Geri Dön
Uzmanpara Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması

Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Halkımızın alım gücünü eskisinin de üzerine çıkaracağız. Enflasyon ve enflasyon ile mücadeleyi tek başına devletin çözeceği bir sorun olarak görmüyor, tüm paydaşlarla koordine edilmesi gereken bir mesele olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"Katılım finans sektörü ülkemizde ilmek ilmek dokunuyor. İnancımızdan destek bulan bir sistem. İnsan ve paylaşım odaklı yaklaşımların yanı sıra yetkin kadrolarla bu gelişimi sürdürdü. Ülkemizin banka ağırlıklı finansal yapısı üzerinde katılımcıların giderek artan rolü ile her geçen gün ilgi göreceğine, toplam aktif büyüklük içinde sınırlı olan payını yukarı taşıyacağına inanıyorum.

Katılım bankalarımız bankacılık sektörü ortalamalarının üzerinde bir performans gösteriyor. Son 5 yılda %5'ten %8'e çıktı.

Katılım bankalarımızın Mart 2022 itibarıyla şube sayısı bin 321, çalışan sayısı 17 bindir. Katılım bankalarımızın dijital bankacılıkta kaydettiği mesafe son derece memnuniyet verici.

BORSA'DA 5 YENİ KATILIM ENDEKSİ

Haberin Devamı

Borsa 5 yeni katılım endeksi ile daha fazla yatırımcımıza hitap etmeye başladı. Katılım Bankaları Birliği'nin toplam aktifleri 467 milyar TL'ye ulaşmış durumda.

Küresel salgınla başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşıyla derinleşerek yaygınlaşan birçok sorun nedeniyle tüm zamanların en sıkıntılı dönemlerinden birindeyiz.

"SANAYİCİLERİMİZİ DESTEKLİYORUZ"

Enerji, artan emtia fiyatları, taşımacılık maliyetleri tüm dünyada enflasyonun rekor seviyelere ulaşmasına neden oluyor. 2022 yılı bu tartışmalarla geçecek, bu konular ülkemizin ve dünyanın gündeminde olacak.

Tüm dünya son 40 yılın en yüksek enflasyon oranları ile karşı karşıya. Küresel gelişmeler, üretim maliyetlerindeki artışlar karşısında kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanıyor ve maliyetleri sübvanse ediyoruz. Sanayicilerimizi destekliyoruz, desteklemeye devam ettik.

Şu anda hanehalkında kullandığımız doğal gazda vatandaşlarımızı desteklemeye devam ediyoruz. Mevcut küresel olumsuzluklara rağmen ülkemiz büyümeye devam ediyor ve öncü göstergeler ilk çeyrekte güçlü, dengeli büyümenin devam ettiğini gösteriyor.

"EKONOMİMİZ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR BÜYÜME ORTAYA KOYUYOR"

İhracatta her ay rekor üzerine rekor kırıyoruz. Enerji hariç ihracatımız ithalatımızı geçmiş durumda. Mart itibarıyla toplam istihdamımız 30 milyonu geçti. Ekonomimiz net olarak organik ve sürdürülebilir bir büyüme ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Makro ekonomik hedeflerimize ulaşmakta finansal istikrarın öneminin farkındayız. Kur Korumalı TL Mevduat (KKM) ve destekleyici enstrümanlarla enflasyonun önemli belirleyicisi olan döviz fiyatlarındaki dalgalanmaları büyük oranda engelledik, sıra beklentileri düzeltmekte.

Günlerdir ilgili sektör kuruluşları ile birebir toplantı yapıyoruz. Türkiye'deki gelişimi, büyümeyi önlerine koyuyoruz. Sektörlerin hangi alanda nereye geldiğine ilişkin verileri kendileri ile paylaşıyoruz.

Bu ülkede hepimiz yaşıyoruz, hepimiz birlikte kazanıyoruz, kazancımızın ki bütün reel sektör ve finansal sektör başta olmak üzere kar maksimizasyonudur.

Çabamız var, bu çabamız enflasyonun Türkiye'de mutlak suretle kontrol altına alınması ve hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemesidir.

"YANLIŞ YAPANIN DA ÜZERİNE GİDECEĞİZ"

Bunu yapacağız, bizimle birlikte olanlarla yapacağız. Birlik olmaktan bereketin hasıl olduğuna inananlardanız. Yanlış yapanın da üzerine gideceğiz.

Haberin Devamı

Enflasyonun buraya gelmesindeki en önemli etken beklentiler haline gelmiştir. Bu beklentileri kıracağız inşallah. Enflasyon ile mücadele konusunda ne kadar kararlı olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum.

Üreticiler üzerindeki maliyet artış baskılarını azaltmak üzere politikalar gerçekleştiriyor, destekler sağlıyoruz. Enflasyonist ortamlardan şahsi menfaatler sağlayan fırsatçılara karşı mücadelemizi kararlı ve istikrarlı bir şekilde sürdürüyoruz.

Tarım, gıda, enerji başta olmak üzere emtia ve su kaynaklarına ilişkin yeni politikalar oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Halkımızın alım gücünü eskisinin de üzerine çıkaracağız. Enflasyon ve enflasyon ile mücadeleyi tek başına devletin çözeceği bir sorun olarak görmüyor, tüm paydaşlarla koordine edilmesi gereken bir mesele olarak değerlendiriyoruz.

Sektör temsilcileri ile tam bir koordinasyon halindeyiz. 'Birlikten berekete kazanan Türkiye' anlayışıyla sektörlerin firma temsilcileri ile bir araya geldik, samimi, yapıcı görüşmeler gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Sektör görüşmelerine büyük önem veriyor, istişareler sonucunda etkin mekanizmaları hayata geçiriyoruz. KDV indirimleri, destek ve sübvansiyonlara ek olarak firmaların cesur adımlar atmalarını destekliyoruz.

Enflasyon beklentilerindeki katılığın da önümüzdeki dönemde kırılmasını beraberce sağlayacağız. Milletimizi enflasyon baskısı altında ezdirmemek için tüm adımları atmaya devam edeceğiz. İhracatçı ve turizmcilerimize elverişli koşullarda finansman sağlıyoruz. Mahalle aralarında bekleyen arsaların hızlı bir şekilde yapılaşması için paydaşlardan destek istiyoruz.

Konut piyasasındaki ihtiyacı gidermek için hızlı adımlar atmak istiyoruz. İş birliği ile İstanbul'daki konut arzını katlayacak şekilde bir sonuçla karşı karşıya kalabiliriz."