TEMMUZ AYINDA KANADA - AVUSTRALYA DOLARI VE JAPON YENI YORUMU (FXTCR.COM)

31.07.2014 10:32
TEMMUZ AYINDA KANADA - AVUSTRALYA DOLARI VE JAPON YENI YORUMU (FXTCR.COM)




TEMMUZ AYI KURESEL PIYASALAR ACISINDAN OLDUKCA YOGUN GECEN BIR AY OLDU. TOPLANTILAR, KONUSMALAR, VERILER VE JEOPOLITIK RISKLER DERKEN PARITE VE EMTIALARDA GORULEN SERT HAREKETLENMELER HER ZAMAN OLDUGU GIBI YATIRIMCILARA GUZEL ISLEM FIRSATI VERDI. BU AY ICERISINDE DOLAR ENDEKSINDE GENEL BIR DEGERLENME GORULURKEN, KANADA – AVUSTRALYA DOLARI VE JAPON YENI, DOLAR KARSISINDA DEGER KAYBETTI..

JAPONYA CEPHESI ILE BASLAYACAK OLURSAK; ISRAIL – GAZZE VE RUSYA – UKRAYNA GERGINLIKLERININ POLITIKA GUNDEMINDEKI YERLERINI TAZELEMELERI VE PORTEKIZ’IN BANKACILIK SEKTORU ILE ILGILI RISKLER NEDENIYLE GUVENLI LIMAN ALIMLARINA MARUZ KALAN YEN, YINE DE DOLAR KARSISINDA GUCLU DURMAYI BASARAMADI VE BU NEDENDEN DOLAYI BU AYI DOLAR KARSISINDA DUSUSLE KAPATMAYA HAZIRLANIYOR.

TEMMUZ AYININ ORTASINDA PORTEKIZ’IN BANKACILIK SEKTORUNE YONELIK GELEN HABERLER VE ULKEDEKI FINANSAL SIKINTININ KURESEL FINANS PIYASALARINI ETKISI ALTINA ALACAGINA YONELIK ENDISELER PIYASAYI KARISTIRDI. PORTEKIZ’DEKI BANCO ESPIRITO SANTO ISIMLI BANKANIN, YASADIGI FINANSAL ZORLUKLAR NEDENIYLE KISA VADELI FAIZ ODEMELERINI ERTELEMEK DURUMDA KALDIGINI ACIKLAMASI, PIYASANIN ULKENIN GENEL BANKACILIK SEKTORU ILE ILGILI ENDISE DUYMASINA NEDEN OLDU. BAKTIGIMIZDA, BANCO ESPIRITO SANTO PORTEKIZ’IN EN BUYUK IKINCI BANKASI VE DIGER AVRUPA BIRLIGI ULKELERINE AIT BORCLANMA SENETLERININ DE BUYUK BIR KISMINI ELINDE TUTUYOR. ULKENIN EN BUYUK BANKALARINDAN BIRININ FINANSAL DARLIGA DUSMESI SONUCUNDA DA PIYASA, PORTEKIZ’DEKI BU SIKINTININ EURO BOLGESI’NI O ESKI KARANLIK GUNLERINE YENIDEN CEKEBILECEGINDEN KORKUYOR. PORTEKIZ’IN BANKACILIK SEKTORU UZERINDEKI BASKININ AVRUPA GENELINE YAYILABILECEGI ENDISELERININ GUVENLI VARLIKLARA OLAN TALEBI ARTIRMASI ILE BIRLIKTE SERT YUKSELISLERE MARUZ KALAN YEN, USDJPY PARITESININ 101,20 SEVIYESINE KADAR GERILEMESINE NEDEN OLDU.

