AB Liderler Zirvesi tekrar uzatıldı
20.07.2020 08:52Son güncelleme : 20.07.2020 14:27
Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin lideri, yeni tip corona virüsün (Kovid-19) ekonomik etkilerine karşı hazırlanan kurtarma programı ve gelecekteki bütçe konusunda cuma gününden bu yana devam eden müzakerelerde henüz anlaşma sağlayamazken zirve programı tekrar uzatıldı.
AA
AB Konseyi BaÅŸkanı Sözcüsü Barend Leyts, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, cuma gününden bu yana Brüksel'de gerçekleÅŸtirilen AB Liderler Zirvesi'nin uzatıldığını açıkladı.
Leyts, liderlerin toplantılara bir süre ara verdiklerini, öÄŸleden sonra tekrar bir araya geleceklerini bildirdi.
AB Liderler Zirvesi'nin 17-18 Temmuz tarihlerinde yapılması planlanmıştı. GörüÅŸmelerde uzlaşı saÄŸlanmadığı için program uzatılmıştı.
ZİRVE HAKKINDA
AB Konseyi BaÅŸkanı Charles Michel'in baÅŸkanlık ettiÄŸi zirveye, üye 27 ülkenin devlet veya hükümet baÅŸkanları ile AB Komisyonu BaÅŸkanı Ursula von der Leyen katılıyor.
Zirvede, salgının ekonomik etkilerine karşı hazırlanan toplam 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma programı ile yaklaşık 1 trilyon avroluk AB'nin 2021-2027'deki bütçesini belirleyecek "Çok Yıllı Mali Çerçeve" taslağı müzakere ediliyor.
Liderler, kurtarma programının boyutunu, içerisindeki hibe ve kredilerin miktarını ve bunlar için uygulanacak denetim mekanizmasıyla koÅŸullarını ele alıyor.
AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesini de müzakere eden liderler, bütçenin boyutunu, harcama alanlarını ve üye ülkelerin gelecekteki bütçeye ne oranda katkı saÄŸlayacaklarını tartışıyor.
Üye ülkelerin oy birliÄŸiyle belirlenecek kurtarma paketi ve gelecekteki bütçe konusunda anlaÅŸma saÄŸlanması için AB ülkeleri arasında zorlu müzakereler gerçekleÅŸiyor.
TARTIÅMALAR
AB ülkeleri içinde "Tutumlu 4'lü" olarak adlandırılan Hollanda, Danimarka, İsveç ve Avusturya, özellikle kurtarma programındaki hibeleri soÄŸuk karşılıyor.
Bu ülkeler, ihtiyaç duyan AB ülkelerine "koÅŸullu" biçimde kredi verilmesini ve bunların ileride geri ödenmesini istiyor.
Söz konusu ülkeler, hibe verilmesi durumunda sıkı bir denetim mekanizması talep ediyor.
Macaristan ve Polonya, AB fonlarının hukukun üstünlüÄŸü ÅŸartına baÄŸlanmasına soÄŸuk bakıyor. Böyle bir durumda bütçe ve kurtarma programını veto etmeyi planlıyor.
AB bütçesi ve kurtarma programına iliÅŸkin karar, üye ülkelerin AB Konseyindeki oy birliÄŸi ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayıyla alınıyor.