KAP : IS GAYRIMENKUL YATIRIM ORTAKLIGI A.S. / ISGYO [] KAR VEYA ZARAR VE DIGER KAPSAMLI GELIR TABLOSU 30.04.2014 18:

30.04.2014 18:16
KAP : IS GAYRIMENKUL YATIRIM ORTAKLIGI A.S. / ISGYO [] KAR VEYA ZARAR VE DIGER KAPSAMLI GELIR TABLOSU 30.04.20

YA MERKEZ BANKASI 25 BAZ PUAN FAIZ ARTISI YAPTI VE POLITIKA FAIZINI YUZDE 3,50’YE CIKARDI.

MENA:

DUBAI, EXPO 2020 EV SAHIPLIGIYLE BIRLIKTE 24,5 MILYAR DOLARLIK BIR EKONOMIK ETKI BEKLIYOR. EXPO 2020’NIN ONUMUZDEKI 6 YIL ICINDE 275.000 YENI IS ALANI YARATMASI BEKLENIYOR. ANA YAPI CALISMALARININ ISE EKIM 2019’DA BITMESI ONGORULUYOR. EMIRATES SECURITIES AND COMMODITIES AUTHORITY ISE ISLAMI BONO VE SIRKET BORCLARI UZERINDE YENI DUZENLEMELER YAPIYOR.

ETISALAT ILK CEYREK FINANSALLARINI ACIKLADI. BUNA GORE SIRKETIN ILK CEYREKTE NET KARI, GECEN YILIN ILK CEYREGINE GORE YUZDE 11 ARTARAK 1,82 MILYAR DIRHEMDEN 2,02 MILYAR DIRHEME GELDI VE PIYASA BEKLENTISININ DE UZERINE CIKTI. ARAMEX’IN ILK CEYREK KARI YUZDE 14’LUK ARTISLA 69,3 MILYAR DIRHEMDEN 78,7 MILYAR DIRHEME CIKTI. TABREED ISE NET KARINI YUZDE 22 ARTIRDI VE 47,8 MILYAR DIRHEMDEN 58,2 MILYAR DIRHEME YUKSELTTI.

DUBAI HAVAALANI’NIN KARGO HACMI, GECEN YILIN AYNI DONEMINE YUZDE 6,7 ARTIS GOSTERDI VE BIR ONCEKI ARTIS ORANI OLAN YUZDE 3,4’U GECTI.

BIRLESIK ARAP EMIRLIKLERI’NDE ABU DHABI ADX ENDEKSI YUZDE 1,22 GERILERKEN, DUBAI DFM ENDEKSI DE YUZDE 0,82 DEGER KAYBETTI.

INDUSTRIES QATAR ILK CEYREKTE KARINI BEKLENTILERDEN YUKSEK OLARAK YUZDE 38 ORANINDA DUSURDU. SIRKETIN 2014 ILK CEYREK KARI, 2013 ILK CEYREKTEKI 2,55 MILYAR RIYALDEN 1,59 MILYAR RIYALE GERILEDI. KATAR’DA QE ENDEKSI ISE BUGUNU SERT SATICILI GECIRDI VE YUZDE 1,28 DEGER KAYBETTI.

ISRAIL’DE IMALAT SANAYI URETIMI SUBAT AYINDA AYLIK BAZDA YUZDE 3,4 ARTARKEN, OCAK AYINDAKI YUZDE 1,4’LUK GERILEME YUZE 1,5’E REVIZE EDILDI. ULKEDE ONCU GOSTERGELER ENDEKSI ISE MART’TA YUZDE 0,1 OLARAK ACIKLANDI VE BIR ONCEKI VERI OLAN YUZDE 0,2’NIN GERISINDE KALDI. ISRAIL MERKEZ BANKASI ISE POLITIKA FAIZINI DEGISTIRMEDI VE YUZDE 0,75’DE BIRAKTI. ISRAIL TEL AVIV 25 ENDEKSI ISE BUGUNU YUZDE 0,21 ALICILI GECIRDI.