TEMMUZ AYININ ORTALARINDA ISE JAPONYA GUNDEMINDE JAPONYA MERKEZ BANKASI TOPLANTISI VARDI. JAPONYA MERKEZ BANKASI, PARA POLITIKASINDA VE PARA TABANI HEDEFINDE HERHANGI BIR DEGISIKLIK YAPMADI. BASKAN KURODA’NIN ENFLASYON YARATMA KONUSUNDAKI KENDINDEN EMIN TAVRI, PIYASANIN BANKA’NIN DAHA FAZLA PARASAL GENISLEMEYE GIDEBILECEGI YONUNDEKI BEKLENTILERINI BIR MIKTAR AZALTTI. BANKA’NIN YUKSEK KAMU BORCU NEDENIYLE NISAN AYINDA YURURLUGE SOKTUGU SATIS VERGISI ZAMMI, GENISLEMECI PARA POLITIKASININ HEDEFLERINE ULASMASI ONUNDE BIR ENGEL TESKIL EDIYOR. BUNUN YANINDA, ULKEDEKI DUSUK UCRETLER, HANEHALKI UZERINDE BASKI YARATARAK YEREL TALEP VE FIYATLARDAKI ARTISI KISITLIYOR. HATIRLAYACAGIMIZ UZERE, MESAI UCRETLERI VE ALINAN PRIMLER HARICINDEKI BAZ UCRETLER, MAYIS AYINDA BIR ONCEKI YILIN AYNI AYINA GORE SADECE %0,2’LIK BIR ARTIS KAYDEDEREK UCRETLERDEKI ARTISIN FIYAT ARTISLARININ GERISINDE KALDIGINI GOSTERMISTI. BUTUN BUNLARIN YANINDA, GELISEN ULKELERIN, ABD BORC KRIZININ VE ABD’NIN TOPARLANMA HIZININ DA JAPONYA MERKEZ BANKASI’NIN HEDEFLERINE ULSAMASI ONUNDE BIRER ENGEL OLARAK DURDUGUNU DA UNUTMAMAK GEREKIYOR...

TEMMUZ AYININ ILERLEYEN GUNLERINDE PIYASALAR, KURESEL SIYASI GERGINLIKLERLE SARSILDI. MALEZYA UCAGININ UKRAYNA’YA DUSURULMESI VE UKRAYNA HUKUMETININ UCAGIN RUSYA TARAFINDAN DUSURDUGUNU IDDIA ETMESININ UZERINE, BIR DE ISRAIL’IN GAZZE’YE KARA HAREKATI DUZENLEMESI HABERLERININ GELMESI ILE BIRLIKTE PIYASADA SERT HAREKETLENMELER GORULDU. ABD 10 YILLIK TAHVIL FAZILERI YAKLASIK SON 4 AYIN EN HIZLI YUKSELISINI GOSTEREREK GUVENLI LIMAN ALIMLARINA ONCULUK ETTI. YASANAN SIYASI GERGINLIKLER SONUCUNDA YEN, GUVENLI IMAN TALEBI ILE BIRLIKTE SERT BIR YUKSELIS GOSTEREREK EURO KARSISINDA SON 5 AYIN EN YUKSEK SEVIYESINE YUKSELDI VE USDJPY PARITESI DE SON BIR HAFTANIN EN DUSUK SEVIYESINE GERILEYEREK 101,13 SEVIYESINI TEST ETTI.

