İTO`dan IMF`nin `faizleri artırın` baskısına tepki
19.02.2018 13:30Son güncelleme : 19.02.2018 15:25
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Öztürk Oran, "Faiz lobisine sahip çıkan Uluslararası Para Fonu heyeti, `4. Madde Konsültasyonu` adını verdiği raporunu kendi yönetim kuruluna sunacakmış. 5. Madde`yi de onlara ben söyleyeyim. IMF`nin yaptığı, uluslararası kumpaslara ortak olarak Türkiye`ye karşı yeni bir cephe açmaktır. Onların işine gelen 90`ların Türkiye`si geride kaldı." ifadelerini kullandı.
AA
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, yaptığı yazılı açıklamada, Uluslararası
Para Fonu'nun (IMF) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) faiz artırma çağrısı yaptığı "4. Madde Konsültasyonu Raporu"nu tepkiyle karşıladığını duyurdu.
IMF'nin 2017 yılı raporunda Türkiye için yüzde 2,9 büyüme öngördüğünü anımsatan Oran, "O gün Türkiye yüzde 2,9 büyüyecek diyordunuz, şimdi yüzde 7 büyüdü diyorsunuz. Dünya bu tahminlerinize mi güvenecek?" yorumunu yaptı.
Oran, "Faiz lobisine sahip çıkan IMF heyeti, '4. Madde Konsültasyonu' adını verdiği raporunu kendi yönetim kuruluna sunacakmış. 5. Madde'yi de onlara ben söyleyeyim. IMF'nin yaptığı, uluslararası kumpaslara ortak olarak Türkiye'ye karşı yeni bir cephe açmaktır. Onların işine gelen 90'ların Türkiye'si geride kaldı." ifadelerini kullandı.
Oran, şunları kaydetti:
"İstanbul'da 420 bin firmayı temsil eden İTO'nun Başkanı olarak IMF'ye diyorum ki; elinizdeki verileri düzgün okuyun, karıştırmayın. Türkiye'nin üretim ve büyüme dinamiklerini dikkate alın. IMF, borç verdiği ülkeler içinde borcunu ödeyen ve hele hele 5 milyar
dolar borç vermeyi teklif eden kaç ülke var ona baksın. Neymiş, faizi artıracakmışız... Bankalarımızı da bu oyunun içine çekmeye çalışıyorlar. Ben Türkiye'deki en büyük finans kuruluşlarının başında bulunmuş ve halen bir katılım bankasının başında bulunan, hayatı finansın içinde geçmiş biri olarak diyorum ki; Türkiye'nin gelişmesi için Türkiye'de faizler bir an önce düşmeli. Burada tercih üretim midir, yoksa finans lobilerini beslemek midir?"
IMF'nin sadece faizi artırmaya dayalı politikalarının iflas etmesinin Latin Amerika'dan Uzak Doğu'ya kadar defalarca kanıtlandığını belirten Oran, "Bu nedenle biz üretim, istihdam diyoruz. Vatandaştan yana ekonomi diyoruz. Bu da büyümedir." yorumunu yaptı.
"IMF BU RAKAMLARA DA BİR BAKSIN"
Oran, şu değerlendirmelerde bulundu:
"IMF konsültasyonu yaparken bir de bu rakamlara baksın. Ülkemizde hisse senetleri ve devlet bonolarındaki satış son 5 yılın zirvesinde. 1 yılda 12 milyar dolar giriş oldu. Ülkemize ilişkin büyüme tahminleri yüzde 5 ila 7 bandında. Tüm bu olumlu veriler iç piyasaya da yansımış durumda. 2018'e moralli başladık. Tüketici Güven Endeksi yüzde 11,1, Reel Kesim Güven Endeksi yüzde 5, Ekonomi Güven Endeksi ise yüzde 10 artış gösterdi. Karşılıksız çek adedi 5 yılın en düşük seviyesinde. Ticaretteki ivmeyi odamız kayıtlarından da izliyoruz. 2018 yılının ilk ayında açılan firma sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42 artışla 5 bin 635 olarak gerçekleşti. Açılan yabancı firma sayısı da yüzde 92 artışla 544 oldu."