14.04.2024 18:28:23 Karadağ: Negatif algı pompalıyorlar - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Karadağ: Negatif algı pompalıyorlar

04.05.2018 10:48

Son güncelleme : 04.05.2018 15:45

Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, seçim sonrasında başta BIST 100 endeksinin ciddi getirilerle büyüme beklentilerinin bazı spekülatif kötü niyetli yatırımcıların iştahını kabarttığını belirterek, "Bir tarafta kur, bir tarafta faiz, bir tarafta manipülatif rating kuruluşu açıklamalarıyla negatif algı pompalayıp endeksi aşağı yönlü hareket ettirerek, Türk hisse senetlerini ucuza kapatıp seçim sonrasında yüksek karla satmayı veya Türkiye’ye şu an yoğun şekilde gelmeye devam eden yurt dışı yatırımcı algısını geri çevirebilmeyi hesaplıyorlar." dedi.



AA

Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu  Başkanı Himmet Karadağ, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Borsa İstanbul  olarak görevlerinin yatırımcıları ekonomi, borsa ve şirketlerin mali ve finansal  verileriyle ilgili doğru bilgilendirmek olduğunu söyledi.
  
Makro ekonomi tarafında Türkiye’nin 2016’da başta Fetullahçı Terör  Örgütü’nün (FETÖ) hain darbe girişimi olmak üzere farklı siyasi şok ve krizlerle  bir durağanlık yaşadığını ama 2017’de güçlü siyasi iktidar ve Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yüzde 7,4 ile dünyada İrlanda’dan sonra en yüksek  büyümeyi elde ettiğini anlatan Karadağ, bu büyüme rakamıyla Türkiye’nin G20  ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını hatırlattı.
 
Aynı dönemde yurt içi hasılanın 3 trilyon liranın üzerine yükseldiğine  işaret eden Karadağ, satın alma gücü paritesine göre kıyaslamalar eklediğinde de  Türkiye için çok pozitif rakamların realize olduğunu belirtti.
 
Karadağ, “Bu büyümenin baz etkisinden kaynaklandığı, geçici olduğu  söylendi ama biz 2018’in ilk çeyrek gerçekleşmelerine, öncü göstergelerine  baktığımızda, bu güçlü büyüme trendinin, ülkemizin dinamik yapısıyla beraber  devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla ülkemizin makro ekonomik göstergelerinin  enflasyon, büyüme, istihdama bakıldığında çok pozitif yönde düzelerek  ilerlediğini görüyoruz.” diye konuştu.
 
"S&P'NİN KARARI MANİPÜLATİF KURGUNUN BİR PARÇASI"
 
Geçen yıl yapılan referandumla birlikte Türkiye'nin hükümet  sisteminin, istikrarsızlığı ortadan kaldıracak şekilde Cumhurbaşkanlığı Hükümet  Sistemi’ne dönüştüğünü anlatan Karadağ, şunları kaydetti:
 
"2019’a kadar aslında bir ara dönem öngörülüyordu. Bu anlamda makro  ekonomide beklentileri bozacak tek analiz siyasi öngörülemezlikti. Çünkü bu ara  dönemler, geçiş dönemleri siyasi belirsizlikleri artırdığı için ekonomik karar  mercileri yatırım kararlarını erteliyor, şirketler istihdam ve birçok kararlarını  öteliyor ve belirsizlik ekonomiye negatif yansıyordu. Bizi negatif etkileyecek  tek done 2019’da cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinin yapılacak  olmasıydı. Onun öne alınmasıyla siyasi belirsizliklerin de ortadan kalkacağı  netleştiği için tüm ekonomik birimlerimiz buna çok pozitif tepki verdi. Borsa  endeksimiz yükseldi. Biz şirketlerimizle, uluslararası finans çevreleriyle de  görüştüğümüzde ülkemize fon akışı da ciddi anlamda fazlalaştı.”
 
Karadağ, bu istikrarın ve orta vadede özellikle seçim sonrasında başta  BIST 100 endeksinin çok ciddi getirilerle büyüme beklentilerinin bazı spekülatif  kötü niyetli yatırımcıların iştahını kabarttığına dikkati çekerek, şöyle devam  etti:
 
“Ne yapıyorlar? Bu kısa dönemde oldukça bol miktarda spekülatif  yatırım hareketlerine yöneliyorlar.  Türkiye'ye yönelik algıyı negatife  çevirerek, hisseleri çok ciddi anlamda küçük manipülatif dalgalar oluşturarak  toplamak, ucuza kapatmak istiyorlar. Nasılsa seçim sonrası dönem siyasi  istikrarla beraber bunları çok yüksek bedellerle satabileceklerini hesap  ediyorlar. Böyle bir risk oluştu. Bu kurgunun hem iç tarafta yerli aktörlerden  beslenen oyuncularını, hem de yurt dışı manipülatif oyuncularını buldular. Mesela  S&P, takviminde olmamasına rağmen hemen Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. Uzun  zamandır kredi derecelendirme ve rating kuruluşlarının notları zaten  güvenilirliğini kaybetti. Ama bunlar o kaybettikleri güvenle birlikte yine  yerlerinde durmuyor. Yine altı boş, manipülatif açıklamalara girişiyorlar. Bu da  o kurgunun bir parçası."
 
