Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye'nin enerji merkezi olması için "Türk Akımı" ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) gibi projelerde söz sahibi olması gerektiğini belirtti.
Kumbaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kendi coğrafyasında, çevre ülkelerde ve uluslararası arenada daha aktif rol alması gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin enerji merkezi olması için TANAP, TAP ve "Türk Akımı"nda Türkiye'nin payı olması gerektiğini söyleyen Kumbaroğlu, "Projelerin öncesinde de sonrasında da Balkanlar'dan geçişinde de Türkiye'nin söz hakkı olmalı. Birtakım fikirlerin ve gelişmelerin ortaya çıkmasını beklemek yerine, Türkiye'nin bunları ortaya çıkarıp hayata geçmesi için mücadele etmesi gerekiyor. Enerji merkezi dediğimiz zaman Türkiye, bütün bu coğrafyada daha aktif rol oynamalıdır" diye konuştu.
ENERJİ KONFERANSLARI
Son yıllarda Türkiye'de artan enerji konferanslarının önemine de dikkati çeken Kumbaroğlu, bunun sevindirici olduğunu ve Türkiye'de enerjinin öneminin arttığını dile getirdi.
Kumbaroğlu, 25-27 Mayıs tarihleri arasında Antalya'da IAEE'nin düzenlediği 38'inci Dünya Enerji Ekonomisi Konferansı'na yurtdışından yaklaşık 400 katılımcının geleceğini hatırlatarak, bu etkinliğin dünya çapında herkesin bildiği ve alanındaki en saygın konferanslardan biri olduğunu aktardı.
Konferansa 30 Türk şirketinin sponsor olmasının, enerjiye verilen önemin arttığının göstergesi olduğunu ifade eden Kumbaroğlu, konferanslarda iş dünyası, kamu sektörü ve akademinin bir araya gelerek sinerji yaratılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.
TAP'DA PAYI OLAN AKTÖRLER
TANAP'ın Avrupa ayağı olan TAP, Azerbaycan doğalgaz yataklarıyla Avrupa pazarı arasında direkt bağlantı kuracak. TAP, gazı Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi'ne, oradan İtalya'nın güneyine, İtalya'dan da diğer Avrupa ülkelerine ulaştıracak.
TAP'da pay sahibi olan şirketler arasına İngiliz enerji devi BP'nin, Azeri gaz şirketi Socar'ın ve Norveçli enerji şirketi Statoil'in yüzde 20'şer payı varken, Belçikalı gaz şirketi Fluxys'in yüzde 19, İspanyol enerji şrketi Enagas'ın yüzde 16, İsviçreli Axpo'nun ise yüzde 5 payı bulunuyor.