Efes, Moldova yatırımlarını artıracak
18.05.2015 09:36Son güncelleme : 18.05.2015 14:29
Anadolu Efes, Türkiye`de geliştirdiği tescilli arpa türlerinden Durusu`yu Moldova`ya taşıdı. 3 büyük arazideki ekimden iyi sonuç alındı.
Anadolu Efes, Moldova'daki yatırımlarını tanıttı. İbrahim Ekinci'nin Dünya gazetesinde yer alan konuyla ilgili haberi şöyle:
Moldova - Anadolu Efes, Türkiye’de 33 yıldır sürdürdüğü tarımsal Ar-Ge faaliyetleriyle oluşturduğu sürdürülebilir tarım programını Moldova’ya taşıdı. Şirket, yüzde 70’in üstünde pazar payıyla açık ara lider olduğu Moldova’da kendisinin geliştirdiği ‘Durusu’ cinsi maltlık arpa tarımını büyütüyor. Anadolu Efes Grup Kurumsal İlişkiler Direktörü Haluk Özdemir ve Efes Moldova Genel Müdürü Gökçe Yanaşmayan, düzenledikleri basın toplantısında, Anadolu Efes’in Moldova yatırımlarını anlattı.
Efes Moldova Genel Müdürü Gökçe Yanaşmayan, “Operasyonlarımızda sürdürülebilirliği sağlamanın önemli bileşenlerinden biri de; üretimin, ürün kalitesinin ve tadının devamlılığını korumak. Bu nedenle, tarımsal üretime dayalı arpa ve şerbetçiotunun istenen kalite ve spesifikasyonda, talep edilen miktar ve zamanda tedarik edilmesini güvence altına almak, temel amaçlarımız arasında. Burada maltlık arpa tarımı yapıyoruz ve ihtiyacımızın yüzde 30’unu da buradan karşılıyoruz. Hedefimiz 2018’e kadar yüzde 100’ünü buradan karşılamak. Bu nedenle tarım yatırımlarımız artacak. Şerbetçiotu yatırımını da değerlendiriyoruz. Şu anda üç ayrı büyük arazide ekim yapılıyor. Üretilen Durusu cinsi arpayı Ukrayna malt fabrikasına gönderiyoruz. Pazarın gelişimine göre burada malt fabrikası yatırımı da yapılabilir” dedi.
Türkiye’deki tarımsal deneyimlerini, Moldova pazarına girişin 10. yılında Moldova’ya taşıdıklarını anlatan Genel Müdür Gökçe Yanaşmayan, kısa sürede ülkedeki en büyük yabancı yatırımcılardan birine dönüştüklerini, 2014’te tüketim bazında büyüklüğü 1.1 milyon hektolitre olan Moldova bira pazarının lideri konumunda olan Anadolu Efes Moldova’nın ülkenin saygın iş dergilerinden Business Class tarafından 2013 ve 2014 yıllarında hızlı tüketim ürünleri sektörünün en iyi şirketi seçildiğini söyledi.
Efes, Moldova’da Chişinau (Kişinev) bira fabrikasını 2003’te satın alarak pazara girmişti. 2013’te de maltlık arpa üretimi için tarım yatırımı yaptı. Operasyonun başında daha önce Kazakistan, Ukrayna gibi diğer yatırım ülkelerinde yöneticilik yapan ve şirketin ‘en genç genel müdür’ unvanına sahip Gökçe Yanaşmayan var. Şirket Moldova’da 400 kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Burada ürettiği bira markaları 3 altın madalya kazanmış. 10 bin satış noktasına ulaşıyor.
15 ARPA, 7 ŞERBETÇİOTU ÇEŞİDİ GELİŞTİRDİ
Anadolu Efes, Türkiye’de temel hammadde üretimi için 1982’de başlattığı Ar-Ge çalışmaları sonucunda, şimdiye kadar 15 arpa ve 7 şerbetçiotu çeşidi geliştirip tescilledi. Bu çalışmaları, sertifikalı tohum temininden eğitime, ekim teknikleri konusunda bilgilendirmeden ürün alım garantisine kadara geniş kapsamlı bir çiftçi destek programıyla güçlendirmeye çalışıyor. Moldova tarım yatırımında da yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda, ülkenin iklimine en uygun arpa çeşitleri tespit edildi. Özellikle ‘Durusu’ çeşidinden hektar başına 3.5 ton gibi yüksek bir verim alınabildi. Büyük arazi sahibi girişimcilerle anlaşmalar yapılarak ekim gerçekleştirildi.
