Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2005'te geliştirilen milli işletim sistemi PARDUS ile 700 milyon lira kar edildi.
AA muhabirinin TÜBİTAK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 2003 yılında planlanmaya başlanan ve ilk sürümü 2005'te yayınlanan PARDUS işletim sistemi kamuda yaklaşık 20 bin, ev ortamında ise 100 binden fazla cihazda kullanılıyor.
PARDUS'un ev kullanıcıları hariç kamu kurumları, belediye ve üniversitelerde kullanılmasıyla 700 milyon lira tasarruf sağlandı.
Bu sistemi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Halk Sağlığı Müdürlükleri, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ve TÜBİTAK'ın da aralarında bulunduğu 20'den fazla bakanlık ve kurum kullanıyor.
"SANAL PARDUS KAMPÜSÜNDE EĞİTİM FIRSATI"
Sistemi kullanan kurumlardaki bilgi teknoloji çalışanlarına, PARDUS eğitimleri verilmeye devam ediliyor. Eğitimleri daha geniş kitlelere yaymak için uzaktan eğitim sağlayacak sanal PARDUS Kampüsü de oluşturuldu.
PARDUS kurum eğitimlerinin, 2016 yılı sonuna kadar devam ettirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, GenelKurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, KKK Mebs Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Yüksek Öğretim Kurumu, Orman Genel Müdürlüğü ve Toprak Mahsulleri Ofisine PARDUS eğitimleri verildi. Eğitimlerde katılımcıların uygulamalarla derse katılımı da sağlanıyor.
"DANIŞMA HATTINA GELEN SORULAR KİTAPLAŞTIRILDI"
PARDUS'un sertifikasyon sisteminin kurulması için Türk Standartları Enstitüsü ile sözleşme imzalandı. Bu yıl içinde tamamlanacak çalışma sonucunda soru bankaları oluşturulacak ve TSE üzerinden sözlü ve yazılı sınavlarla sertifikasyon sağlanmasına başlanacak.
Son kullanıcıya sunulan hizmet kalitesini arttırmak, geri besleme almak ve Ar-Ge çalışmalarına yön vermek amacıyla 2013 yılında hizmete başlayan PARDUS Danışma Hattı'na gelen sorulardan derlenen Türkçe kitap, "pardus.org.tr" üzerinden ücretsiz sunuluyor.
ADI ANADOLU PARSI'NDAN
Milli işletim sisteminin adı, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı Panthera Pardus Tulliana'dan geliyor.
Kurumsal, Sunucu ve Fatih projesi olmak üzere 3 ayrı sürümü yayınlanan PARDUS'un, 2013 sürümüyle bireysel kullanıcılara yönelik resmi sürümü de bulunuyor.
Türkiye'de özgür yazılım bilincinin arttırılması hedeflenen PARDUS ile kamu, özel sektör kuruluşları ve halkın rahatlıkla kullanacağı bir işletim sistemini sunmak ve bilişim sektörüne yeni çalışma alanları oluşturmak amaçlanıyor.