14.04.2024 16:48:56 TÜİK: Ürettiğimiz istatistiklere güveniyoruz - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

TÜİK: Ürettiğimiz istatistiklere güveniyoruz

25.04.2018 11:29

Son güncelleme : 25.04.2018 17:01

Türkiye İstatistik Kurumu İstanbul Bölge Müdürü İsmail Gökalp, istatistik üretim sürecinde kullandıkları tekniklerin çok üst düzeye eriştiğini belirterek, "Anketörlerimiz bir haneyi 1 değil, 3-5 kez ziyaret ederek kişinin kendisinden birebir bilgiyi alıyor. Bugün AB`de temsilci oranları yüzde 15 gibi gözüküyor ama biz temsilcilerde yüzde 10`lara, yüzde 5`lere düştük. Bu kalitemizin bir göstergesi. Biz ürettiğimiz istatistiklere güveniyoruz." dedi.



AA

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye İstatistik Kurumu  (TÜİK) İstanbul Bölge Müdürü İsmail Gökalp, Türkiye'nin istatistik  altyapısından sorumlu olan TÜİK'in, başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği  (AB) istatistik ofisleri olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşlarca  belirlenen tanım, kapsam ve standartları kullandığını söyledi.
 
TÜİK olarak yaptıkları işin önemine dikkati çeken Gökalp,  istatistiğin, geçmişi anlamanın, bugünü yönetmenin ve geleceği planlamanın  anahtarı olduğunu ifade etti.
 
Gökalp, son zamanlarda kayıt sisteminin gelişmesiyle ekonomik  araştırmalar kapsamındaki çalışmaların büyük bir kısmını, idari kayıtlardan elde  ettiklerini aktararak, artık modern bir istatistik üretim süreci yönettiklerini  kaydetti.
 
Yapılan çalışmalar sayesinde istatistiklerin daha kaliteli ve  nitelikli üretildiğine işaret eden Gökalp, "İdari kayıt sürecinde çoğu AB  ülkesine göre daha iyi bir sürece geldik. İdari kayıtla beraber daha kapsayıcı ve  genel bilgileri almış oluyoruz." diye konuştu.
 
Gökalp, verilerin tek elden derlenmesine ilişkin çalışmalara yönelik  soru karşısında, "Türkiye'de her bir kurumun kendine münhasır bir yapısı var. Her  kurum belli standartlarda bu veriyi üretmek zorunda. Burada da aynı standartlar  kullanılmak zorunda. Tarımla ilgili Tarım Bakanlığı, eğitimle ilgili Milli Eğitim  Bakanlığı veri üretir. Ancak bu şekilde nitelikli veri üretiliyor. Resmi  istatistik programımızda hangi veriyi kimin üreteceği tanımlanmış durumda."  ifadelerini kullandı.
 
"ANKET ÖRNEKLEMİNİ KAFAMIZA GÖRE SEÇMİYORUZ"
 
Gökalp, verilerin toplanması ve kişisel bilgilerin edinilmesi  noktasında karşılaştıkları sorunlara yönelik soruyu, şöyle yanıtladı:
 
"Verinin derlenmesiyle ilgili örneklemi belirlerken, Ulusal Adres Veri  Tabanından faydalanarak bir hane ya da iş yeri belirliyoruz. Bunu da biz kendi  kafamıza göre seçmiyoruz. Tamamen olasılıklı örnekleme yöntemine göre seçiliyor.  Gelen kişi hangi konumda ve durumda olursa olsun, örnekleme kim çıktıysa kanun  kapsamında cevap verme yükümlülüğü var. Tabii ki bu insanların bakış açısı. Bazen  cevap vermek için ikna oluyorlar, bazen de olmuyorlar. Hanelerimiz bilgi verirse,  verileri derliyoruz ama her şeye rağmen kişi bilgi vermeyi reddediyorsa kanun  kapsamında idari para cezası uygulanıyor. Kişinin herhangi bir işi yapıyor olması  ona bir ayrıcalık tanımıyor. Yasalar önünde hepimiz eşitiz."
 
Memleket için yapılan bir işi herkesin desteklemesi gerektiğini  vurgulayan Gökalp, "Bizim beklentimiz, personelimize kolaylık gösterilmesi.  Personelimiz alana gittiğinde mutlaka görev onay belgesi ve bir de kimlik belgesi  vardır. Hanelerimiz gelen kişileri ayırt etmesi için bu sorgulamaları yapmalı.  Bunları kontrol etmesinin ardından bizim sorularımıza doğru ve güvenilir cevaplar  vermeli. Vatandaşımızdan beklentimiz bu anlamda kendilerine düşen sorumluluğu  yerine getirmesi." dedi.
  
"SANAYİ ÜRETİMİ VE MİLLİ GELİR ARASINDAKİ PARALELLİK ÇOK NET BİR  HALE GELDİ"
 
İsmail Gökalp, sanayi üretimi endeksinde hesaplama yönteminin  değişmesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak, şunları kaydetti:
 
"Daha önce sanayi üretimini sabit yıl ve miktar endeksiyle  açıklıyorduk. Burada ekonomide ağırlığı olan firmaları kapsama alarak her ay  yapılan ankete göre miktar artışını hesaplıyorduk. Şimdi ise idari kayıtlara  geçiş yaptık. İdari kayıtlarla beraber ciro hesaplaması da yapmış oluyoruz.  Böylece daha net ve nitelikli veri üretiliyor. Bu, kesinlikle sadece bizim değil,  AB istatistik kurumlarının da geçtiği bir yöntem. Bu yönteme geçişle kayıt  dışılığı azaltmış ve veri kayıplarını gidermiş olduk. Gelir İdaresi  Başkanlığı'ndan kayıtları aldığımız anda, bir firmanın yaptığı üretim otomatik  olarak bizim verilerimize yansıyor." 
 