KUVEYT’TE MART AYI TUFE’SI AYLIK BAZDA YUZDE 0,08’DEN YUZDE 0,30’A YUKSELIRKEN, YILLIK BAZDA TUFE YUZDE 2,89’DAN YUZDE 2,96’YA CIKTI. KUVEYT ENDEKSI ISE BUGUNU YATAY GECIRDI.

SUUDI ARABISTAN’DA M1 PARA ARZI MART AYINDA YUZDE 16,5’TEN YUZDE 12,8’E GERILERKEN, M2 PARA ARZI YUZDE 13,2’DEN YUZDE 13,6’YA YUKSELDI. M3 PARA ARZI ISE YUZDE 12,6’DAN YUZDE 12,5’E GERILEDI. ULKEDE YABANCI VARLIKLAR ISE 2687,6 MILYAR RIYALDEN 2717,4 MILYAR RIYAL SEVIYESINE YUKSELDI. SUUDI ARABISTAN TADAWUL ENDEKSI ISE GUNU YATAY GECTI.

DIGER BOLGE BORSALARINDAN BAHREYN YUZDE 0,44, UMMAN YUZDE 0,4 ALICILI IKEN, MISIR YUZDE 0,97, URDUN YUZDE 0,88, LUBNAN YUZDE 0,13, FAS YUZDE 0,29, TUNUS YUZDE 0,46 GERILEDI.

ENVER ERKAN
ALB MENKUL DEGERLER ANALISTI



ALB MENKUL
WWW.ALBMENKUL.COM.TR

**RAPORUN TAMAMI EKTEKI DOSYADA BULUNMAKTADIR***

YASAL UYARI

BURADA YER ALAN YATIRIM BILGI, YORUM VE TAVSIYELERI “YATIRIM DANISMANLIGI”
KAPSAMINDA DEGILDIR. YATIRIM DANISMANLIGI HIZMETI, ARACI KURUMLAR, PORTFOY
YONETIM SIRKETLERI, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR ILE MUSTERI ARASINDA
IMZALANACAK YATIRIM DANISMANLIGI SOZLESMESI CERCEVESINDE SUNULMAKTADIR.
BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSIYELER, YORUM VE TAVSIYEDE BULUNANLARIN KISISEL
GORUSLERINE DAYANMAKTADIR. BU GORUSLER MALI DURUMUNUZ ILE RISK VE GETIRI
TERCIHLERINIZE UYGUN OLMAYABILIR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN
BILGILERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERILMESI BEKLENTILERINIZE UYGUN
SONUCLAR DOGURMAYABILIR

-MATRIKS-
TURKIYE CELIK URETICILERI DERNEGI`NDEN (TCUD) BASIN ACIKLAMASI ASAGIDA BULUNUYOR:

TURK CELIK SEKTORUNUN GECTIGIMIZ YIL GOSTERDIGI PERFORMANSI DEGERLENDIREN TURKIYE CELIK URETICILERI DERNEGI GENEL SEKRETERI VEYSEL YAYAN, DUNYADA CELIK URETIMININ BUYUMESINE KARSIN, TURK CELIK SEKTORUNDEKI GERILEME EGILIMININ RAHATSIZLIK YARATTIGINI DILE GETIRDI. TURK CELIK SEKTORUNUN URETIMININ GERILEMESINDEKI FAKTORLERI VE BUNLARIN ETKILERINI AZALTABILECEK ONERILERINI DE SIRALAYAN YAYAN, 2013 YILINDA TURKIYE’NIN YUZDE 70 KAPASITE KULLANIM SEVIYESINDE KALDIGINA VE ATIL KALAN KAPASITESININ FRANSA’NIN URETIMINE ESDEGER OLDUGUNA ISARET ETTI.

