Alman ekonomisinin daralacağı öngörülüyor
08.04.2020 12:49Son güncelleme : 09.04.2020 09:53
Almanya`nın önde gelen beş ekonomik düşünce kuruluşu, yeni tip corona virüs (Kovid-19) pandemisinin ülkede ağır bir resesyona neden olduğunu bildirerek, bu yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 4,2 daralacağını öngördü.
AA
Ekonomi AraÅŸtırma Enstitüsü’nün (Ifo) de içinde yer aldığı beÅŸ ekonomik düÅŸünce kuruluÅŸu ülke ekonomisine iliÅŸkin sonbaharda paylaÅŸtığı 2020-2021'i kapsayan büyüme tahminlerini aÅŸağı yönlü güncelledi.
BeÅŸ ekonomik düÅŸünce kuruluÅŸundan yapılan ortak açıklamaya göre, bu yıl için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyüme tahmini yüzde 1,1’den yüzde eksi 4,2’e düÅŸürüldü, DüÅŸünce kuruluÅŸları Alman ekonomisinin gelecek yıl yüzde 5,8 büyüyeceÄŸini tahmin etti.
Ekonominin ilk çeyrekte yüzde 1,9 daralmasını öngören beÅŸ düÅŸünce kuruluÅŸu, ikinci çeyrekte ise daralmanın salgının yayılmasını önlemek için alınan önlemlerden dolayı yüzde 9,8 yükselmesini bekliyor. Bu gerçekleÅŸirse, Alman ekonomisi 1970’ten beri en sert daralmasını yaÅŸamış olacak.
İstihdam edilen kiÅŸi sayısının bu yıl 45 milyon 251 binden, 44 milyon 969 bine düÅŸeceÄŸini öngören düÅŸünce kuruluÅŸları, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde iÅŸsizliÄŸin yüzde 5,5 çıkacağını, yıllık enflasyonun da bu yıl yüzde 0,6 ve gelecek yıl yüzde 1,2’ye yükseleceÄŸi tahmininde bulundu.
DüÅŸünce kuruluÅŸlarının yaptığı ortak açıklamada, Alman hükümetinin bütçe fazlası durumu göz önüne alındığında, hükümetin ÅŸirketleri ve hane halkını desteklemek için geniÅŸ kapsamlı tedbirler alabileceÄŸine iÅŸaret edilerek, kamu brüt borcunun bu yıl nominal GSYH'nın yüzde 70'ine yükselmesinin beklendiÄŸi ifade edildi.
Açıklamada, salgının yayılmasının önlemek için alınan tedbirlerin kaldırılarak ekonomiyi yeniden baÅŸlatma çabalarının baÅŸarısız olabilme ihtimaline vurgu yapılarak, pandeminin beklenenden çok daha yavaÅŸ zayıflayabileceÄŸi ve ekonomik faaliyetlerin yeniden daha zayıf bir ÅŸekilde baÅŸlayabileceÄŸi ve baÅŸka bir enfeksiyon dalgasının tetiklenebileceÄŸi uyarısı yapıldı.
Ifo İş Döngüsü AraÅŸtırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, Kovid-19'un neden olduÄŸu resesyon iÅŸ gücü piyasasında ve hükümet bütçesi üzerinde açık ÅŸekilde hissedileceÄŸini kaydetti.
İşsizlik oranının bu yıl yüzde 5,9 ile zirve yapacağını öngören Wollmershaeuser, “Kısa süreli çalışanların sayısı 2,4 milyona ulaÅŸacak ve iÅŸsiz sayısı yaklaşık dörtte bir artarak 2,5 milyona yükselecek.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Alman ekonomisine iliÅŸkin rapor, Münih merkezli Ekonomi AraÅŸtırma Enstitüsü (Ifo), Berlin merkezli Alman Ekonomik AraÅŸtırmalar Enstitüsü (DIW Berlin), Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), Halle Ekonomik AraÅŸtırma Enstitüsü (IWH) ve Essen Ekonomik AraÅŸtırmalar Enstitüsü'nce (RWI) ortaklaÅŸa hazırlandı.