AB liderlerinin bütçe zirvesi devam ediyor
21.02.2020 12:55Son güncelleme : 22.02.2020 10:19
Avrupa Birliği üyesi 27 ülke liderinin, birliğin gelecekteki bütçesinin boyutu ve harcama alanlarını görüşmek için Brüksel`de düzenlediği zirve devam ediyor.
AA
AB üyesi ülkelerin devlet veya hükümet baÅŸkanlarının katılımıyla Brüksel'de PerÅŸembe günü baÅŸlayan bütçe konulu AB Liderler Zirvesi'nde müzakereler ikinci günde sürüyor.
Zirvede, AB'nin gelecekteki bütçesi üye ülke liderlerince ele alınıyor. Liderler, birliÄŸin 2021-2027 dönemine iliÅŸkin bütçesini içeren Çok Yıllı Mali Çerçeve'nin (MFF) boyutu ve harcama alanları hakkında görüÅŸlerini paylaşıyor.
AB Konseyi BaÅŸkanı Charles Michel, zirvede 27 lider arasında uzlaşı saÄŸlamaya çalışıyor. Bu çerçevede liderlerle ikili görüÅŸmeler yapan Michel, ortak bir bütçe planı belirlemeye çabalıyor.
AB üyesi ülkelerin bütçeden farklı beklentileri olması nedeniyle yapılan müzakereler uzun zaman alıyor.
BÜTÇE BOYUTU
AB'nin 2021-2027 dönemine iliÅŸkin bütçesinin üye ülkelerin GSMH'sinin ne kadarı olacağı müzakere edilen ana baÅŸlıklar arasında yer alıyor.
Bu çerçevede, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç gibi ülkeler bütçenin GSMH'nin yüzde 1'i kadar olmasını isterken, özellikle daha az geliÅŸmiÅŸ DoÄŸu ve Güney Avrupa ülkeleri, bu oranın daha yüksek olmasını talep ediyor.
Toplam 1 trilyon avro civarındaki bütçe müzakerelerinde küçük yüzdelik dilimler toplamda yüzlerce milyar avroluk farka neden olabiliyor.
UYUM PROGRAMLARI
Özellikle az geliÅŸmiÅŸ AB ülkeleri, bütçede yer alan uyum programlarına ciddi oranda mali katkı verilmesini istiyor. Söz konusu programlar, az geliÅŸmiÅŸ bölgeleri kalkındırmaya yönelik projelere finansal destek saÄŸlıyor. Bazı Batı Avrupa ülkeleri ise söz konusu kaynakların azaltılmasını ve hukukun üstünlüÄŸü gibi ÅŸartlara baÄŸlanmasını talep ediyor.
TARIM DESTEKLERİ
AB'nin Ortak Tarım Politikası (CAP) da uzlaşılamayan alanlarda bir olarak öne çıkıyor. Tarım ve hayvancılığa yönelik saÄŸlanan destekler konusunda üye ülkeler farklı yaklaşım sergiliyor. Özellikle sanayileÅŸmiÅŸ Avrupa ülkeleri, tarımsal desteklemelerin azaltılmasını ve verilen desteklemelerin yeni mekanizmalarla daha iyi denetlenmesini istiyor.
İngiltere'nin ayrılmasıyla AB üyesi ülke sayısının 27'ye gerilemiÅŸ olması ve bütçede yaklaşık 75 milyar avroluk mali eksilmenin ne ÅŸekilde telafi edileceÄŸi de liderler tarafından müzakere ediliyor.
AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesine yönelik Çok Yıllı Mali Çerçeve müzakerelerinin 2020 yılında tamamlanması gerekiyor. Uzun vadeli AB bütçesine iliÅŸkin karar, AP onayı ve üye ülkelerin AB Konseyi'ndeki oy birliÄŸi ile belirleniyor.
AB'nin mevcut yaklaşık 1 trilyon avroluk mali çerçevesi, 2014-2020 dönemini kapsıyor.