YAYAN, ISDEMIR VE ERDEMIR TESISLERIYLE BIRLIKTE, ULKENIN EN BUYUK CELIK URETIM TESISLERINE SAHIP ERDEMIR GRUBU’NUN, 2013 YILINDA SEKTOR ORTALAMASININ UZERINDE BIR PERFORMANS GOSTERDIGINI DE IFADE EDERKEN, `TURK CELIK SEKTORUNUN GENELINDE KAPASITE KULLANIM ORANININ % 70 SEVIYESINDE KALDIGI 2013 YILINDA, ERDEMIR’IN KAPASITE KULLANIM ORANI % 98, ISDEMIR’IN KAPASITE KULLANIM ORANI ISE % 85 GIBI TURKIYE ORTALAMASININ OLDUKCA UZERINDE BIR SEVIYEDE GERCEKLESMISTIR. 2013 YILINDA TURKIYE’NIN TOPLAM HAM CELIK URETIMI % 3.4 ORANINDA GERILERKEN, ERDEMIR’IN URETIMININ % 16 GIBI OLAGANUSTU BIR SEVIYEDE ARTMASININ DA ETKISIYLE, GRUP URETIMI % 5.1 ORANINDA YUKSELMISTIR. ERDEMIR’IN VE ERDEMIR GRUBU’NUN TURKIYE ORTALAMASININ UZERINDE BIR PERFORMANS GOSTERMESINDE, YUKSEK TEKNOLOJISI VE GELISMIS KURUMSAL ALTYAPISI YANINDA, 2013 YILINDA DEMIR CEVHERINDEN URETIM YAPAN ENTEGRE TESISLERIN, HURDA ILE URETIM YAPAN ELEKTRIK ARK OCAKLI TESISLER KARSISINDA, HURDA MALIYETLERININ MARJLARI SIKISTIRACAK KADAR YUKSEK OLMASINDAN KAYNAKLANAN DAHA AVANTAJLI BIR KONUMDA BULUNMALARI DA ETKILI OLMUSTUR.` GORUSLERINE YER VERDI…

DEMIR-CELIK SEKTORUNUN, ULKEMIZ VE DUNYA GENELI BAKIMINDAN 2013’U NASIL GECIRDIGI KONUSUNDA GORUSLERINIZI ALABILIR MIYIZ?

2013 YILINDA, SEKTORUN PERFORMANSI BEKLENTILERIN GERISINDE KALMISTIR. OZELLIKLE DUNYA CELIK URETIMININ BUYUMEYE DEVAM ETTIGI BIR DONEMDE, SON YILLARIN EN HIZLI BUYUYEN CELIK SEKTORLERI ARASINDA YER ALAN TURK CELIK SEKTORUNDEKI GERILEME EGILIMI, RAHATSIZLIK YARATMAKTADIR. BUYUME ASCISINDAN GENELLIKLE EKONOMIDEN DAHA IYI PERFORMANS GOSTEREN CELIK SEKTORU, EKONOMININ % 4 CIVARINDA BUYUDUGU 2013 YILLINDA % 3.4 ORANINDA KUCULMUSTUR. 2013 YILI BASINDAN BU YANA ELEKTRIK ARK OCAKLI TESISLERIN TEMEL GIRDISI OLAN HURDA ILE MAMUL FIYATLARI ARASINDAKI MARJIN DARALMASI, URETICILERIMIZIN REKABET GUCUNU OLUMSUZ YONDE ETKILEMIS VE ITHALAT ONEMLI OLCUDE ARTIS GOSTERMISTIR. 2013 YILINDA, URETIMIN % 3.4 ORANINDA GERILEMESINE, IHRACATIN MIKTAR BAKIMINDAN % 6 ORANINDA DUSUS GOSTERMESINE RAGMEN, ITHALATIN % 25 CIVARINDA ARTMIS OLMASI, CELIK SEKTORUMUZUN VE OZELLIKLE ELEKTRIK ARK OCAKLI TESISLERIN REKABET GUCUNDEKI ZAYIFLAMAYA ISARET ETMEKTEDIR.