Bir ürünün üretim miktarının değil, niteliğinin daha önemli olduğunu  vurgulayan Gökalp, bu kapsamda özellikle teknolojik ürünlerde miktarla birlikte  cironun baz alınması gerektiğini, yeni yöntemle bunu sağladıklarını söyledi.
 
Gökalp, yeni yönteme geçmelerinin ardından sanayi üretimi endeksi ile  milli gelir verileri arasındaki paralelliğin çok net bir hale geldiğine dikkati  çekti.
 
Başka verilerde bu tarz değişikliğin görülüp görülmeyeceğine ilişkin  de Gökalp, "Tabii, bizim AB ile uyum çalışmalarımız devam ediyor. Bir yerde  metodolojik bir değişiklik olduğunda, uyum çalışmaları kapsamında TÜİK olarak bu  entegrasyonu üst düzeyde sağlarız. Zamanın ve teknolojinin gerektirdiği metotları  kullanmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
 
Gökalp, TÜİK'in üretim süreci takviminden bahsederek, AB ülkelerinde  bulunmayan bu takvimin daha nitelikli ve kaliteli istatistik üretmelerini  sağladığını, üretilen istatistiklerin takvimle disipline edilmesinin önemli  olduğunu dile getirdi.
 
"VERİ SİSTEMİMİZ İLERİ DÜZEYDE, TÜM HATALARI AYRIŞTIRIYOR"
 
İsmail Gökalp, istatistiklerdeki hata payları ve bunun giderilmesi  için neler yapıldığına yönelik bilgi verdi.
 
TÜİK olarak, veri girişleri ve analizlerinin yapıldığı özel  sistemlerinde analiz perspektif metodunu kullandıklarını aktaran Gökalp, "Burada  ileri düzeyde bir duruma eriştik. Veri elimize geldiğinde, sistem nerede bir hata  varsa, onu ayrıştırıyor ve personelimiz ilgili birime dönerek hataları  düzeltiyor. Düzeltilen veriler sisteme işleniyor. Bu bizim için büyük bir  avantaj." dedi.
  
Gökalp, verinin işlenmesi sürecinde birden çok kontrol mekanizması ve  inceleme aşamalarının olduğunu vurgulayarak, çapraz sorgulama ve kalite denetim  merkezi gibi uygulamalarının da bulunduğunu, bu sayede detaylı bir şekilde  verileri ele aldıklarını anlattı.
 
Bu zamana kadar TÜİK'in kamuyouna 2 hatasının yansıdığını anımsatan  Gökalp, şunları söyledi:

"Yapılan hatayla ilgili, kurum başkanlığımız tarafından kamuoyuna  duyuru yapılıyor ve veri daha sonra revize ediliyor. Dünyada hata oranları  nasıldır bilmiyorum ama bizim istatistik üretim sürecinde kullandığımız  tekniklerin daha üst düzey bir hale geldiğini söyleyebilirim. Anketörlerimiz bir  haneyi 1 değil, 3-5 kez ziyaret ederek kişinin kendisinden birebir bilgiyi  alıyor. Bugün AB'de proxy (temsilci) oranları yüzde 15 gibi gözüküyor ama biz  proxy oranlarında yüzde 10'lara, yüzde 5'lere düştük. Bu kalitemizin bir  göstergesi. Biz ürettiğimiz istatistiklere güveniyoruz."
 
"GEREKEN YERDE GEREKLİ REVİZYONLARI YAPIYORUZ"
 
İsmail Gökalp, bir verinin uluslararası standartlarda  karşılaştırılabilmesi için metottaki değişiklik neyse aynısını uygulamak ve  revizyon yapmak durumunda olduklarını söyledi.
 
Kendine münhasır üretilen istatistiğin, bir başka ülke verisi ile  karşılaştırılamayacağını vurgulayan Gökalp, şöyle devam etti:
 
"Bizim en önemli temel değerlerimiz arasında çalışmalarımızın bilimsel  olması, mesleki bağımsızlık ve istatistiklerin ulusal ve uluslararası  standartlarda karşılaştırılabilir olması var. Uluslararası standartlara uyum  sağlamamız lazım. Çok net söyleyebilirim ki bizim sınıflamalarda kullandığımız  standartlar AB'nin üzerinde. İstatistiklerin karşılaştırılabilmesi için,  metodolojinin aynı olması önemlidir. Aynı tanım, aynı kapsam, aynı yöntem  kullanılmak durumunda. TÜİK, AB'de bir metodolojik değişiklik olduğunda ona uymak  durumunda. Biz kalite denetim raporlarımızı bile düzenli olarak AB'ye  gönderiyoruz. TÜİK'in ürettiği istatistikleri kamuoyunda güvenilir hale getiren  uluslararası standartları benimsemesi ve gerektiğinde revizyonları yapmasıdır.  Gereken yerde anında gerekli revizyonları yapıyoruz."
 
Gökalp, TÜİK olarak yürüttükleri "Kaliteli ve Güvenilir İstatistik  İçin Muhtarlarla El Ele" projesinden de bahsederek, yapılan çalışmalar hakkında  muhtarların bilgilendirildiğini, böylece alana çıkan çalışanların muhtarlardan  yardım alarak işlerini kolaylaştırdığını söyledi.
 
"TÜİK Kapılarını Öğrencilere Açıyor" projesi kapsamında da  öğrencilerin kurumu ziyaret ederek TÜİK çalışmaları hakkında bilgi sahibi  olduklarına değinerek, ayrıca geçen yıllarda çeşitli okullara bilgisayar ve  mobilya hibesi yaparak eğitime destek verdiklerini, okullarda TÜİK tanıtımı  yaptıklarını kaydetti.





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66