İtalya`nın pizza kutuları Türkiye`den
04.04.2018 11:18Son güncelleme : 04.04.2018 17:46
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Sektörlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muhammet Ali Öz, "İtalya`nın pizzası meşhur, ASKON üyelerinin de ürettiği pizza kutuları meşhur. ASKON üyesi ambalaj sektörü paydaşları Almanya, Fransa ve İngiltere`nin yanı sıra İtalya`ya pizza kutusu tedarik ediyor." dedi.
AA
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Sektörlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muhammet Ali Öz, ASKON tarafından düzenlenen Pakistan-Türkiye İkili İş Görüşmeleri toplantısında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin kağıt imalatında önemli ülkelerden olduğunu ifade eden Öz, kağıt sektörünün daha çok geri dönüşüm üzerinden ilerlediğini kaydederek şu değerlendirmede bulundu:
"Maalesef ülkemizde istediğimiz ormanlar olmadığından selüloz ve diğer ham madde yurt dışından ithal ediliyor. Ambalaj sektöründeki pek çok kağıt türü ve gazete kağıdı, bristol ve kuşe kağıt türleri yurt dışından geliyor. Biz burada bu ürünleri son tüketiciye sunulabilir hale getirip bunların ihracatını yapıyoruz.
Ambalaj kağıdı üretimi noktasında ülkemizde ciddi anlamda Avrupa'da rakipleriyle yarışacak firmalarımız var. İtalya'nın pizzası meşhur, ASKON üyelerinin de ürettiği pizza kutuları meşhur. ASKON üyesi ambalaj sektörü paydaşları Almanya, Fransa ve İngiltere'nin yanı sıra İtalya'ya pizza kutusu tedarik ediyor. 2017 yıl sonu itibarıyla Avrupa'ya 50 milyonun üzerinde pizza kutusu ihraç ettik. Bunun yarısından fazlası İtalya'ya gitti."
Öz, yıl sonuna kadar bir ASKON heyetiyle beraber iş birliklerini geliştirmek için Pakistan'a ziyarette bulunmayı planladıklarını da söyledi.
"GAZETE KAĞIDINDA TAMAMEN DIŞA BAĞIMLIYIZ"
ASKON Basım, Yayın ve Ambalaj Sektörü Başkanı Erol Çakır ise, Türkiye'de kağıt üretimi için ham maddede dışa bağımlı yapıya dikkati çekerek, "Şu anda maalesef gazete kağıtlarının tamamını yurt dışından ithal ediyoruz. Eskiden SEKA Kağıt Fabrikamız vardı. Bunların hepsi kapandı. Şu anda oluklu mukavva ve kuşe kağıdında yerli üretim var ama gazete kağıdında tamamen dışa bağımlıyız. Türkiye'nin gazete kağıdı üretmek için potansiyeli var fakat bunu hayata geçiremiyoruz. ASKON üyeleri olarak önümüzdeki dönemde bu alanda çalışmalarımız olacak." yorumununda bulundu.
Pakistan Pencap Eyaleti Lahor Ticaret ve Endüstri Odası (LCCI) Başkanı Khamis Saeed de Pakistan'ın kağıt ve ambalaj ürünleri ihtiyacının yüzde 50'sini Çin, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerden ithal ettiğini belirterek, "Pakistan ve Türkiye arasındaki iş potansiyelinin çok daha yukarılarda olduğunu düşünüyorum. çeşitli distribütörler ve farklı iş kollarından Pakistanlı heyetimizle birlikte Türkiye pazarını tanımak için buraya geldik. Çeşitli Joint Venture'ler (Ortak Girişim) yapmak ilk önceliğimiz." dedi.
"TÜRKİYE’NİN OLUKLU MUKAVVADA, AVRUPA'NIN BEŞİNCİ ÜRETİM MERKEZİ OLACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR"
Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu da geçen günlerde, oluklu mukavva sanayisinin, 2017'yi 88 üretici firmaya ait 110 fabrikada, 3 milyon tonluk oluklu mukavva üretim kapasitesiyle tamamladığını açıklamıştı.
Sektörün 2017 yılında 2,2 milyon tonluk satış ve 164 bin tonluk ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Görenoğlu, sektöre ilişkin şu bilgileri vermişti:
"Mukavva sektörü, 2017 sonu itibarıyla 6,2 milyar liralık ciroya ulaştı. Sektörümüz 2017 yılında Avrupa’da ton bazında İngiltere’yi geçerek Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya’nın ardından en çok üretim yapan beşinci ülke konumuna yükselmiştir. IBS Research & Consultancy ve OMÜD iş birliği ile hazırlanan "Türkiye Ambalaj Sanayi, Oluklu Mukavva Tüketimi ve Ekonomik Etki Analizi" raporumuza göre, gelecek 3 yıl içerisinde dünya oluklu mukavva ambalaj üretiminin, yılda ortalama yüzde 2,3 büyüyeceği,Türkiye’nin ise hızlı gelişen pazarlardan biri olacağı tahmin ediliyor. Kentleşme, inşaat yatırımları, değişen tüketici davranışları ve e- ticaretin etkisiyle Türkiye’nin oluklu mukavvada, Avrupa bölgesinin en büyük beşinci üretim merkezi olacağı öngörülüyor."