DUNYA CELIK SEKTORUNUN POZITIF YONDE GELISTIGI VE GLOBAL HAM CELIK URETIMININ % 3’UN UZERINDE ARTTIGI BIR ORTAMDA, CELIK SEKTORUMUZUN URETIMININ GERILEMESINDE, GIRDI MALIYETLERININ YUKSELMESI YANINDA, SEKTORUN UZERINDEKI, RAKIP ULKE URETICILERI UZERINDE BULUNMAYAN ILAVE YUKLERIN REKABET GUCUNU DUSURMESI, BASTA DIR UYGULAMASI OLMAK UZERE, ITHALATI TESVIK EDEN VE ITHAL URUNLERI YERLI URUNLER KARSISINDA AVANTAJLI HALE GETIREN UYGULAMALARIN SURDURULMESI, KALITESIZ VE DUSUK FIYATLI ITHALATIN ONUNU KESECEK TEDBIRLERIN ALINMAMASI, DUNYA CELIK SEKTORUNDEKI KAPASITE FAZLALIGI, SON DONEMDE YAYGINLASAN KORUMACI POLITIKALAR, BAZI ULKELERIN GIRDI IHRACATINI SINIRLANDIRMAYA YONELIK POLITIKALAR UYGULAMASI, GENEL OLARAK SERBEST TICARETI OLUMSUZ YONDE ETKILEYEN YAKLASIMLARIN YAYGINLASMASI GIBI UNSURLAR DA ETKILI OLMUSTUR.

2013 YILINDA, SEKTOR 10 MILYAR DOLAR CIVARINDA DEGER YARATABILECEK, 15.5 MILYON TONLUK KAPASITESINI KULLANAMAMISTIR. CELIK SEKTORUMUZDE ATIL KALAN KAPASITENIN, DUNYANIN EN BUYUK 14. CELIK URETICISI OLAN FRANSA’NIN URETIM MIKTARINA ESIT OLDUGU VE TURKIYE’NIN TOPLAM CELIK IHRACATININ % 80’I KADAR BIR BOLUMU OLUSTURDUGU DIKKATE ALINDIGINDA, ISIN BOYUTU VE ONEMI DAHA NET BIR SEKILDE ORTAYA CIKMAKTADIR. CELIK SEKTORUMUZUN ATIL KALAN KAPASITESINDE GERCEKLESTIREBILECEGI URETIMIN DEGERI, 2013 YILINDA 65 MILYAR DOLAR OLARAK GERCEKLESEN CARI ACIGIN % 15 VE 100 MILYAR DOLAR SEVIYESINDE GERCEKLESEN TURKIYE’NIN DIS TICARET ACIGININ % 10 CIVARINDAKI KISMINA TEKABUL ETMEKTEDIR.

CELIK SEKTORU, AVRUPA KOMUR CELIK TOPLULUGU (AKCT) ILE ARAMIZDAKI SERBEST TICARET ANLASMASI NEDENIYLE DOGRUDAN VEYA DOLAYLI OLARAK DEVLET YARDIMLARINDAN YARARLANAMAMAKTADIR. BU ACIDAN ONUMUZDEKI DONEMDE DE, CELIK SEKTORUNDE DEVLET YARDIMLARI MUMKUN GORULMEMEKTEDIR. DEVLETTEN HICBIR SEKILDE YARDIM ALMAYAN SEKTORUN BEKLENTISI, DIGER ULKELERDEKI RAKIP URETICILERIN UZERINDE BULUNMAYAN VE RAKIPLER KARSISINDA KENDISINI DEZAVANTAJLI DURUMA DUSUREN YUKLERIN KALDIRILMASIDIR. AYRICA, AVRUPA BIRLIGI’NIN AKCT ANLASMA HUKUMLERINI KENDI INISIYATIFI ILE ANLASMA HUKUMLERINI TEK TARAFLI OLARAK DEGISTIRMESI VE KENDI PAZARI ACISINDAN AVANTAJ SAGLAYACAGINI DUSUNDUGU CESITLI HAMMADDE GIRDILERINI ANLASMA KAPSAMI DISINA CIKARMASI SEKTORUMUZDE RAHATSIZLIK YARATMAKTADIR. YURTICINDEKI KAPASITELER ATIL DURUMDA KALIRKEN, CELIK ITHALATINDAKI ARTIS, KISMEN SEKTORUN UZERINDEKI YUKLER NEDENIYLE REKABET GUCUNDEKI AZALMADAN, KISMEN DE DAHILDE ISLEME REJIMI GIBI YERLI URUNLER KARSISINDA ITHAL URUNLERI DAHA CAZIP HALE GETIREN UYGULAMALARDAN KAYNAKLANMAKTADIR. CELIK SEKTORUNUN UZERINDEKI YUKLERIN KALDIRILARAK REKABET GUCUNUN ARTTIRILMASI VE DAHILDE ISLEME REJIMI UYGULAMASININ, YERLI GIRDI KULLANIMINI TESVIK EDECEK BIR CERCEVEYE OTURTULMASI, ITHALATTAKI ARTISTAN KAYNAKLANAN SORUNLARINI BUYUK OLCUDE COZECEKTIR.