TUM BU GUVENLI LIMAN ALIMLARINA RAGMEN, DOLAR ENDEKSINDEKI DEGERLENME ILE YARISAMAYAN YEN, DOLAR KARSISINDA TEMMUZ AYININ SON 10 GUNUN SERT BIR SEKILDE DEPER KAYBETTI VE USDJPY PARITESININ KISA VADELI DUSUS KANALINI YUKARI YONLU KIRARAK 102 SEVIYESININ UZERINE CIKMASINA NEDEN OLDU. KISACASI TEMMUZ AYINDA YASANAN SIYASI VE JEOPOLITIK GELISMELER, JAPON YENININ DOLAR KASISINDAKI GUCLU DURUSUNU DEVAM ETTIRMESINE YETMEDI VE USDJPY PARITESI SON 3 AYDIR ILK DEFA TEMMUZ AYINDA YUKSELISLE KAPAMAYA HAZIRLANIYOR. USDJPY PARITESININ AYLIK GRAFIGINI INCELEDIGIMIZDE ISE; UZUN VADLEI DUSUS KANALI ICERISINDE HAREKET EDEN PARITE AYNI ZAMAN BIR ALCALAN UCGEM FORMASYONU OLUSTURMUS DURUMDA. PARITENIN BU AYI YUKSELISLE KAPATACAK OLMASINDA BU UCGENIN TABAN CIZGISINDEN ALINAN DESTEK DE ONEMLI ROL OYNADI.

YONUMUZU KANADA TARAFINA CEVIRECEK OLURSAK; KANADA DOLARI, TEMMUZ AYINDA, DOLAR KARSISINDA SON 5 AYDIR SURDURDUGU YUKSELIS HAREKETINE BIR MIKTAR ARA VEREREK KISMI DUSUSLER YASADI. KANADA DOLARININ YASADIGI BU DEGER KAYBININ ASIL SEBEBI ISE AY ICERISINDE GELEN “VASAT” KANADA VERILERIYDI. TEMMUZ AYININ ORTALARINDA ACIKLANAN KANADA ISTIHDAM VERILERI HAYAL KIRIKLIGI YARATARAK SON BIRKAC AYDIR DOLAR KARSISINDAKI GUCLU GORUNUMUNU KORUYAN VE DEVAM ETTIREN KANADA DOLARINI TAHTINDAN INDIRDI. BIR ONCEKI DONEME GORE DEGISME GOSTERMESI BEKLENMEYEN VE %7 OLARAK GELMESI BEKLENEN ISSIZLIK ORANI VERISI ARTIS GOSTEREREK %7,1 OLARAK GERCEKLESIRKEN, 20K OLARAK GELMESI BEKLENEN ISTIHDAM DEGISIMI VERISI ISE NEGATIF GELEREK -9,4K OLARAK GERCEKLESTI. ISTIHDAM VERILERI SONRASINDA MART AYINDAN BU YANA EN BUYUK YUKSELISINI KAYDEDEN USDCAD PARITESI, YAKLASIK SON 6 AYIN EN DUSUK SEVIYELERINDEN YUKSELISE GECEREK 1,0674 SEVIYESINI TEST ETTI.

AYIN ORTALARINA GELDIGIMIZDE ISE KANADA GUNDEMINDE MERKEZ BANKASI TOPLANTISI YER ALIYORDU. 16 TEMMUZ SALI GUNU GERCEKLESEN KANADA MERKEZ BANKASI TOPLANTISI SONUCUNDA BANKA, FAIZ ORANLARINDA BIR DEGISIKLIGE GITMEYEREK FAIZLERI %1’DE SABIT BIRAKTI. BANKA’NIN FAIZ ARITIRMINA GITMEMESININ ARKASINDA YATAN EN BUYUK ETMEN ISE ENFLASYONDA GORULEN ARTISIN GECICI OLDUGU DUSUNCESIYDI. KANADA’DA EN SON ACIKLANAN ENFLASYON VERISI BEKLENTILERIN UZERINDE GELEREK ULKEDEKI IC TALEBIN CANLANMAYA BASLADIGINA YONELIK BEKLENTILER OLUSTURMUSTU. ANCAK BANKA, ENFLASYONDAKI BU ARTISIN ENERJI VE ITHAL MAL FIYATLARINDAKI ANI ARTISTAN KAYNAKLANDIGINI VE EKONOMIK TEMELLERE DAYANMADIGINI BELIRTTI. KANADA MERKEZ BANKASI BASKANI POLOZ YAPTIGI ACIKLAMALARINDA, ULKENIN EKONOMIK TOPARLANMA SURECININ 2 SENE ICERISINDE TAMAMLANABILMESI ICIN IHRACATIN GUCLU SEYRETMESI, IS YATIRIMLARININ ARTMASI VE PARA POLITIKASININ ISTIKRARINI KORUMASI GEREKTIGINI BELIRTTI.

