TANAP Türk Akımı`na rakip
29.04.2015 11:28Son güncelleme : 29.04.2015 12:43
TANAP GM Düzyol, Türkiye`nin talep etmesi durumunda TANAP`tan yıllık 21 milyar m3 gaz alabileceğini, projenin Türk Akımı ile rekabet edebileceğini söyledi.
TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Türkiye'nin talep etmesi halinde Azeri gazını Türkiye'nin batı kıyısına kadar taşıyacak olan Trans Anadolu Doğalgaz Hattı Projesi'nden (TANAP) 2026 yılından itibaren taşınacak 31 milyar metreküpten yıllık 21 milyar metreküpe kadar gaz alabileceğini söyledi.
Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığını azaltması, Türkiye'nin her yıl hızla artan doğalgaz talebinin karşılanması açısından kritik öneme sahip olan ve Azeri Şah
Deniz sahasındaki gazı Avrupa'ya taşıyacak 10 milyar dolarlık TANAP'ın temeli Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle 17 Mart'ta Kars'ta atıldı.
Reuters'ın sorularını yanıtlayan Düzyol, 16 milyar metreküplük gaz akışının 2023'te 23 milyar metreküpe, 2026'da da 31 milyar metreküpe çıkacağını belirterek, "Yapılacak olan iki kompresör ile BOTAŞ 6 milyar metreküplük gazı Eskişehir'de alacak; ihtiyaç duyması halinde Batı bölgelerinin talebini karşılamak için Trakya'da da gaz alabilecek.
Hattan gaz akışı 31 milyar metreküpe çıktığında Türkiye buradan 21 milyar metreküp doğalgaz alabilecek. Bunu BOTAŞ ya da özel sektör şirketleri alabilir" dedi. İlk etapta 2018 yılı Haziran ayında gaz akışı sağlanacak olan 1,850 kilometrelik projeden Türkiye 6 milyar metreküp gaz alacak. Hatta taşınacak olan kalan 10 milyar metreküplük bölüm ise yapımı planlanan TAP Projesi aracılığıyla 2020 başından itibaren Avrupa'daki tüketicilere ulaştırılacak.
Yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metreküp olan Türkiye'nin en büyük tedarikçileri Rusya, İran ve ardından da Azerbaycan olarak sıralanıyor. Her geçen yıl doğalgaz tüketimi hızla artan Türkiye bir yandan yenilenebilir ve yerli kaynaklara yönelirken diğer yandan Irak ve Azerbaycan'da üretilecek yeni gazları getirmeye çalışıyor.
Ancak bazı Avrupalı şirketler Türkiye'yi, doğalgazı önce kendisi aldığı ve gazın Avrupa'ya ulaştırılmasına katkı vermediği iddiasıyla eleştiriyor. Düzyol, "Türkiye'de doğalgaza talep hızla arttığı için TANAP bu talebin karşılanmasında kritik bir öneme sahip olacak" dedi. Hattın TAP'a bağlanacak 48 inçlik bölümünün inşaatı ve deniz geçişi için bu yıl Mayıs-Haziran ayı gibi ihaleye çıkacaklarını kaydeden Düzyol, yıl sonuna kadar proje için bütün sözleşmeleri imzalamayı hedeflediklerini bildirdi. Düzyol'un verdiği bilgiye göre şu ana kadar projede toplam 3.5 milyar dolarlık sözleşme imzalandı.
Açılan Güney Gaz Koridoru üzerinden taşınacak gazların Avrupa'ya ulaştırılmasına yönelik çalışmalar devam ederken, Rusya'nın da kendi gazını Avrupa'ya taşımak için Türk Akımı Projesi üzerinde çalıştığını kaydeden Düzyol, "Orta ve uzun vadede iki projenin de gazı Trakya'ya geldiğinde o noktada bir fiyat rekabetinin oluşması mümkün gözüküyor.
Bu rekabet hem Türkiye hem de Yunanistan'daki tüketicilerin lehinde olacak" dedi ve şöyle devam etti: "TANAP'ın 15 yıllık bir taşıma anlaşması var ve bu garanti, projeyi rekabet açısından güçlü bir konuma getiriyor. Rekabetten çekinmiyoruz. Projemiz hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın izlediği politikalarla örtüşüyor."
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl Aralık ayındaki Türkiye ziyareti sırasında gündeme getirdiği Türk Akımı Projesi'nde 63 milyar metreküplük Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması öngörülüyor. Projede ilk doğalgaz akışının 2016 yılı Aralık ayında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Düzyol, TANAP'ın Avrupa'da bağlanacağı TAP Projesi'ne planlandığı gibi 2020 başında vermeye yönelik öngörülerinde herhangi bir sapma olmadığını da kaydetti. Düzyol, 16 Nisan'da yapılan toplantıyla TANAP'ta BOTAŞ'ın yüzde 30, İngiliz enerji şirketi BP'nin de yüzde 12 hissedar olmasının onaylandığını ve fiilen üç ortak olduğunu bildirdi. Socar projede yüzde 58 pay ile en büyük hissedar durumunda bulunuyor.