2013 YILINDA, TURKIYE’NIN CELIK TUKETIMININ % 10 GIBI DUNYA GENELINE KIYASLA OLDUKCA GUCLU SAYILABILECEK BIR ORANDA ARTIS GOSTERMESINE KARSILIK, TUKETIMDEKI BUYUME % 25 ORANINDA ARTIS GOSTEREN ITHALAT ILE KARSILANMISTIR. SEKTORUN DIGER ANA SANAYI KOLLARINA GIRDI VEREN STRATEJIK ONEMI DE GOZ ONUNDE BULUNDURULARAK, 2013 YILINDA % 70 SEVIYESINE KADAR GERILEMIS BULUNAN KAPASITE KULLANIM ORANININ YENIDEN % 80’LER SEVIYESINE YUKSELTILEBILMESINI VE MILYARLARCA DOLAR KAYNAK TAHSISI ILE OLUSTURULAN KAPASITELERIN ETKIN BIR SEKILDE KULLANILARAK, IHRACATIN ARTTIRILMASINI VE ITHALATIN MAKUL SEVIYELERE INDIRILEBILMESINI TEMINEN, SEKTORUN EN BUYUK IKINCI GIRDISI KONUMUNDA BULUNAN ELEKTRIK ENERJISI UZERINDEKI TRT PAYI, BELEDIYE FONU GIBI SEKTORLE HICBIR ILGISI BULUNMAYAN FON VE KESINTILERIN KALDIRILMASI, KATMA DEGERI YUKSEK ILERI TEKNOLOJI GEREKTIREN URUNLERIN URETILEBILMESI VE YERLI GIRDI TEDARIK IMKÂNLARININ ARTTIRILABILMESI ICIN, TURKIYE-AKCT SERBEST TICARET ANLASMASI’NIN SEKTORE DEVLET YARDIMLARINI YASAKLAYAN HUKUMLERININ REVIZE EDILMESI, HURDA VE KOMUR ITHALATINDAN TAHSIL EDILMEKTE OLAN CEVRE KATKI PAYI UYGULAMASINA SON VERILMESI, 30 EKIM TARIHINDE, BAZI PASLANMAZ CELIK URUNLERININ ITHALATINA GETIRILEN GUMRUK VERGISI UYGULAMALARININ, IHTIYAC FAZLASI YURTICI KAPASITEYE RAGMEN YUKSEK MIKTARLARDA ITHAL EDILEN YASSI URUNLERI DE KAPSAYACAK SEKILDE GENISLETILMESI, DAHILDE ISLEME REJIMI MEVZUATININ, YERLI GIRDI TEDARIKINI TESVIK EDECEK SEKILDE REVIZE EDILMESI, HAMMADDE TEDARIK GUVENLIGININ SAGLANMASI, YURTICI GIRDI TEDARIK IMKÂNLARININ GELISTIRILMESI VE GIRDI TEDARIKINDE ETKINLIK VE VERIMLILIGIN ARTTIRILMASINI HEDEFLEYEN GIRDI TEDARIK STRATEJISI’NIN SURATLE UYGULAMAYA AKTARILMASI BUYUK ONEM TASIMAKTADIR. BU KONULAR, SON YILLARDA OLDUGU GIBI, 2014 YILINDA DA SEKTORUN ODAKLANACAGI KONULAR ARASINDA UST SIRALARDA YER ALACAKTIR.

BU TABLODA ERDEMIR’IN YERI VE 2013 YILI PERFORMANSI ICIN NELER SOYLEYEBILIRSINIZ?

