TURKIYE’DE GASTRONOMI TURIZMININ GELECEGI, OKAN UNIVERSITESI’NDE MASAYA YATIRILDI- BASIN ACIKLAMASI

17.04.2014 11:32
KONUYA ILISKIN YAPILAN BASIN ACIKLAMASI ASAGIDA BULUNUYOR:

OKAN UNIVERSITESI`NIN KURULUSUNUN 15.YILI KUTLAMA ETKINLIKLERI KAPSAMINDA UNIVERSITENIN TUZLA KAMPUSU`NDE DUZENLENEN `TURIZMIN YUKSELEN YILDIZI GASTRONOMI`DEN NASIL YARARLANMALI?` BASLIKLI PANELE KATILAN GAZETECI YAZAR AHMET ORS, `KENDI MUTFAGIMIZI YABANCILARA ACMAMIZ VE TANITMAMIZ GEREKIYOR. HANGI DEGERLERIMIZI TURISTLERIN ONUNE KOYACAGIMIZA DAIR KAPSAMLI BIR ARASTIRMA YAPMALIYIZ. MICHELIN YILDIZINA IHTIYACIMIZ YOK. MICHELIN KURALLARI VE OLCUTLERI BATI MUTFAGINA GORE` DIYE KONUSTU. TUROB BASKAN YARDIMCISI VEDAT BASARAN ISE, `TURK GASTRONOMISI 150 YILDIR MAALESEF UYUYOR. PILAVIN USTUNE KETCAP KOYMAKTAN BASKA BIR SEY YAPMADIK. DUNYADA YENILEN GIDALARIN YUZDE 80`ININ ANAVATANI BIZIM TOPRAKLARIMIZ` DEDI.

TURKIYE`NIN EN BUYUK GASTRONOMI UYGULAMA MUTFAGINA SAHIP OLAN VE ISTANBUL`UN ILK VE TEK GASTRONOMI YUKSEK LISANS PROGRAMI`NI HAYATA GECIREN OKAN UNIVERSITESI GASTRONOMI BOLUMU TARAFINDAN DUZENLENEN `TURIZMIN YUKSELEN YILDIZI GASTRONOMI`DEN NASIL YARARLANMALI?` PANELINDE SEKTORUN TUM PAYDASLARI GASTRONOMI TURIZMININ GELECEGINI TARTISTI. OKAN UNIVERSITESI GASTRONOMI BOLUM BASKANI YRD. DOC. DR. ILKAY GOK VE TURIZM GAZETECILERI VE YAZARLARI DERNEGI BASKANI KEREM KOFTEOGLU`NUN OTURUM BASKANLIGINI YAPTIGI PANELE GAZETECI-YAZAR AHMET ORS, GAZETECI MUGE AKGUN, TUROB BASKAN YARDIMCISI VEDAT BASARAN, TURYID BASKANI KAYA DEMIRER, PRONTO TOUR IC TURLAR OPERASYON MUDURU MUGE ERCETIN VE GASTRONOMIKA TEMSILCISI SEMI HAKIM KATILDI.

YATAK KAPASITESI 40 BINDEN 1 MILYON 300 BINE CIKTI
PANELIN ACILISINDA KONUSAN OKAN UNIVERSITESI MUTEVELLI HEYET BASKANI BEKIR OKAN, `BU YIL 15. YILIMIZI 15 BIN OGRENCIMIZLE KUTLUYORUZ. UNIVERSITE-SANAYI ISBIRLIGI ILE SEKTORUN IHTIYAC DUYDUGU PROGRAMLARI HAYATA GECIRIYORUZ. GASTRONOMI DE BU ALANLARDAN BIRISI` DEDI. TURKIYE`NIN, TURIZMDE ELDE ETTIGI GELIR ACISINDAN DUNYADA 6. SIRADA YER ALDIGINI BELIRTEN OKAN, `RAHMETLI OZAL`IN TESVIK ETMESIYLE OKAN GRUBU OLARAK TURIZM ALANINDA YATIRIMLAR YAPTIK. TURKIYE`DE ILK KEZ HER SEY DAHIL SISTEMINI UYGULADIK. O DONEM 40 BIN YATAK KAPASITESI VARDI. ARTIK 1 MILYON 200-300 BIN CIVARLARINDA YATAK KAPASITEMIZ VAR` DIYE KONUSTU. OKAN UNIVERSITESI REKTORU PROF. DR. SULE KUT ISE OKAN UNIVERSITESI GASTRONOMI BOLUMU`NUN 2008 YILINDA KURULMASININ ARDINDAN COK HIZLI BIR SEKILDE BUYUDUGUNU BELIRTEREK `PANELIMIZI 15. KURULUS YILI ETKINLIKLERIMIZ KAPSAMINDA DUZENLIYORUZ. BUNDAN SONRA DA GASTRONOMI ALANINDA CESITLI SURPRIZLERIMIZ OLACAK` DEDI.