"YATIRIMCILAR MANİPÜLATİF NEGATİF HAVAYA KAPILMASIN"
 
Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Karadağ, "Bu kısa  dönemde, seçim öncesi dönemde yatırım yaparken ucuza mal kapatabilmeleri için  tabi ki S&P benzeri manipülatörlerden destek alıyor olmaları lazım. İşte ‘her şey  kötü’, ‘kur oynak’ algısını oluşturup kısa dönemde, Türk hisse senetlerine  yatırım yapıp sonrasında çok kısa vadede yüksek karlar hedefliyorlar. Bizim  görevimiz hem yurt içi hem yurt dışı yatırımcılarımızı doğru bilgilendirmek. Biz  makrolarda ülke ekonomimizin beklentilerine ve realizasyonlarına birlikte  baktığımızda negatif bir şey beklemiyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
Mikro ölçekte de BIST 30 ve BIST 100 şirketlerinin mali tablolarına,  gelir projeksiyonlarına ve gerçekleşmelerine bakıldığında, 2017’den daha kötüye  giden bir tablo görülmediğini aktaran Karadağ, “Geçen yılki büyüme için ‘baz  etkisi’ falan denildi ama 2018’in özellikle turizmdeki rezervasyon ve doluluk  oranlarının daha şimdiden o ‘şişmiş’ dedikleri 2017’yi bile katladığını ve çok  ciddi anlamda pozitif ilerlediğini görüyoruz.” dedi.
 
Yatırımcılara dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunan Karadağ,  “Yatırımcılar, Türkiye ekonomisine, Borsa İstanbul’a güvenmeye devam etsin.  Kesinlikle ve kesinlikle bu tür manipülatif derecelendirme kuruluşlarının yaydığı  negatif havaya kapılarak zarar edici adımlar atmasınlar. Önümüz aydınlık. Çok  nitelikli firmalara, kurumsal tecrübelerden de yararlanarak yatırım yapmaya devam  etsinler. O kısa vadeli dalgalanmalardan etkilenmesinler. Zaten bu tür  manipülatif hareket eden kişilerin hedefi de kısa dönemli şoklarla yatırımcı  güvenini aşağıya doğru hareket ettirerek çok ucuza hissesi netleri ellerinden  almak.” diye konuştu.
 
"SEÇİM SONRASI BORSA İSTANBUL YOLUNA KUVVETLİ ŞEKİLDE DEVAM EDECEK"
 
Aslında bunun da borsanın seçim sonrası dönemde yükseleceğinin bir  işareti olduğunu belirten Karadağ, şunları kaydetti:
 
“BIST 100 endeksinde Gezi Parkı olayları öncesi süreçte 40 bin doların  üstünden geliyoruz. Şu an 30 bin doların altında, 25 bin dolarlara kadar  gerilemiş durumdayız. Hedef ne? Bizim yatırımcılardan 20 bin dolar bandında Türk  hisse senetlerini toplamak, seçim sonrasında bunu 30 bin dolar bandının üzerinde  satmak ve kısa vadede çok yüksek getiri elde etmek. Bu konuda yatırımcılarımızın  gerçekten uyanık olması lazım. BIST 100 endeksinin düşüşüne yönelik ne şirket  tablolarında ve realizasyonularında, ne genel ekonomik atmosferde böyle bir haber  var. Önceden rating kuruluşları Türkiye ilişkin bir manipülatif haber  yayımlayacağı zaman biraz analiz de yayınlardı. Şu an analiz de yok. Desinler ki  şurada negatif bir şey görüyoruz. Öyle bir şey de yayınlamıyorlar.” görüşlerini  aktardı.
 
Bu tür geçiş dönemlerinde yatırımcıların mağdur olmaması amacıyla  doğru bilgilendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Karadağ, endeks hareketleri  analiz edildiğinde zaten birçok yatırımcının da bunlara itibar etmediğini  gördüklerini söyledi.
 
Karadağ, “Bunun iç kurgusu yapılmış, içeride bunların ortakları var.  Dış kurguda da bula bula 'sıfırcı hoca' S&P’yi bulmuşlar. Bunları bir arada, bir  tarafta kur, bir tarafta faiz, bir tarafta manipülatif, alıştığımız rating  kuruluş açıklamasıyla negatif algı pompalayarak endeksi aşağı yönlü hareket  ettirip Türk hisse senetlerini ucuza kapatıp seçim sonrasında yüksek karla  satmayı veya Türkiye’ye şu an yoğun şekilde gelmeye devam eden yurt dışı  yatırımcı algısını geri çevirebilmeyi hesaplıyorlar. Ama çok başarılı  olmadıklarını hem devam eden halka arzlardan hem diğer bizim yurt dışı yabancı  yatırımcı stoğumuzdan görüyoruz. Başarılı olamayacaklar ama biz yine de  yatırımcılarımızı uyarmak için açıklamış olalım.”
 
Karadağ, seçim sonrası Borsa İstanbul’un yoluna kuvvetli şekilde güçlü  büyüme motivasyonuyla devam edeceğini sözlerine ekledi.





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66