ISDEMIR ILE BIRLIKTE DEGERLENDIRILDIGINDE, 2013 YILI ITIBARIYLE TURKIYE’NIN HAM CELIK URETIM KAPASITESININ % 18’INE, URETIMININ ISE % 24’UNE SAHIP OLAN ERDEMIR GRUBU, TURKIYE’NIN EN BUYUK CELIK TESISLERINE SAHIP KURULUSU KONUMUNDA BULUNMAKTADIR. TURK CELIK SEKTORUNUN GENELINDE KAPASITE KULLANIM ORANININ % 70 SEVIYESINDE KALDIGI 2013 YILINDA, ERDEMIR’IN KAPASITE KULLANIM ORANI % 98, ISDEMIR’IN KAPASITE KULLANIM ORANI ISE % 85 GIBI TURKIYE ORTALAMASININ OLDUKCA UZERINDE BIR SEVIYEDE GERCEKLESMISTIR. DIGER TARAFTAN, 2013 YILINDA TURKIYE’NIN TOPLAM HAM CELIK URETIMI % 3.4 ORANINDA GERILERKEN, ERDEMIR’IN URETIMININ % 16 GIBI OLAGANUSTU BIR SEVIYEDE ARTMASININ DA ETKISIYLE, GRUP URETIMI % 5.1 ORANINDA YUKSELMISTIR.

ERDEMIR’IN VE ERDEMIR GRUBU’NUN TURKIYE ORTALAMASININ UZERINDE BIR PERFORMANS GOSTERMESINDE, YUKSEK TEKNOLOJISI VE GELISMIS KURUMSAL ALTYAPISI YANINDA, 2013 YILINDA DEMIR CEVHERINDEN URETIM YAPAN ENTEGRE TESISLERIN, HURDA ILE URETIM YAPAN ELEKTRIK ARK OCAKLI TESISLER KARSISINDA, HURDA MALIYETLERININ MARJLARI SIKISTIRACAK KADAR YUKSEK OLMASINDAN KAYNAKLANAN DAHA AVANTAJLI BIR KONUMDA BULUNMALARINDA ETKILI OLMUSTUR. DAHILDE ISLEME REJIMI KAPSAMINDA ITHAL URUNLERI DAHA CAZIP HALE GETIREN UYGULAMALARIN KALDIRILMASI VE KALITESIZ URUN GIRISININ ENGELLENMESI HALINDE, ERDEMIR’IN MEVCUT PERFORMANSININ DAHA DA GELISTIRILMESI MUMKUN GORULMEKTEDIR.

2014 YILININ ILK IKI AYI ITIBARIYLE, YILIN DEVAMINA ILISKIN ULKEMIZ VE DUNYA ACISINDAN SEKTORUN BU YILI NASIL GECIRECEGINE DAIR TAHMINLERINIZI DE OGRENEBILIR MIYIZ? 2014 ZOR BIR YIL MI OLACAK?

2013 YILINDAKI KAYIPLARINI TELAFI ETME BEKLENTISI ILE 2014 YILINA GIREN CELIK SEKTORUMUZUN URETIMI, YILIN ILK CEYREGINDE % 0.5 GIBI SINIRLI BIR SEVIYEDE DE OLSA GERILEMEYE DEVAM ETMISTIR. OCAK-SUBAT DONEMINDE DUNYA HAM CELIK URETIMININ % 1.6 ORANINDA ARTMIS OLMASI, 2013 YILININ ARDINDAN, 2014 YILINDA DA TURKIYE’NIN DUNYA ORTALAMASININ ALTINDA PERFORMANS GOSTERMEYE DEVAM ETTIGINI ORTAYA KOYMAKTADIR. BU DURUM, 2013 YILINDA SEKTORUN PERFORMANSINI OLUMSUZ YONDE ETKILEYEN REKABET GUCUNDEKI DUSUSUN SEKTOR UZERINDE ETKILI OLMAYI SURDURDUGUNU GOSTERMESI BAKIMINDAN RAHATSIZLIK YARATMAKTADIR.