KANADA EKONOMISINE YONLIK ZAYIFLAMA BELIRTILERI NEDENIYLE BU AYI DOLAR KARSISINDA DUSUSLE KAPAMAYA HAZIRLANAN KANADA DOLARI NEDENIYLE USDCAD PARITESI SON 5 AYDIR ILK DEFA AYLIK BIR YUKSELISE IMZA ATACAK. AYLIK GRAFIGINDE OLUSTURMUS OLDUGU YUKSELIS TRENDINDEKI HAREKETINE DEVAM EDEN USDCAD PARITESI, TREND CIZGISINDEN BULDUGU DESTEK VE KANADA DOALRINDAKI ZAYIFLAMA ILE BU AY GUCLU BIR GORUNUM SERGILEDI.

SON OLARAK AVUSTRALYA CEPHESINDE YASANAN GELISMELERI INCELEYECEK OLURSAK; TEMMUZ AYI BOYUNCA AVSUTRALYA CEPHESINDE MERKEZ BANKASI TOPLANTI TUTANAKLARI VE BASKAN STEVENS’IN GERCEKLESTIRDIGI KONUSMALARI PIYASAYA YON VERDI DIYEBILRIIZ. TEMMUZ AYININ ORTASINDA ACIKLANAN AVUSTRALYA MERKREZ BANKASI TOPLANTI TUTANAKLARI AVUSTRALYA DOLARINDA SERT HAREKETLENMELERE NEDEN OLDU. 1 TEMMUZ’DA GERCEKLESTIRILEN TOPLANTININ TUTANAKLARINDA, HUKUMETIN HARCAMALARI AZALTMASI ILE BIRLIKTE FAIZ ORANLARININ ISTIKRAR KAVUSMASI YONUNDE BIR BEKLENTI OLDUGU VURGULANDI. BUNUN YANINDA, AVUSTRALYA’DAKI BUYUME MODELININ DE YAVAS YAVAS DEGISMEYE BASLADIGI VE YATIRIMLARIN MADENCILIK ALANINDAN CIKARAK DIGER ALANLARA YAYILMAYA BASLADIGI IFADE EDILDI. AVUSTRALYA EKONOMISININ GENEL GIDISATINI ANALIZ ETTIGIMIZDE ISE, DUSUK TUTULAN FAIZ ORANLARININ YEREL TALEBI DESTEKLEMEYE DEVAM ETTIGINI GORUYORUZ. GECTIGIMIZ AY ACIKLANAN VE YAKLASIK SON 10 YILIN EN YUKSEK SEVIYESINDE GERCEKLESEN ISSIZLIK ORANI VERISI, DUSUK GELEN PERAKENDE SATISLAR VERISI VE BEKLENTILERDEN YUKSEK GELEN CARI ACIK VERISI NEDENIYLE PIYASADA BIR FAIZ INDIRIMI BEKLENTISI OLUSMUSTU. ANCAK AVUSTRALYA MERKEZ BANKASI’NIN FAIZ INDIRIMINE GITMEMESI AVUSTRALYA DOLARINDA ANI BIR DEGERLENME YARATTI VE AUDUSD PARITESI 0,9400 SEVIYESINE KADAR YUKSELDI. ANCAK PARITEDEKI KISA VADELI SIKISMA HAREKETI PARITENIN 0,9400 SEVIYESININ UZERINDE TUTUNMASINA ENGEL OLDU VE AUDUSD YENIDEN GERI CEKILDI.

