İtalya`ya zeytin dalı: Kapım açık
27.11.2018 14:04Son güncelleme : 28.11.2018 09:41
AB`nin İtalya`nın 2019 bütçesini reddetmesinin yankıları devam ediyor. İtalya`dan bütçeye `ince ayar` yapılabileceği mesajı gelince AB de zeytin dalı uzatmakta gecikmedi.
AB'nin İtalya'nın 2019 bütçesini reddetmesinin yankıları devam ediyor. İtalya Altyapı
Bakan Yardımcısı Armando Siri'nin dün bütçede 'ince ayar' yapabileceklerini açıklaması ardından bugün AB Komisyonu'ndan da olumlu bir sinyal geldi.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici yaptığı açıklamada, "Kapım bütçe konusunda çözüm bulunması için İtalyan hükümetine açık" dedi.
İtalya Altyapı Bakan Yardımcısı Siri, Il Messaggero gazetesine dün yaptığı açıklamada, İtalya'nın piyasada kargaşa yaşanmasından kaçınmak için bütçe açığı hedefinde "ince ayar" yapmayı değerlendirebileceğini söylemişti.
İTALYA İLE AB ARASINDAKİ BÜTÇE KRİZİ
İtalya'nın gelecek yıl bütçe açığının yaklaşık yüzde 1,6 seviyesinde olması hedefleniyordu ancak hükümet, uzun müzakereler sonucu işsizlere sağlanacak vatandaşlık geliri (muhtaçlık aylığı), emeklilik yaşını tekrar düşürmeye yönelik reform, banka krizlerinden etkilenenlere yönelik yardım, vergi affı ve sabit vergi oranı gibi vaatlerini gerçekleştirmek amacıyla bütçede fazladan yüzde 0,8 oranında açık verilmesini kararlaştırmıştı.
Hükümetin 15 Ekim'de AB Komisyonuna gönderdiği bütçe taslağında, gelecek yıl için GSYH'ye oranla bütçe açığı hedefi yüzde 2,4 olmuştu. İtalya, bütçe açığının 2020 yılında yüzde 2,1'e, 2021'de ise yüzde 1,8'e düşürüleceğini açıklamıştı.
İtalya'nın bu bütçe planına, AB kurumları ve üye ülkelerden eleştiriler gelmişti.
AB Komisyonu, geçen günlerde İtalyan hükümetine gönderdiği mektupta, İtalya'nın 2019 bütçe kanununun İstikrar Paktı tarihinde görülmemiş şekilde hedeflerden sapma gösterdiğini ve bunun paktın yükümlülüklerine uyulmamasına yol açtığını vurgulamıştı.
İtalya, Yunanistan'dan sonra AB'de milli gelire göre en fazla kamu borcu olan ülke konumunda bulunuyor. İtalya'nın, borcunu AB kuralları gereği azaltması gerekiyor.
Yunanistan'ın kamu borcu, GSYH'sinin yüzde 180'ine denk geliyor. Bu oran, İtalya'da yüzde 130 seviyelerinde bulunuyor.