Amerikan iş gücü piyasasında normalleşme sinyali
06.06.2020 12:03Son güncelleme : 08.06.2020 11:19
ABD`de yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgının ekonomik etkileri sonucu ciddi zarar gören iş gücü piyasasında, beklentilerin aksine iyi gelen mayıs ayı verileri normalleşmenin başladığının sinyalini verdi.
AA
AA muhabirinin Çalışma Bakanlığı verilerinden derlediÄŸi bilgilere göre, ABD'de yeni tip corona virüs salgınının iÅŸ gücü piyasasındaki etkileri ilk olarak 14 Mart ile biten haftada kendini gösterdi. Daha önce azalış eÄŸilimine sahip olan iÅŸsizlik maaşı baÅŸvuruları söz konusu dönemde artış göstermeye baÅŸladı.
Ülkede ilk kez iÅŸsizlik maaşı baÅŸvurusunda bulunanların sayısı, salgınının etkisiyle 28 Mart ile biten haftada ise 6 milyon 867 bine yükselerek rekor seviyeye ulaÅŸtı.
İÅSİZLİK MAAÅI BAÅVURULARINDA DÜÅÜÅ EÄİLİMİ
İşsizlik maaşı baÅŸvuruları zirveyi görmesinin ardından yeniden azalış eÄŸilimine girse de baÅŸvuru sayısı bundan sonraki 9 haftada piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleÅŸti.
Son olarak ülkede ilk kez iÅŸsizlik maaşı baÅŸvurusunda bulunanların sayısı, 30 Mayıs ile biten haftada 1 milyon 877 bine geriledi ve Kovid-19 salgınının etkili olduÄŸu 11 haftanın ardından ilk kez 2 milyon seviyesinin altına düÅŸtü.
Bu dönemde iÅŸsizlik maaşı baÅŸvurularındaki düÅŸüÅŸte, Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemlerin gevÅŸetilmeye ve ekonominin normale dönmeye baÅŸlaması etkili oldu. İşsizlik baÅŸvurularındaki düÅŸüÅŸ, uzmanlar tarafından Kovid-19 krizinde "en kötünün geride kaldığı" ÅŸeklinde yorumlandı.
ABD'de Kovid-19 salgınının iÅŸ gücü piyasasını etkilediÄŸi son 12 haftada ise ilk kez iÅŸsizlik maaşı baÅŸvurusunda bulunanların sayısı toplam 42,9 milyona ulaÅŸtı.
İÅSİZLİK ORANINDAKİ AZALIÅ PİYASALARI ÅAÅIRTTI
Ülkede, Kovid-19 salgını öncesi son 50 yılın en düÅŸük seviyelerinde seyreden iÅŸsizlik oranı da salgının ekonomik etkileriyle rekor seviyeleri gördü.
Åubat ayında yüzde 3,5 olarak kaydedilen iÅŸsizlik oranı, Kovid-19 salgının etkisiyle martta yüzde 4,4'e ve nisanda yüzde 14,7 gibi rekor seviyeye çıktı.
ABD'nin iÅŸsizlik oranına iliÅŸkin mayıs ayı verisi ise düÅŸüÅŸ göstererek piyasalarda ÅŸaÅŸkınlığa neden oldu. İşsizlik oranı, mayısta aylık 1,4 puan azalarak yüzde 13,3'e geriledi. Piyasa beklentilerin aksine düÅŸüÅŸ gösteren iÅŸsizlik oranının bu dönemde yüzde 19,7'ye çıkacağı tahmin ediliyordu.
"POZİTİF İÅARET"
ADP AraÅŸtırma Enstitüsü BaÅŸkanı Ahu Yıldırmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iÅŸ gücü piyasasına iliÅŸkin son verileri "pozitif bir iÅŸaret" olarak deÄŸerlendirdiÄŸini söyledi.
ADP AraÅŸtırma Enstitüsü'nün 3 Haziran'da yayımlanan özel sektör istihdamı verisinin de mayısta beklenenden daha az düÅŸüÅŸ gösterdiÄŸini anımsatan Yıldırmaz, iÅŸ gücü piyasasının hala çok dalgalı olduÄŸunu ve rakamların dikkatle takip edilmesi gerektiÄŸini ifade etti.
Yıldırmaz, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Kovid-19 salgının neden olduÄŸu ekonomik hasara bir takım mali politikalarla agresif bir ÅŸekilde yanıt verdiÄŸini hatırlatarak, Fed'in bu çabalarının ÅŸimdiye kadar en azından kredi piyasasını açık tutmada baÅŸarılı olduÄŸunu ve salgının yarattığı ekonomik krizin daha da ciddi hale gelmemesi açısından kritik bir öneme sahip olduÄŸunu aktardı.
Hükümetin mali desteklerinin de geniÅŸ kapsamlı olduÄŸuna iÅŸaret eden Yıldırmaz, bu desteklerin ekonomiyi saÄŸlam tutmak açısından önemli adımlar olduÄŸunu ve sonuçlarını verdiÄŸini anlattı.
"NORMALDE 1,5-2 YILDA OLUÅACAK İSTİHDAM KAYBINI 1 AYDA GÖRDÜK"
Yıldırmaz, "Son rakamlar çok ümit verici. Önümüzdeki 2-3 ay ekonominin açılımının izlenmesi gerekecek. En önemli soru tüketicinin bu açılıma nasıl yanıt vereceