Komşuda sağlık hizmetleri durdu
23.05.2015 12:31Son güncelleme : 23.05.2015 17:49
Yunanistan’da mali kriz nedeniyle devlet desteği önemli oranda kesilen hastanelerdeki sağlık hizmetlerinin durma noktasına geldiği bildirildi.
Yunanistan’da mali kriz nedeniyle devlet desteği önemli oranda kesilen hastanelerdeki sağlık hizmetlerinin durma noktasına geldiği bildirildi.
Yunanistan Sağlık Bakanı Panayotis Kurublis parlamentoda yaptığı bilgilendirmede, ülkenin sağlık sisteminin trajik bir durumda bulunduğunu ifade ederek, hükümetin Yunanistan Sağlık HizmetleriSağlama Organizasyonu’nun (EOPYY) yapısında, hastanelerde ve ilaç satın alımlarında köklü değişiklikler yapma yönüne gideceğini açıkladı.
EOPYY’nin, sosyal güvenlik kurumlarının ödeme yapmaması nedeniyle hastanelere gerekli finansmanı sağlayamadığını belirten Kurublis, EOPYY’nin hastanelere ve ilaç şirketlerine olan borcunun 4,4 milyar avro civarında bulunduğu bildirdi.
Yunan medyasına yansıyan haberlerde, EOPYY ve kamuya ait sağlık kurumlarının ilaç şirketlerine ve işbirliği yaptığı özel kurumlara olan büyük borçları nedeniyle ülkenin sağlık sistemindeki kötü durumun kabus haline geldiği ifade edilirken, hastanelerin doktor ve sıhhi malzeme eksikliği nedeniyle güvenlik sınırının altında faaliyet gösterdiği belirtildi.
Yunanistan Tabipler Birliği Başkanı Mihalis Vlastarakos ise, EOPYY’nin sağlık kurumlarına olan ödenmemiş borçlarının ve vadesi dolmuş ödemelerin sürekli arttığını belirterek, ülkenin sağlık sistemini "patlamaya hazır bir saatli bombaya" benzetti.
EKONOMİK KRİZ YOKSULU VURDU
Diğer yandan, Yunanistan'da, 5 yıldır süren ekonomik kriz ülkedeki sosyo ekonomik dengelerde köklü değişikliklere neden olurken, en zenginler ve en yoksullar arasındaki gelir uçurumu daha da arttı.
Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) 34 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre, 2014 yılında en büyük eşitsizlik Yunanistan’da yaşandı ve yoksullar daha yoksul, zenginler ise daha zengin oldu.
Yunan basısında yer alan OECD raporunda, Yunanistan'da 2007’de yüzde 11 olan yoksulluk oranının 2014’te yüzde 32'ye yükseldiği, ülkenin gayrisafi milli hasılasının önemli bölümünü kontrolü altında tutan yüzde 2'lik oranın ise yüzde 10'a çıktığı bildirildi. Raporda ayrıca, Avrupa’da 2007-2011 yılları arasında birçok ülkedeki ailelerin yıllık geliri ortalama olarak aynı düzeyde kalırken, Yunan aileler ise, maaşlardaki kesintiler ve ağır vergiler nedeniyle her yıl gelirlerinin yüzde 8’ini yitirdi.