Yıl sakin başladı, gözler faizde

21.01.2024 09:03
Piyasalar yılın ilk 20 gününde sıkı para politikasının görünümünü satın aldı. İlk faiz toplantısı sonrası piyasalar yeni fırsatlara odaklanacak. Yılın ilk 20 gününde borsa 7.386-8.116 aralığında hareket etti. Dolar kuru 29,50 TL ile 30,37 TL arasında sıkışma yaşadı. Altının ons fiyatı ise 1.995 dolar ile 2.148 dolar arasında hareket etti.

20 günde yatırım araçlarına yönelimin seyrini ve piyasa eğilimlerini nazara aldığımızda beş ana başlığın öne çıktığı gözlenmekte:
 
1) Sabit getirili enstrümanlara yönelim ve borsada mali sektör endeksinde yükseliş; borsada BIST Mali Endeksi’ne yatırılan 100 TL yılın ilk 20 gününde 110 TL oldu.

2) Büyüme beklentilerinde yavaşlamanın öne çıkması ve borsada sanayi sektör endeksinin geride kalmasıyla BIST Sanayi Endeksi’ne yatırılan 100 TL ilk 20 günde 103 TL oldu.
 
3) Hisse bazlı hikâyeler, yenilenebilir enerji ve teknoloji şirketlerine ait hisseler yükseldi. Akfen Yenilenebilir Enerji yılbaşından bu yana yüzde 30 yükselirken Yeo Teknoloji Enerji yüzde 28 prim yaptı. Tatlı Pınar Enerji yüzde 25 çıktı.
 
4) İhracat ve teknolojide güçlü firmaların öne çıkması; İhracat oranı yüzde 30’un üzerinde olan ve ilk 20 gün yüzde 10’un üzerinde prim yapan altı şirket bulunuyor. Bunlar TAV Havalimanları, Yayla Gıda, Astor Enerji, SDT Uzay ve Savunma, Pegasus ve Türk Hava Yolları.
 
5) Emeklilik fonlarına ilgi yükseldi. Bu fonlar yılbaşından bu yana yüzde 6 kazandırdı.
 
Borsada yükseliş trendi korunuyor
 
BIST 100 Endeksi 27 Aralık 2023 günü 7.260’tan başladığı çıkışını koruyor. Geçen sürede endeks yüzde yüzde 9,21 yükseldi. Endeksin ilk direnç bölgesi 8.100 seviyesinde bulunuyor. Bu bölgeyi aşarsa ilk hedef 8.500 olacak.

BIST 100 Endeksi 27 Aralık 2023 günü 7.260’tan başladığı çıkışını koruyor. Geçen sürede endeks yüzde yüzde 9,21 yükseldi. Endeksin ilk direnç bölgesi 8.100 seviyesinde bulunuyor. Bu bölgeyi aşarsa ilk hedef 8.500 olacak.



Hedef odaklı emeklilik fonları önde
 
Yılbaşından bu yana emeklilik fonu kategorilerinde en yüksek getiriler yaşam döngüsü fonlarında oluştu. Yaşam döngüsü fonları, katılımcının emeklilik tarihi, risk algısı, yaş gibi özelliklerini dikkate alarak bir yatırım stratejisi oluşturmakta. İlk 20 günde emeklilik fonları ortalama yüzde 2,39 yükselirken, bu fonlar yüzde 6,10 oranında değer kazandı. Endeks fonları ise yüzde 5,92 oranında artış gösterdi.

Bireysel emeklilik sistemi, yatırımcılara geniş bir fon yelpazesi sunarak finansal çeşitliliği teşvik ediyor. Bu yelpazede, Türk lirası borçlanma enstrümanlarına veya döviz bazlı borçlanma araçlarına odaklanan fonlar olduğu gibi altın gibi değerli madenlere, borsa hisselerine ya da sektör bazında yatırımda bulunan fonlar da bulunmakta. Fonlar yatırımcıların alternatif beklentilerini karşıladıkları ölçüde katılımcı sayısını da artırmakta.



Şirketler alternatif borçlanma kanallarını deniyor
 
Bu hafta Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yedi şirketin tahvil ya da finansman bonosu ihracına onay verdi. SPK, perşembe günü yayınladığı haftalık bülteninde 7 şirketinin borçlanma aracı ihraç etmesine onay verdi. Yurt içinde yönelik ihraç edilecek 6 borçlanma aracının toplam tutarı 3,1 milyar TL olurken Şekerbank yurt dışına yönelik 600 milyon dolarlık iki ayrı tahvil ihraç edecek. Bu ihracın 300 milyar doları yeşil ve sürdürülebilir tahvil niteliğinde olacak. Yurt içine yönelik çıkarılacak borçlanma araçların beşi tahsisli olarak nitelikli yatırımcılara satılacak.

Faiz ve masrafın daha yüksek olması ve krediye ulaşmadaki zorluk firmaların alternatif borçlanma kanallarına daha fazla ağırlık vermesine yol açıyor. Yatırımcıların da borsaya alternatif olduğu ölçüde tahvil ve bonoya yönelimi artacak.
 
Sermaye artırımları
 
Enflasyon nedeniyle sermayelerin düşük kalması bu yıl sermaye artırımlarının fazlalaşmasına neden olacak. SPK son toplantısında üç bedelli üç de bedelsiz sermaye artırım başvurusunu onayladı. Loras Holding, Çelik Halat ve Sekuro Plastik bedelli, Konfrut Gıda, Duran Doğan Basım ve PC İletişim ise bedelsiz sermaye artırımına gidecek.



Merkez Bankası rotayı belirliyor
 
Moody’s, Türkiye’nin not görünümünü pozitife çevirdi. Hemen ertesinde 5 şirketin kredi notunu yükseltirken 2 şirketin not görünümünde güncellemeye gitti. Kredi notunu yükselttiği Koç Holding, OYAK, Türk Hava Yolları, Turkcell ve Tüpraş’ın notu B3’ten B2’ye çıkarken görünümleri durağandan pozitife döndü. Moody’s ayrıca Şişecam ve Erdemir’in kredi notunu B3 olarak teyit ederken not görünümlerini durağandan pozitife çevirdi.
 
Merkez Bankası’nın 2024 yılı ilk toplantısı 25 Ocak’ta gerçekleşecek. Bu toplantıda faizin 250 baz puan artması bekleniyor. Politika faizi yüzde 42,5 seviyesinde. Kurumun olası bir “pas” geçmesini piyasalar sıkı para politikası duruşundan taviz olarak algılayabilecektir. Faiz kararı kadar Merkez Bankası’ndan gelecek notlar da önemli olacak.