Ethereum altyapısıyla oy kullanılabilecek
16.04.2018 14:43Son güncelleme : 17.04.2018 10:27
Ethereum`un Blockchain 2.0 altyapısı ile oy kullanılabilecek.
Japonya'da yapay zekaya sahip bir robotun belediye başkanlığı seçimine aday olması tartışılırken Bitcoin'den sonra en yaygın kripto
para olan Ethereum'un Blockchain 2.0 altyapısının seçimlerde kullanılabilmesinin yolu açıldı.
Blockchain ile internet üzerinden verilen oyların güvenliği sağlanabilecek.
Kaspersky Lab Business Incubator'ün blockchain gibi yenilikçi teknolojilerin potansiyel uygulama alanlarını keşfetmeye odaklanan bir araştırma projesinin parçası olarak Polys'e verdiği dstek sonucunda güvenli, anonim ve ölçeklenebilir çevrimiçi oylama yapma imkânı sunuluyor.
Blockchain teknolojsi sayesinde sonuçların katılımcılar veya oylamayı düzenleyenler tarafından değiştirilmesini engelliyor.
Kaspersky Lab Yatırım ve İnovasyon Birimi Lideri Vartan Minasyan, "Kaspersky Lab Business Incubator'da iç ve dış ekipleri, güvenliğin önemli olduğu alanlara uygulanabilen parlak fikirler ve teknolojiler geliştirmeleri için destekliyoruz. Bu alanlardan biri de internet üzerinden oy verme. Ekibimiz blockchain teknolojisinin olası uygulama alanlarını araştırırken, şirketimizin siber güvenlik uzmanlığı ile birlikte kullanıldığında bu teknolojinin çevrimiçi oy verme ile ilgili gizlilik, şeffaflık ve güvenlikle ilgili temel sorunları çözebileceğini fark etti. Kendi içimizde geliştirdiğimiz bu yeniliğe uygun bir ortam oluşturmayı başardığımız için de heyecanlıyız" dedi.
Polys, oylamaların doğrulanmasını ve oy sayımlarının merkezi olmayan bir şekilde yapılmasını sağlayan Ethereum akıllı sözleşmelerini baz alıyor. Projenin ana faydası, blockchain'iin merkezi olmayan yapısı sayesinde oy verme işleminin ağa katılan kişiler tarafından doğrulanabilmesi. Oylama verilerinin tamamı sunucularda saklanmıyor. Bunun yerine ağdaki tüm katılımcıların bilgisayarlarında bilgi blokları olarak saklanıyor. Bunu silmek isteyen bir siber suçlunun tüm bilgisayarlara girmesi ve her bir veri grubuna erişmesi gerekiyor. Blockchain ayrıca oy verenlerin, oylarının gerçekten doğru kaydedilip kaydedilmediğini kontrol etmesini ve oylardaki değişikliklerin anında açığa çıkmasını sağlıyor. Blockchain teknolojisinin getirdiği şeffaflık sayesinde oyları takip etmek ve tarafsız grupların denetim yapmaları kolaylaşıyor. Fazladan kaynağa veya personelin fiziksel olarak bulunmasına da gerek kalmıyor.
Polys oylama sistemi içindeki blockchain ayrıca şifreleniyor ve matematiksel algoritmalarla destekleniyor. Bunların tümü, oy verenlerin kimliğinin gizli kalmasını sağlamaya, ara sonuçlarını gizlemeye ve şifrelenmiş verilerde hesaplama yapmaya yardımcı oluyor. Dağıtık ve açık yapıları nedeniyle bunları diğer blockchain sistemlerinde gerçekleştirmek mümkün değil. Algoritmaları akıllı sözleşme ortamına uygulayarak blockchain teknolojilerinin avantajlarından yararlanırken kısıtlamalarını da ortadan kaldıran Poys, dikkat çekici yenilikler sunan bir proje olarak öne çıkıyor.
BusinessHT