı, isimleri son zamanlarda çokça duyulan “babayiğit’lerin listenin kaçıncı sıralarında yer alacağı.
Alın teriyle kazanılan, vergisi ödenmiş para helaldir. Yatırım, üretim yaparak, iş imkânları yaratarak para kazananlara, kazandıkları parayla işlerini büyütenlere ihtiyacımız var.