Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye'nin enerji koridoru değil, enerji merkezi olacağını belirtti.
IAEE Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kumbaroğlu, "#enerjimvarken" konferanslarına Bahçeşehir Üniversitesi'nde devam etti.
Enerjide son dönemlerde yaşanan gelişmelerin, Türkiye'yi enerjinin koridoru değil merkezi olabilecek bir pozisyona taşıdığını, Türkiye'nin gelecek dönemlerde enerji hatlarının geçiş güzergahıyla ilgili daha aktif bir politika izleyeceğine inandığını dile getiren Kumbaroğlu, "Ülkemizin her geçen gün yükselen jeopolitik önemi Yunanistan ve AB ile ilişkilerinde yeni bir süreci de beraberinde getiriyor. Yunan ekonomisi Türk Akımı ile rahatlayacak" dedi.
Enerjinin dünyada ülkelerin sınırlarını, jeopolitik konumlarını, iç ve dış siyasetlerini, ekonomilerini değiştirebilecek kadar geniş bir etki alanı olduğunu dile getiren Kumbaroğlu, yeni dönemde doğuyla batı arasında yürütülecek hemen hemen tüm enerji nakil anlaşmalarında kilit ülkenin Türkiye olacağına işaret etti.
İran'la yürütülen müzakerelerden en olumlu etkilenecek iki ülkenin Türkiye ve Pakistan olduğunu, İran'ın, ambargolar nedeniyle gerekli yatırımların bir türlü yapılamadığı bir ülke olduğunu aktaran Kumbaroğlu, müzakerelerde olumlu adımlar atıldıkça hem ülkeye yatırım artacağını hem de İran'ın dünyaya açılacağını vurguladı.
Kumbaroğlu, "Batı'ya açılmak isteyen bir İran için en değerli ülke Türkiye. Doğu tarafında ise aynı şeyin Türkiye gibi bayrağında ay-yıldız taşıyan kardeş ülke Pakistan için de geçerli olduğunu görüyoruz. Gelecek dönemde Türkiye gibi Pakistan'ın da yıldızı parlayacak" diye konuştu.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Türk Akımı ismine yönelik açıklamasını da değerlendiren Kumbaroğlu, Yunanistan'ın AB üyesi olmaya devam ettiği sürece, projenin adının Türk Akımı olarak kalacağını, Yunanistan'ın AB üyesi olması dolayısıyla Rusya'nın boru hattını bu ülkeye götüremeyeceğini ve gazı Türkiye'de bırakacağını anlattı.
Bu nedenle Türkiye'nin yeni merkez ve boru hattı isminin "Türk Akımı" olduğunu, Yunanistan'ın da yeni enerji koridoru olacağını kaydeden Kumbaroğlu, Yunanistan'da inşa edilecek boru hattına Türkiye'nin de yatırımcı olabileceğini, Türkiye'nin önüne tarihi bir fırsat çıktığını, izlenecek aktif politika ve özellikle enerji hatlarının geçeceği ülkelerde yapılacak doğru yatırım hamlelerle bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğine inandığını söyledi.
Türk Akımı'ndan gelecek gazın Avrupa'ya Yunanistan üzerinden ulaşmasıyla ülkenin önemli kazanç sağlayacağını ve zor durumda olan ekonomisini rahatlatabileceğini vurgulayan Gürkan Kumbaroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Türkiye gibi Yunanistan'ın da Rusya ile ilişkileri Türk Akımı'nın sağladığı kuvvetli ekonomik temel sayesinde olumlu yönde gelişecektir. Avrasya'da Rusya, Türkiye ve Yunanistan'ın öncülüğünde yeni bir enerji ittifakının ortaya çıkması AB, Balkanlar, Türkiye ve Rusya olmak üzere herkesin menfaatine olur. Yeni bir enerji coğrafyasının şekillendiği tarihi bir jeopolitik dönemden geçiyoruz."