Dolar yeni yıla nasıl girecek?
09.12.2016 14:15Son güncelleme : 10.12.2016 13:36
Yeni yıla sayılı günler kala dolar kurunda hareket ne yönde olacak? Kur yeni rekorlar kırarak mı 2017`ye merhaba diyecek? Uzmanlar UZMANPARA`ya değerlendirdi...
UZMANPARA
Aralık ayına başladığı seviyeye tekrar dönen dolar/TL bugün 3.45 seviyesinden yeni güne merhaba dedi. 9 günlük aralık ayı serüvenine üst üste kırdığı rekorlarla damga vuran dolar/TL'nin ayın geri kalan günlerinde nasıl bir yol izleyeceği piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.
Yeni yıla sayılı günler kala dolar kurunda hareket ne yönde olacak? Kur yeni rekorlar kırarak mı 2017'ye merhaba diyecek? Uzmanlar UZMANPARA'ya yorumladı.
KapitalFX Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, dolar/TL'nin aralık ayı gidişatı ile ilgili UZMANPARA'ya şu açıklamalarda bulundu:
TRY’de zımni oynaklık emsal piyasalardan ve VIX’den ayrışmaktadır...
"Dün açıklanan EKK kararları sonrasında, 6-8 Aralık tarihleri arasında oluşturduğu kuvvetli momentumu kaybeden TRY, negatif yönde yaşanan piyasa kırılımından sonra değer kaybetmeye devam etmektedir. EKK’dan çıkan kararların daha çok kısa vadede döviz piyasasını stabilize edecek proaktif önlemler içereceğini düşünen piyasa, bu beklentilerin karşılanmaması üzerine kararlara negatif reaksiyon gösterdi.
Bugün GOÜ para birimleri grubunda TRY’nin USD’ye karşı %0,9 değer kaybıyla beraber negatif yönde ayrıştığı görülmektedir. KRW, Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin son dönemdeki yolsuzluk suçlamaları ve protestolar sonrasında bugün görevden alınmasıyla beraber %0,6 değer kaybıyla negatif ayrışan bir başka para birimidir. Bu iki para birimini %0,5 değer kaybeden ZAR izlemektedir.

Aralık ayına 3,43 seviyelerinden başlayan USDTRY kuru; 2 Aralık tarihinde 3,5935 ile tarihi zirvesini gördükten sonra geri çekilmeye başlamıştır. 8 Aralık’ta 3,3407 ile son dönemin dibini yapan kur, yeniden yakaladığı momentumla 3,46 seviyesi üzerine gelmiştir. Kurun kısa dönemdeki dip, zirve ve dalgalanmalarından oynaklıkta artışın olduğu görülmektedir. USDTRY kurunun 1 haftalık zımni oynaklığı 21,63 seviyesine yükseldi; emsal para birimleri içerisinde bir tek ZAR’ın oynaklığı daha fazla. Aynı dönemde VIX ise 12,56’da ve geri çekilme eğiliminde. Bu görünüm TRY’yi hem benzer enstrümanlardan, hem de küresel oynaklıktan negatif yönde ayrıştırmaktadır.

Bu çerçevede; döviz kurunun 3,50 üzerinde kalıcılık sağlamasının Türk varlıklarındaki duyarlılık duvarının yeniden kırılmasına sebep olabileceği görülmektedir. Bu durumun aynı zamanda hisse senedi ve tahvil / bono piyasasında da baskı oluşturabileceğini öngörmek mümkündür.
Bütün bu şartlar altında Türk varlıkları üzerinde aşağı yönlü riskleri bir adım önde görüyoruz. USDTRY kurunda 3,41 – 3,40 bölgesi destek konumundadır. Bu bölge üzerinde fiyat hareketlerinin devamında duyarlılığı artıracak sevieleri 3,45 ve 3,52 olarak görmekteyiz. Gösterge tahvil faizinde ise yüksek ihtimalle %11 seviyesi denenecektir. Buradaki durum için küresel risk iştahına da dikkat etmemiz gerekiyor, bu yüzden Fed de önemli bir değişken olacak. Ancak olası bir yukarı harekette kısa vadeli faizlerin, uzun vadeli faizlerden daha hızlı yükseleceğini düşünüyoruz. Faizlerdeki bu eğilimin getiri eğrisi görünümü üzerinde risk yarattığını uzun süredir belirtmekteyiz.
