AB Liderler Zirvesi başladı
17.07.2020 13:46Son güncelleme : 17.07.2020 17:52
Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin lideri, yeni tip corona virüsün (Kovid-19) ekonomik sonuçlarıyla mücadele için hazırlanan kurtarma fonu ile gelecekteki bütçeyi görüşmek için Brüksel`de bir araya geldi.
AA
Belçika'nın baÅŸkenti Brüksel'de gerçekleÅŸtirilen ve 2 gün sürmesi planlanan AB Liderler Zirvesi giriÅŸinde basına açıklamalarda bulunan AB Konseyi BaÅŸkanı Charles Michel, "Bugün zor müzakereler yapılacak. Siyasi cesaretle bir anlaÅŸmaya varmanın mümkün olduÄŸuna inanıyorum." dedi.
Kovid-19 krizinin baÅŸlangıcından bu yana liderlerin ilk kez fiziksel olarak bir araya geleceklerine iÅŸaret eden Michel, toplantı hazırlıkları için çok çalıştıklarını söyledi.
Michel, zirvenin sadece "para" ile deÄŸil Avrupa'nın ve birliÄŸin geleceÄŸi le ilgili olduÄŸunu ifade etti. AB Komisyonu BaÅŸkanı Ursula von der Leyen de "Önemli sonuçları olacak bir zirvenin başındayız. EÄŸer doÄŸru biçimde davranırsak bu krizi daha güçlü biçimde atlatırız." diye konuÅŸtu.
Kovid-19 riskinin devam ettiÄŸini anımsatan Von der Leyen, "AB bütçesi ve kurtarma programı ile krizi aşıp birliÄŸimizi modernize etme ÅŸansı yakalayabiliriz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"ÇOK ZORLU MÜZAKERELER"
AB Dönem BaÅŸkanı olan Almanya'nın BaÅŸbakanı Angela Merkel, "çok zorlu müzakereler" beklediÄŸine dikkati çekerek, "Üye ülkeler arasında çok büyük farklılıklar bulunuyor. Bu defa bir sonuca varıp varamayacağımız konusunda öngörüde bulunamıyorum." dedi.
Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron, "Bir anlaÅŸma saÄŸlanması için elimizden gelen her ÅŸeyi yapacağız." ifadesini kullandı.
Kurtarma fonu ve gelecekteki bütçe konusunda bir uzlaşı saÄŸlanacağına inandığını belirten Macron, anlaÅŸmanın Avrupa'nın sosyal, ekonomik ve çevresel yapısını geliÅŸtireceÄŸini anlattı.
"YETERSİZ BİR ANLAÅMA AVRUPA'YI İLERLETEMEZ"
Hollanda Başbakanı
Mark Rutte ise, "İçerik hızdan daha önemlidir. Yetersiz bir anlaÅŸma Avrupa'yı ilerletemez." diye konuÅŸtu.
Zirvede bir uzlaşı saÄŸlanması ÅŸansının yüzde 50'den daha az olduÄŸunu söyleyen Rutte, liderleri veto tehdidi ile deÄŸil konuÅŸarak ikna etmeye çalışacağını belirtti.
Rutte, AB ülkelerinin kredi yerine hibe talep etmelerine olumlu yaklaÅŸmadığına iÅŸaret ederek, "Hibe talep eden ülkelerin reformları uygulayacakları konusunda çok güçlü güvenceler vermeleri gerekiyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Polonya BaÅŸbakanı Mateusz Morawiecki, "Bütçe ve hukukun üstünlüÄŸü, bu tamamen farklı iki alan. Bu alanları birbirine baÄŸlamak belirsizliÄŸe neden olur. Bunu kabul edemeyiz." dedi.
"BİR ANLAÅMA SAÄLAMAK ZORUNDAYIZ"
İspanya BaÅŸbakanı Pedro Sanchez ise, görüÅŸmelerde yapıcı olacaklarına iÅŸaret ederek, "Bir anlaÅŸma saÄŸlamak zorundayız." dedi.
Sanchez, AB bütçesi ve toparlanma fonunun sadece ekonomilerin yeniden inÅŸasına yardımcı olmayacağını, dijital dönüÅŸüm ve iklim deÄŸiÅŸimi ile mücadeleye de katkı saÄŸlayacağını anlattı.
İtalya BaÅŸbakanı Giuseppe Conte, "Ülkeler arasında farklılıklar bulunuyor ama kararlılıkla bunun üstesinden gelebiliriz." ifadesini kullandı.
Conte, anlaÅŸmanın sadece salgından çok zarar gören İtalyanlara deÄŸil bütün Avrupalılara fayda saÄŸlayacağını vurguladı.
MÜZAKERELER
Zirvede, salgının ekonomik etkilerine karşı hazırlanan toplam 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma programı ile yaklaşık 1,1 trilyon avroluk AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesini belirleyecek "Çok Yıllı Mali Çerçeve" taslağı liderler tarafından müzakere edilecek.
Liderler, kurtarma programının boyutunu, içerisindeki hibe ve kredilerin miktarını ve bunlar için uygulanacak koÅŸulları tartışacak.
AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesini de ele alacak liderler, bütçenin boyutu, harcama alanları ve üye ülkelerin gelecekteki bütçeye ne oranda katkı saÄŸlayacaklarını belirlemeye çalışacak.
Söz konusu kurtarma paketi ve gelecekteki bütçe konusunda ortak tutum belirlenmesi için AB ülkeleri arasında zorlu bir müzakere süreci yaÅŸanması bekleniyor.
HİBE KARÅITLARI
AB ülkeleri içinde "Tutumlu 4'lü" olarak adlandırılan Danimarka, Hollanda, İsveç ve Avusturya, özellikle kurtarma programındaki hibeleri soÄŸuk karşılıyor. Bu ülkeler, ihtiyaç duyan AB ülkelerine "koÅŸullu" biçimde kredi verilmesini ve bunların ileride geri ödenmesini istiyor.
Macaristan ve Polonya, AB fonlarının hukukun üstünlüÄŸü ÅŸartına baÄŸlanmasına soÄŸuk bakıyor.
AB bütçesi ve kurtarma programına iliÅŸkin karar, üye ülkelerin AB Konseyi'ndeki oy birliÄŸi ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı ile alınıyor.