AVRUPA'NIN 6'NCI BÜYÜK BİRACISI
Anadolu Efes Grup Kurumsal İlişkiler Direktörü Haluk Özdemir, “Anadolu Efes, geniş bir coğrafyada faaliyet gösteren küresel bir Türk şirketi. Sürdürülebilirlik yönetimini organizasyonun tüm iş süreçlerine entegre ediyor. Sürdürülebilirlik yönetimi konusundaki stratejik yaklaşımımız, ‘Anadolu Efes Pozitif Etki Planı’nın temel öncelik alanlarından biri olan ‘Değer Zincirinin Geliştirilmesi’ kapsamında yürütülen faaliyetler; 5 binin üzerinde ürün ve hizmet, 150’nin üzerinde arpa, 500’e yakın şerbetçiotu tedarikçisi, binlerce çiftçi, 500’e yakın bayi ve dağıtımcı ile on binlerce açık ve kapalı satış noktasından oluşan dev bir değer ağını kapsıyor” dedi.
Anadolu Efes, 300 milyondan fazla kişinin yaşadığı 6 ülkede 15 bira fabrikası, 6 malt üretim tesisi ve 1 şerbetçiotu üretim tesisi ile 8 binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Satış hacmi ile Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın 11’inci büyük bira üreticisi. Ürün portföyünde 40’tan fazla marka var. 70’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor. 2014 yılında 24.5 milyon hektolitrelik satış hacmine ulaşan şirketin elde ettiği ciro ise 4.1 milyar TL oldu. Bu satışların yüzde 29’u Türkiye’de, yüzde 71’i yurtdışı operasyon ülkelerinde gerçekleşti.
BAKAN, YATIRIM ÇAĞRISI YAPTI
Basın toplantısı programı kapsamında Efes Moldova yönetimi Moldova Tarım ve Gıda Endüstrisi Bakanı Ion Sula’yı da ziyaret etti. Bakan Sula, görüşmede yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Efes bizim için önemli bir yatırım. Potansiyelimiz büyük. Sizin bütün ihtiyacınızı buradan karşılamanız için gerekli desteği her zaman vermeye hazırız. Şerbetçiotu yatırımı için de potansiyel var. Size bu konuda da destek vermeye hazırız. Tarım Bakanlığı olarak gıda güvenliği üzerinde çalışıyoruz.
Efes’i örnek gösteriyor ve sizlerle çalışmaya teşvik ediyoruz. Bizde şarapçılık, meyve sebze üretimi gelişiyor. Ülkenizdeki şarap üreticileri buradan şaraplık üzüm temin edebilir, bağcılık yatırımı yapabilir. Hammadde ihtiyacınızın yüzde 100’ünü karşılayan bir proje öneriyorum. İşadamları engel istemez. Biz de burada birçok teşvikle yatırımları destekliyoruz. Endüstriyel parklar oluşturduk. Ekipman tedariğinde KDV muafi yeti var. İhracat kolaylıkları var. Bizde arsa satılmıyor ancak yüzde 50 yerli yatırımcıyla ortak olunursa istisna oluyor. Gıda işlemede, hayvancılıkta teşviklerimiz var. AB kaynaklarına dayanan projeler geliştiriyoruz, AB’ye elma, üzüm gibi birçok üründe özel kotalarımız var. Ülkemizde yaş meyve sebze, seracılık, hayvancılık gibi yatırımların isabetli olacağını düşünüyorum.” Ziyarette Genel Müdür Gökçe Yanaşmayan da yatırım döneminde ve sonrasında Moldova hükümetinin, Tarım Bakanlığı’nın sürekli desteğini gördüklerini, yatırımlarını artırmayı planladıklarını anlattı.