Akkuyu NGS yapımında yerli ürün atağı
06.07.2020 11:53Son güncelleme : 07.07.2020 09:16
Akkuyu Nükleer AÅ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Anastasia Zoteeva, Akkuyu Nükleer Güç Santrali`nin yapımında kullanılan ürünlere iliÅŸkin, "Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti`nde kapsamlı bir lokalizasyon programını baÅŸlattık. Åu an itibarıyla kullandığımız inÅŸaat demirlerinin tamamını Türkiye`deki üretici fırmalardan satın alıyoruz." dedi.
AA
Zoteeva, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali projesi olan Akkuyu'da çalışmaların tüm hızıyla devam ettiÄŸini, 3 ünitede çalışmaların eÅŸ zamanlı yürütüldüÄŸünü söyledi.
Sahada çok fazla yapı bulunacağının altını çizen Zoteeva, "Akkuyu NGS'de çalışmalar, paralel olarak ÅŸalt sahası ve
deniz hidroteknik yapıları dahil olmak üzere her yerde devam etmektedir. Reaktörün yol verme çalışmaları sırasında su, pompa istasyonlarımızdan temin edilecek. Bunların 2022 yılında hazır olması gerekiyor. Bu kapsamda da çok fazla çalışma yürütülüyor. Hepsi de çok iyi seviyede organize edildi." diye konuÅŸtu.
Zoteeva, sahada her gün çalışan 6 binden fazla kiÅŸinin büyük çoÄŸunluÄŸunun Türk vatandaşı olduÄŸunu vurgulayarak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti'nde kapsamlı bir lokalizasyon programını baÅŸlattık. Åu an itibarıyla kullandığımız inÅŸaat demirlerinin tamamını Türkiye'deki üretici fırmalardan satın alıyoruz. Türk üreticilerle lokalizasyon konusunda büyük yol katettik. Bugünlerde hadde çeliÄŸi, sac levha, profil gibi malzemelerin üretim lokalizasyonunun saÄŸlanması için uÄŸraşıyoruz. Kapsamlı bir çalışma sürecinden bahsediyoruz. Bu, Türkiye sanayisi için çok önemli bir ivme olacaktır. Türkiye'nin, nükleer enerjiye sahip olma yolunda ve tabii ki ileride bu alanda kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi açısından bu tür üretim kapasitelerine ihtiyacı var."
Projenin tasarım, inÅŸaat ve ekipman tedarikine iliÅŸkin 2019 yılında Akkuyu Nükleer AÅ ile Rus Konzern Titan-2 AÅ ve IC İçtaÅŸ İnÅŸaat Sanayi ve Ticaret AÅ ortaklığıyla kurulan giriÅŸim arasında sözleÅŸme imzalandığını hatırlatan Zoteeva, "Türk ve Rus inÅŸaat ÅŸirketlerinin ortak giriÅŸimle kurduÄŸu ana yüklenicimiz, baÅŸarılı ÅŸekilde çalışmaktadır. Rus ve Türk inÅŸaatçıların, stratejilerini birleÅŸtirmek için zamana ihtiyaçları vardı ve bunu baÅŸardılar. Onları takdir ediyorum. Yolumuza devam ediyoruz." dedi.
"RUSYA'DA EÄİTİM ALAN TÜRK MÜHENDİSLER ÇOK YETENEKLİ"
Türkiye'nin, nükleer enerji alanındaki çalışmalarının en önemli atılımlarından birinin genç mühendislerin eÄŸitim programı olduÄŸunun altını çizen Zoteeva, Rusya'daki Ulusal Nükleer AraÅŸtırma Üniversitesi MEPhI'de eÄŸitim alan öÄŸrencilerden 143'ünün mezun olduÄŸunu ve sahada çalışmaya baÅŸladığını ifade etti.
Zoteeva, 120'den fazla öÄŸrencinin de eÄŸitimlerini sürdürdüÄŸünü belirterek, ÅŸunları kaydetti:
"MEPhI'den mezun olup Akkuyu Nükleer AÅ'de iÅŸe baÅŸlayan mühendisler çok yetenekli. Yaptıkları iÅŸi seviyorlar ve büyük bir azimle yeni ÅŸeyler öÄŸreniyorlar. ÖÄŸrenmeleri gereken birçok ÅŸey var çünkü bir nükleer güç santralinde çalışmak büyük sorumluluk ister. Onlar, barışçıl amaçlı nükleer güç kullanacak ülkenin temelini atmak durumundalar. Çok çabalıyorlar, onlardan daha tecrübeli olan iÅŸ arkadaÅŸlarından deneyim kazanıyorlar. Bu süreç zaten nükleer santrallerde uygulanan bir yaklaşım, tecrübeli uzmanlar, gençlerle bilgi ve deneyimlerini paylaşıyorlar."
Genç mühendislerin Rusya'daki Novovoronej ve Leningrad nükleer santrallerinde staj yaptıklarını aktaran Zoteeva, "Genç mühendisler, santralimizin iÅŸletme lisansının alınması ve devreye alındıktan sonra iÅŸletilmesi için gerekli olan belgeler üzerine çok çalışıyorlar. Onlardan çok memnunum, çalışma azimlerini kaybetmemeleri, ileride de memnuniyetle çalışmalarını temenni ediyorum. Çok ilgi çekici ve ülkeleri için yararlı olan bir sektörde çalışıyorlar." diye konuÅŸtu.
Bakan Dönmez de yerelleÅŸtirme çalışmalarına dikkati çekmiÅŸti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de sahaya yaptığı ziyarette, Türkiye'deki firmaların projeye dahil olmasının önemine iÅŸaret ederek, "Yine 'lokalizasyon' dediÄŸimiz yerli malının kullanımı konusunda da proje firmasıyla bir mutabakatımız söz konusu. Bu çalışma ve anlaÅŸma, kullanılacak malzemelerin mümkün mertebe Türkiye'den temin edilmesine dair. Burada standartların belirlenmesi, o standartlara göre ürünlerin sertifikasyonu da son derece önemli. Bu noktada Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Rusya ile bir anlaÅŸma yaptı. Türkiye'de üretilen malzemelerin TSE laboratuvarlarında test edilmesi ve belgelendirilmesi konusunda bir mutabakata varmış olduk. Milli standartların geliÅŸtirilmesi konusunda da TSE süratle bir çalışma yürütüyor." ifadelerini kullanmıştı.