2013 YILINDA % 10 GIBI OLDUKCA GUCLU BIR ORANDA ARTIS GOSTEREN TURKIYE’NIN GORUNUR CELIK TUKETIMININ, 2014 YILININ ILK 2 AYLIK DONEMINDE % 3.3 ORANINDA GERILEMIS OLMASI DA, SEKTORUN URETIMINI OLUMSUZ YONDE ETKILEYEN BIR UNSUR OLARAK ORTAYA CIKMAKTADIR. AYRICA, IHRACATIN % 3’UN UZERINDE GERILEMIS OLMASI, SEKTORUN REKABET GUCUNU SINIRLANDIRAN ETKENLERIN HALEN ORTADAN KAYBOLMADIGINI, SEKTORUN IHRACATTA DA ZORLANDIGINI GOSTERMEKTEDIR. 2014 YILININ ILK 2 AYLIK DONEMINE ILISKIN VERILERDEKI TEK OLUMLU NOKTA, 2013 YILINDA % 25 ORANINDA ARTAN ITHALATIN, % 13 CIVARINDA GERILEMIS OLMASI SEKLINDE ORTAYA CIKMISTIR. CELIK SEKTORUMUZUN ONUNDEKI ENGELLERIN VE UZERINDEKI YUKLERIN KALDIRILMASI HALINDE, COK DAHA HIZLI BIR SEKILDE BUYUYECEGI VE ATIL DURUMDA KALAN KAPASITESINI DAHA ETKIN BIR SEKILDE KULLANARAK, HEM DIS TICARET HEM DE CARI ACIGIN KAPATILMASINA ILAVE KATKILAR SAGLAYABILECEKTIR.

2014 YILINDA, CELIK SEKTORUMUZUN GOSTERECEGI PERFORMANSTA, 2013 YILINDA OLDUGU GIBI, SEKTORUN REKABET GUCU, IC TALEBIN SEYRI, IHRAC PIYASALARDAKI TOPARLANMA VE URUNLERIMIZE KARSI ALINAN SINIRLAYICI ONLEMLER GIBI ETKENLERIN BELIRLEYICI OLACAGINI DEGERLENDIRILIYORUZ. ANCAK GENEL OLARAK BAKILDIGINDA, SEKTORUN HAM CELIK URETIMININ % 5 CIVARINDA ARTISLA, 36 MILYON TON SEVIYESINE; 2013 YILINDA % 6.3 ORANINDA DUSUSLE, 19 MILYON TON SEVIYESINDE GERCEKLESEN IHRACATIN, 2013 KAYIPLARINI DA TELAFI EDECEK SEKILDE, 2014 YILINDA % 8 CIVARINDA ARTISLA, 20 MILYON TON CIVARINA CIKACAGINI, SAGLANACAK ITHAL IKAMESI SAYESINDE, 2013 YILINDA REKOR DUZEYDE ARTIS GOSTEREN ITHALATIN, 2014 YILINDA % 6 CIVARINDA GERILEYECEGINI TAHMIN EDIYORUZ. 2013 YILINDA % 10 GIBI DUNYA GENELINDE OLDUKCA YUKSEK SAYILABILECEK BIR ORANDA ARTISLA, 31.3 MILYON TONA ULASAN TURKIYE’NIN CELIK TUKETIMININ, 2014 YILINDA %6 CIVARINDA ARTISLA, 33 MILYON TONU ASACAGINI ONGORUYORUZ. HEMEN BELIRTMEK GEREKIR KI, BU HEDEFLERE ULASILABILMESINE YONELIK OLARAK, SEKTORUN GOSTERECEGI PERFORMANSTA, IHRAC PAZARLARINDAKI TOPARLANMALAR KADAR, SEKTORUN UZERINDEKI REKABET GUCUNU DUSUREN FON VE KESINTI UYGULAMALARINA SON VERILMESI DE, HAYATI ONEM TASIMAKTADIR.

CELIK SEKTORUMUZUN DURUMU, BUYUKLUGU VE DUNYA PAZARINDAKI YERI BAKIMINDAN NELER SOYLERSINIZ?