Biz USDTRY’nin 3,50 üzerinde yıllık kapanış yapması beklentimizi uzun süredir muhafaza etmekteyiz.
Önümüzdeki haftanın kritik gelişmeleri; 12 Aralık Türkiye 3. çeyrek GSYH, 14 Aralık Fed faiz kararı, 15-16 Aralık Avrupa Konseyi’nin Türkiye müzakereleri ile ilgili vereceği karar; aynı zamanda Meclis’te görüşülecek olan Anayasa değişikliği yasa teklifi olarak sıralanabilir."
Destek Yatırım Araştırma Müdürü ve UZMANPARA yazarı Murat Tufan, dolar/TL'nin aralık ayı gidişatı ile ilgili UZMANPARA'ya şu değerlendirmede bulundu:
"Dolar küresel olarak ABD’nin yeni başkanının Trump olması sonrası değer kazanım sürecini hızlandırdı. Doların küresel olarak gücünü görebildiğimiz Dolar endeksi son 14 yılın zirvesine ulaşması içeride TL’nin Dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu.
TL’nin değer kaybı sonrası yurtiçinde döviz satım seferberliği başladı. Borsa İstanbul, PTT, EPDK gibi devlet şirketlerinin döviz varlıklarını TL’ye çevirmesi ve hane halkının da bu sürece katılması sonrası gerilemeler 3.34 seviyelerine kadar sürdü. Dün, açıklanan EKK kararlarıyla birlikte Avrupa Merkez Bankasının (ECB) varlık alım programında düzenlemeler yapması sonrası Dolar TL paritesinde oynaklık yükseldi.
EKK kararları orta ve uzun vadede TL’yi destekleyecek nitelikte olsa da yıl sonuna kadar Dolar TL paritesinin yönünü FED’in Çarşamba günkü kararı belirleyici olabilir. FED, büyük olasılıkla 25 baz puan faiz artışı gerçekleştirecek. Ancak, 2017 yılına yönelik beklentilerin daha ön planda olacağını söyleyebiliriz. FED, ilerleyen dönemlerde daha hızlı bir faiz artışı yapacağına yönelik mesajlar vermesi Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimleri için kötümser senaryo yaşanabilir.
Böyle bir senaryo da Dolar TL paritesinde 3.50 – 3.55 bölgesi gündeme gelebilir. Daha güvercin yani yavaş faiz artışı yapan bir FED ile karşılaşırsak bu TL varlıklarına olumlu yansıyacak ve Dolar TL’de geri çekilmeler 3.35 – 3.30 bölgesine doğru sürebilir. Bu yüzden FED’in mesajları belirleyici olabilir.
2017 yılının ilk çeyreğinde ise ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın uygulayacağı politikalar belirleyici olabilir. Trump, dış ticarette ne kadar bir katı tutum sergileyeceği önemli olacaktır. Eğer, Turmp söylemlerini yerine getirirse ABD’de enflasyonist baskının arttığını ve FED’in hızlı faiz artışı yaptığını görebiliriz.
Böyle bir senaryo da başta Güney Afrika Randı olmak üzere Brezilya Reali ve Türk Lirası gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde değer kayıpları yaşanabilir. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin FED’in faiz artışı beklentileri nedeniyle ortalama % 5 değer kaybettiğini görüyoruz. Aynı zamanda yurtiçinde alınan önlemlerin etkilerini hissetmeye başladığımız dönem olabilir. Piyasaların takibinde olası bir referandum beklentileri de belirleyici olabilir."