Borsa kör havuzdan çıkıyor
30.04.2018 08:40Son güncelleme : 30.04.2018 10:40
Borsa İstanbul, iki test dönemi ardından tüm pay piyasasında taraf bilgisini gösterime açmaya karar verdi.
Borsa İstanbul'da kör havuz uygulaması sona eriyor.
2017'nin Nisan ayında başlayan 6 aylık periyodlarda iki test dönemi ardından
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu 2 Mayıs'tan itibaren tüm pay piyasasında kör havuzu kaldıracak.
Kurul, pay piyasasında gerçekleşen işlemlerde işleme
taraf üye kodlarının seans süresince işlem terminallerindeki sorgularda gösterimi ve veri dağıtıcılara gönderimine ilişkin iki deneme uygulamasının bugüne kadar piyasaya olumsuz herhangi bir etki yapmadığını belirtti.
Kör havuzun kaldırılmasıyla tüm hisse senedi işlemlerinde, gerçekleşen emirlerde taraf olan aracı kurum isimleri anlık olarak görülebilecek.
İKİ KEZ TEST EDİLDİ
Borsa İstanbul, 2017'nin Nisan ayında deneme amaçlı olarak başta 6 ay süreyle BIST30 endeksi kapsamındaki paylar dışında kalan tüm paylarda (varsa ilgili paylara ait yeni pay alma hakkı sıralarında),
borsa yatırım fonlarında, varantlar ve gayrimenkul sertifikalarında taraf bilgisini göstermeye başlamıştı.
BIST30 kapsamındaki paylarda ise ilk deneme periyodunda her ay ilan edilen 5 adet payda gösterim yapılmıştı. Böylece 6 ayın sonunda tüm BIST30 paylarının birer ay taraf bilgileri açık olarak işlem görmüş olması sağlandı.
2017 Ekim ayından başlayıp bu yılın Nisan ayı sonuna kadar devam eden ikinci deneme periyodunda ise BIST30 kapsamındaki paylardan her ay ilan edilen 5 adet payda taraf bilgisi kapatılmış, geri kalan tüm pay piyasası enstürmanlarında taraf bilgisi açık olarak işlemler devam etmişti. İkinci 6 ay sonunda da tüm BIST30 paylarının birer ay taraf bilgileri kapalı olarak işlem görmüş olması sağlandı.
Daha sonra üyelere bir anket gönderilerek uygulamaya dair görüşleri alındı.
YABANCI İSTEMEMİŞTİ
Borsa yönetiminin Mayıs 2016'da aracı kurumlara kör havuz uygulamasının kaldırılması konusunda yaptığı ankette işlem hacminin yüzde 53'ünü yapan 38 aracı kurum, veri yayın ekranında üye bilgisinin görülmesi yönünde cevap verirken yüzde 47'yi oluşturan 30 aracı kurum ise gösterilmemesini talep etmişti.
O tarihte yetkililer kör havuz uygulamasına devamını isteyenlerin yabancı yatırımcı ağırlıklı olduğuna dikkat çekmişti.
KÖR HAVUZ NEDİR?
Hisse senedi işlemlerinde, gerçekleşen emirlerde taraf olan aracı kurum isimlerinin gizlenmesine İngilizce'de "dark pool", Türkçe'de ise "kör havuz"deniyor. "Kör havuz", büyük ve kurumsal yatırımcıların, gün içinde yaptıkları işlemleri diğer yatırımcıların takip edememelerini sağlıyor. Uygulama sistemde, anlık olarak işlemlerin hangi kurumdan yapıldığı görünmezken, gün sonunda belli bir ücret karşılığında veri terminalleri aracılığıyla yatırımcılarla paylaşılıyor.