Kitlesel fonlama ile ilgili tebliğ bekleniyor
07.11.2018 11:33Son güncelleme : 08.11.2018 09:34
Proje veya ürün geliştiren ancak pazara girmek için yeterli sermayeye sahip olmayanları sevindirecek haber geldi. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, "Kitlesel fonlama ile ilgili tebliğ taslağının bu ay içinde görüşe açılmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, kitlesel fonlama ile ilgili tebliğ taslağının bu ay içinde görüşe açılmasını beklediklerini söyledi.
Topaç, AA Finans Masası'nda yaptığı değerlendirmede, kitlesel fonlama ile ilgili olarak "Yeni yatırımların, projelerin desteklenmesi için çok güzel bir olanak. Tebliğ taslağı bekleniyor. Bu ay herhalde görüşe açarlar, sonra da herhalde kitlesel fonlama başlar. Bununla ilgili tebliğ taslağını bu ay içinde bekliyoruz." dedi.
"2019'DA DİJİTAL PARALARLA İLGİLİ CİDDİ GELİŞMELER OLACAK"
Topaç, Cumhurbaşkanlığı programında, yenilikçi projelerin finansmanı için kitlesel fonlama ve dijital
para arzı (ICO) gibi yeni nesil finansman modeller oluşturulmasına ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Birlik olarak 'kum havuzu' adını verdiğimiz bir uygulamamız var. Yenilikçi finctech yazılımlarının geliştirilmesi altyapı sağlıyor. Fintech, dijital bankacılık, elektronik para ve blok zinciri teknolojisi, kitlesel fonlama ilgili çalışmalar yaptı. İlk defa uzun bir dönemden sonra Cumhurbaşkanlığı programına kitlesel fonlama ve ICO'lar girdi. Kitlesel fonlamanın kanunu çıktı. Tebliğ taslağı bekleniyor. Bunu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) neredeyse bitirdi. Bu ay içerisinde görüşe açacağını düşünüyoruz. Böylece kitlesel fonlama başlar. Özellikle birkaç güzel örnekle başlarsa iyi olur. Özellikle yeni yatırımların, projelerin desteklenmesi için güzel bir olanak. İyi değerlendirilmesi lazım.
Dijital paralar dünyada birçok düzenleyici kurumun dikkatini çekti. Bununla ilgili düzenleme ya da inceleme yapıyor. Sanıyorum 2019 yılında dijital paralarla ilgili ciddi gelişmeler olacak. Bizde de programa alındı. ICO'ların sermaye piyasası disiplinine girmesi için bazı şeyler yapılacak. Dünyada son 10 senede gerek fintech gerek ICO'lar alanında ciddi gelişmeler oldu ve Türkiye bunların biraz uzağında kaldı. Bu düzenlemelerin önünün açılması açısından Cumhurbaşkanlığı programını son derece olumlu buluyoruz. Gelecek yıl bu alanlarda ciddi adımlar atılacak gibi gözüküyor. Bunları yaparken, diğer ülkeleri de iyi inceleyip, Türkiye'yi buraya iyi bir yere oturtmak lazım. Sonradan geri adım atmadan güzel bir düzenleme yapmak gerek."
YENİ EKONOMİK PROGRAM'DA DA VURGUSU YAPILMIŞTI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eylül ayında açıkladığı Yeni Ekonomik Program için hazırlanan 29 sayfalık kitapçıkta da Kitlesel Fonlama ve ICO'ya vurgu yapılmıştı.
Yayınlanan kitapçıkta Bankacılık Sektörü ve Reel Sektör Kredileri’nin alt başlığı olan Politika ve Tedbirler başlığı altında “Dijital dönüşüm teşvik edilerek yenilikçi projelerin finansmanı için Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) ve IPO alternatifi olarak ICO (Initial Coin Offering) gibi modern ve yeni nesil finansman yöntemleri yaygınlaştırılacaktır” ifadeleri yer almıştı.
KİTLESEL FONLAMA NEDİR?
Kitlesel fonlama (crowdfunding), internet devriminin popülerleştirdiği bir fonlama modeli olarak öne çıkıyor. Bu model ile proje veya ürün için gereken sermaye, küçük paylar halinde kişilerden (destekçiler) toplanabiliyor. Destekçilere ise bu katkılarından dolayı teşekkür, hediyelik eşya, tişört gibi şeyler ya da ürünün kendisi verilebileceği gibi kurulacak şirketten hisse de verilebiliyor. Bu şekilde, en küçükten en büyüğüne farklı kademelerde fon toplanabiliyor.
Genellikle ürünün prototipi yapılarak fotoğrafları ve videosu paylaşılarak fon isteyen projeler daha kolay bir şekilde ihtiyaç duydukları sermayeyi toplayabiliyor.
Yurt dışında yaygın olarak kullanılan bu fonlama tipinde 10
dolar gibi küçük rakamlardan, 2 milyon doları bulan ciddi rakamlara kadar fon talep edilebiliyor. Burada önemli olan proje ve ürünün gelecek vadettiği konusunda bireyleri ikna edebilmek.