22 TEMMUZ GUNU ISE AVUSTRALYA GUNDEMINDE MERKEZ BANKASI BASKANI STEVENS’IN ASYA SAATLERINDE GERCEKLESTIRDIGI KONUSMASI VARDI. BASKAN GLENN STEVENS GERCEKLESTIRDIGI KONUSMASINDA, MEVCUT PARA POLITIKASINDAN MEMNUN OLDUKLARINI VE GEREKTIGI TAKDIRDE PARA POLITIKASINI DAHA DA GENISLETEBILECEKLERINI BELIRTTI. ANCAK STEVENS SU ANDA BUNA IHTIYAC OLMADIGINI, EKONOMININ VE PARA POLITIKASININ MEVCUT GIDISATININ TATMIN EDICI OLDUGUNU SOYLEDI. STEVENS’IN BU ACIKLAMALARI SONRASINDA AVUSTRALYA DOLARI SERT BIR SEKILDE YUKSELISE GECTI VE AUDUSD PARITESI 0,9393 SEVIYESINE KADAR YUKSELEREK YAKLASIK SON 5 GUNUN EN YUKSEK SEVIYESINE CIKTI.

AVUSTRALYA MERKEZ BANKASI’NIN EN SON GERCEKLESTIRDIGI TOPLANTISINDA FAIZ ORANLARINI %2,5 DUZEYINDE SABIT BIRAKMASI VE FAIZ INDIRIMINE GITMEMESININ ARDINDAN AVUSTRALYA DOLARI SERT BIR YUKSELIS GOSTERMISTI ANCAK DOLAR ENDEKSINDEKI DEGERLI SEYIR AVUSTRALYA DOLARININ DOLAR KARSISINDA GUCLU GORUNUMUNU KORUYAMAMASINA NEDEN OLDU. SON 5 AYDIR ILK AYLIK DUSUSUNE IMZA ATAN AUDUSD PARITESI, AYLIK GRAFIGINDE OLUSTURMUS OLDUGU YUKSELIS TRENDININ SINIR CIZGISINE KADAR GERILEDI.



FXTCR
WWW.FXTCR.COM




YASAL UYARI

BURADA YER ALAN YATIRIM BILGI, YORUM VE TAVSIYELERI “YATIRIM DANISMANLIGI”
KAPSAMINDA DEGILDIR. YATIRIM DANISMANLIGI HIZMETI, ARACI KURUMLAR, PORTFOY
YONETIM SIRKETLERI, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR ILE MUSTERI ARASINDA
IMZALANACAK YATIRIM DANISMANLIGI SOZLESMESI CERCEVESINDE SUNULMAKTADIR.
BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSIYELER, YORUM VE TAVSIYEDE BULUNANLARIN KISISEL
GORUSLERINE DAYANMAKTADIR. BU GORUSLER MALI DURUMUNUZ ILE RISK VE GETIRI
TERCIHLERINIZE UYGUN OLMAYABILIR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN
BILGILERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERILMESI BEKLENTILERINIZE UYGUN
SONUCLAR DOGURMAYABILIR



'
18:059.717
Değişim :  0,00% |  0,00
Açılış :  9.754  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.664
En Yüksek
9.827
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
PEKGY 8,36 494.084.004 % 10,00  
MAGEN 23,10 185.175.571 % 10,00  
IMASM 18,93 563.276.710 % 9,99  
SNKRN 44,28 6.197.730 % 9,99  
YONGA 85,90 3.734.414 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,5577 32,5632 % 0,24  
Euro 34,9427 34,9593 % -0,04  
Sterlin 40,4865 40,6895 % -0,08  
Frank 35,4642 35,6420 % -0,09  
Riyal 8,6376 8,6809 % 0,05  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,55 27,58 % 0,66  
Platin 923,07 924,78 % 0,66  
Paladyum 990,62 994,40 % 0,66  
Brent Pet. 89,42 89,42 % 0,66  
Altın Ons 2.335,69 2.336,08 % 0,66