AB liderleri bütçe konusunda anlaşamadı
22.02.2020 10:37Son güncelleme : 24.02.2020 10:31
Avrupa Birliği üyesi 27 ülke liderinin Birliğin gelecekteki bütçesinin boyutu ve harcama alanlarını görüşmek için Brüksel`de düzenlediği zirvede uzlaşı sağlanamadı.
AA
Avrupa BirliÄŸi (AB) Konseyi BaÅŸkanı Charles Michel ve AB Komisyonu BaÅŸkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de gerçekleÅŸtirilen bütçe konulu AB Liderler Zirvesi bitiminde basın toplantısı düzenledi.
Michel, bütçe konusunda uzlaşı saÄŸlamak için daha fazla zamana ihtiyaç olduÄŸunu, bütçenin müzakere edilmesinin zor bir konu olduÄŸunu belirterek, "AB bütçesi konusunda bir anlaÅŸma saÄŸlayamadık." dedi.
Avrupa projesi için birlikte çalışılması gerektiÄŸini anımsatan Michel, "Farklı kaygıları, farklı çıkarları, farklı görüÅŸleri olanları masada uzlaÅŸtırmak kolay deÄŸil. Bir anlaÅŸma saÄŸlamak için çalışmalarımızı sürdüreceÄŸiz." diye konuÅŸtu.
Von der Leyen de "Liderlerle uzun müzakereler gerçekleÅŸtirdik. Çalışmaya devam edeceÄŸiz. Sonuç almak için önümüzde uzun bir yol var." ifadesini kullandı.
"DAHA FAZLA GAYRET GÖSTERMELİYİZ"
Bütçenin acil bir konu olduÄŸuna iÅŸaret eden Von der Leyen, "Bütçede uzlaşı olmazsa Erasmus, araÅŸtırma programları, bölgesel kalkınma ve sınır yönetimi için kaynağımız olmaz. Bu nedenle daha fazla gayret göstermeliyiz." diye konuÅŸtu.
Von der Leyen, dijital dönüÅŸüm, iklim deÄŸiÅŸimi ve İngiltere'nin AB'den ayrılığı gibi önemli sınamalara karşı etkili bir bütçeye ihtiyaç olduÄŸunu vurguladı.
Müzakerelerin demokrasinin bir parçası olduÄŸunu belirten Von der Leyen, 27 üye ülkenin 27 farklı önceliÄŸi bulunduÄŸunu anlattı.
Öte yandan, AB liderlerinin, gelecek süreçte tekrar bir araya gelip bütçe konusunu görüÅŸmesi bekleniyor. Bütçe, AB için müzakeresi en zor konulardan birini teÅŸkil ediyor.
Zirvede, liderler, birliÄŸin 2021-2027 dönemine iliÅŸkin bütçesini içeren Çok Yıllı Mali Çerçeve'nin (MFF) boyutu ve harcama alanları hakkında görüÅŸlerini paylaÅŸtı.
AB'nin 2021-2027 dönemine iliÅŸkin bütçesinin üye ülkelerin GSMH'sinin ne kadarı olacağı müzakere edilen ana baÅŸlıklar arasında yer aldı.
Bu çerçevede, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç gibi ülkeler bütçenin GSMH'nin yüzde 1'i kadar olmasını isterken, özellikle daha az geliÅŸmiÅŸ DoÄŸu ve Güney Avrupa ülkeleri, bu oranın daha yüksek olmasını talep etti.
Toplam 1 trilyon
euro civarındaki bütçe müzakerelerinde küçük yüzdelik dilimler toplamda yüzlerce milyar euroluk farka neden oluyor.
Özellikle daha az geliÅŸmiÅŸ AB ülkeleri, bütçede yer alan
uyum programlarına ciddi oranda mali katkı verilmesini talep etti. Söz konusu programlar, az geliÅŸmiÅŸ bölgeleri kalkındırmaya yönelik projelere finansal destek saÄŸlıyor. Bazı Batı Avrupa ülkeleri ise söz konusu kaynakların azaltılmasını ve hukukun üstünlüÄŸü gibi ÅŸartlara baÄŸlanmasını istedi.
AB'nin Ortak Tarım Politikası da (CAP) uzlaşılamayan alanlardan bir olarak öne çıktı. Tarım ve hayvancılığa yönelik saÄŸlanan destekler konusunda üye ülkeler farklı yaklaşım sergiledi. Özellikle sanayileÅŸmiÅŸ Avrupa ülkeleri, tarımsal desteklemelerin azaltılmasını ve verilen desteklemelerin yeni mekanizmalarla daha iyi denetlenmesini istedi.
İngiltere'nin ayrılmasıyla AB üyesi ülke sayısının 27'ye gerilemiÅŸ olması ve bütçede yaklaşık 75 milyar euroluk mali eksilmenin ne ÅŸekilde telafi edileceÄŸi de liderler tarafından müzakere edilen bir baÅŸka konu oldu.
AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesine yönelik Çok Yıllı Mali Çerçeve müzakerelerinin 2020 yılında tamamlanması gerekiyor.
Uzun vadeli AB bütçesine iliÅŸkin karar, üye ülkelerin AB Konseyi'ndeki oy birliÄŸi ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı ile belirleniyor.
AB'nin mevcut yaklaşık 1 trilyon euroluk mali çerçevesi, 2014-2020 dönemini kapsıyor.