ISTANBUL`UN BARSELONA`YI YAKALAMASI ICIN HUKUMET DESTEGI OLMALI
PANELDE, GASTRONOMI VE GURME TURLARI DUZENLEMEYE BASLADIKLARINI BELIRTEN PRONTO TOUR IC TURLAR OPERASYON MUDURU MUGE ERCETIN, ILK OLARAK GAZIANTEP, KASTAMONU VE ALACATI TURLARINI DUZENLEMEYE BASLADIKLARINI SOYLEDI. KENDILERI ICIN BU TUR TURLARIN YENI BIR OPERASYON OLDUGUNU FAKAT BUYUK ILGI GORDUGUNU BELIRTEN ERCETIN, `GURME TURLARINA TARIHI DURAKLARI DA EKLIYORUZ. KUCUK EGITIMLERLE UYGULAMA YAPTIRIYOR, EN IYI ASCI, ATOLYE VE RESTORANLARI BELIRLIYORUZ. ZAMAN ZAMAN INSANLARI TARLALARA GOTURUP WORKSHOP DUZENLIYORUZ` DEDI. BARSELONA`NIN YEME-ICME SEKTORUNDEN YILDA 900 MILYON EURO KAZANDIGINI BELIRTEN TURYID BASKANI KAYA DEMIRER, SUNLARI SOYLEDI: `BARCELONA YILLARCA DENIZ, KUM, GUNES TURIZMI UZERINDEN CALISMALAR YAPTI, FAKAT YETERLI OLMADIGINI GORDU. YENI BIR PLANLA GASTRONOMIYI ON PLANA ALDILAR VE BASARILI OLDULAR. ISTANBUL`UN POTANSIYELI VAR. BARSELONA`YI YAKALAMASI ICIN HUKUMET NEZDINDEN TESVIK VE DESTEK OLMALI. GASTRONOMI TURIZMI, GENC NUFUSUN ISTIHDAMI ICIN DE COK ONEMLI. TURIZM STRATEJISINI KAPSAMLI BIR SEKILDE BELIRLEMELI, CESITLENDIRMELI VE GASTRONOMI TURIZMINI DE DIKKATE ALMALIYIZ. BU SEKILDE 12 AYA YAYILAN BIR TURIZM YAKALAYABILIRIZ. INSANLAR ARTIK YALIN VE SAMIMI MUTFAGI TERCIH EDIYOR. EGE VE AKDENIZ`DE TESIS ALTYAPIMIZ OLMASINA RAGMEN BUNLARI 12 AY KULLANAMAMAMIZ COK BUYUK SIKINTI. 15 EYLUL-15 MAYIS ARASINDA CESME`DE HICBIR SEY YOK.`

`DOGU`DA TESISLER YETERSIZ`
GASTRONOMI TURIZMININ GELISMESIYLE ANADOLU`DAKI KADIN GIRISIMCILERIN SAYISININ ARTACAGINI BELIRTEN GAZETECI MUGE AKGUN, `GASTRONOMI TURIZMININ GELISMESI ICIN ANADOLU`DA NE KALINACAK YER, NE DE DUZGUN RESTORANLAR VAR. BATI`DA DA BIR DUZENSIZLIK VAR. TRAKYA`DA BAG ROTASI YAPTIM. MUREFTE DOKULUYOR. SARKOY DE OYLE. KALINACAK, OTURULACAK YER YOK. YEREL YONETIMLER ILE KULTUR VE TURIZM BAKANLIGI`NIN DESTEGINE IHTIYAC VAR` DIYE KONUSTU. GASTRONOMIKA TEMSILCISI SEMI ISE `HOSMERIM DE CHEESECAKE KADAR `COOL` OLACAK DIYORUZ. CIDDI BIR POTANSIYELIMIZ VAR. ANADOLU MUTFAGINI YENIDEN KIMLIKLENDIRME UZERINDE CALISIYORUZ` DEDI.


-MATRIKS-




18:0093.616
Değişim :  0,34% |  319,61
Açılış :  93.786  
Önceki Kapanış :  93.297  
En Yüksek
94.308
En Düşük
92.744