DUNYA CELIK URETIMININ YAKLASIK OLARAK % 2.2 ORANINDAKI BOLUMUNU GERCEKLESTIREN TURKIYE, MIKTAR ACISINDAN DUNYANIN 7. EN BUYUK CELIK IHRACATCISI, 9. EN BUYUK CELIK ITHALATCISI VE INSAAT DEMIRINDE DUNYANIN EN BUYUK IHRACATCISI KONUMUNDADIR. ORTA DOGU VE KORFEZ ULKELERININ, CELIK URUNLERINDE EN BUYUK TEDARIKCISI OLAN TURK CELIK SEKTORU, UZUN URUNLERDEN SONRA, BIRKAC YIL ICERISINDE YASSI URUNLERDE DE NET IHRACATCI POZISYONUNA GECMEYI HEDEFLEMEKTEDIR. DUNYA CELIK DERNEGI (WORLDSTEEL) TARAFINDAN ACIKLANAN 2012 YILI VERILERINE GORE, TURKIYE; DUNYANIN EN BUYUK 8. CELIK URETICISI, DUNYANIN EN BUYUK 8. CELIK TUKETICISI, DUNYANIN EN BUYUK 7. CELIK IHRACATCISI, DUNYANIN EN BUYUK 9. CELIK ITHALATCISI, DUNYANIN EN BUYUK 6. NET CELIK IHRACATCISI, DUNYANIN EN BUYUK INSAAT DEMIRI IHRACATCISI VE CIN’DEN SONRA DUNYANIN IKINCI EN BUYUK UZUN URUN IHRACATCISI, ORTA DOGU VE KORFEZ ULKELERININ EN BUYUK CELIK TEDARIKCISI KONUMUNDA BULUNMAKTADIR.

SEKTORUN ONUMUZDEKI YILLARDA, OZELLIKLE YUKSEK KATMA DEGERLI VE ILERI TEKNOLOJI ILE URETILEN, URUNLERE YONELIK OLARAK BUYUMEYE DEVAM EDECEGI VE BU CERCEVEDE, CELIK SERVIS MERKEZLERININ ROLUNUN VE ONEMININ ARTACAGI TAHMIN EDILMEKTEDIR. CELIK TUKETICISI SEKTORLERIN DAHA SPESIFIK URUNLERE IHTIYAC DUYACAK OLMALARININ DA, BU EGILIMI DESTEKLEYECEGI DEGERLENDIRILMEKTEDIR.

-MATRIKS-


-MATRIKS-


-MATRIKS-


-MATRIKS-


-MATRIKS-


BU HABERIN KAP `IN SITESINDEKI ORJINAL HALI VE EKLI DOSYALARINI GOREBILMEK ICIN ASAGIDAKI LINK`I TIKLAYINIZ!
HTTP://WWW.KAP.GOV.TR/YAY/BILDIRIM/BILDIRIM.ASPX?ID=354458

KAP : IS YATIRIM MENKUL DEGERLER A.S. / ISMEN [] SERMAYE PIYASASI KURULU BASVURUSU 28.04.2014 16:20:42

SERMAYE PIYASASI KURULU BASVURUSU
---------------------------------------------------------------------------------------------


ADRES IS KULELERI KULE 2 KAT 12 34330 4. LEVENT ISTANBUL
TELEFON 212 - 3502000
FAKS 212 - 3502001
YATIRIMCI/PAY SAHIPLERI ILE ILISKILER BIRIMI TELEFON 212 - 3502872
YATIRIMCI/PAY SAHIPLERI ILE ILISKILER BIRIMI FAKS 212 - 3502873
YAPILAN ACIKLAMA GUNCELLEME MI? EVET
YAPILAN ACIKLAMA ERTELENMIS BIR ACIKLAMA MI? HAYIR



'
13:239.885
Değişim :  1,73% |  167,81
Açılış :  9.763  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.751
En Yüksek
9.907
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler13:23
MEGAP 5,72 25.597.772 % 10,00  
MEGAP 5,72 25.597.772 % 10,00  
AKMGY 363,00 61.873.506 % 10,00  
YGYO 8,25 14.426.618 % 10,00  
CRDFA 13,65 311.085.257 % 9,99  
13:23 Alış Satış %  
Dolar 32,5516 32,5567 % 0,22  
Euro 34,9587 34,9716 % 0,00  
Sterlin 40,4694 40,6723 % -0,12  
Frank 35,4504 35,6281 % -0,13  
Riyal 8,6203 8,6635 % -0,15  
13:23 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,55 27,58 % 0,66  
Platin 915,97 917,54 % 0,66  
Paladyum 976,82 979,77 % 0,66  
Brent Pet. 89,37 89,37 % 0,66  
Altın Ons 2.347,21 2.347,59 % 0,66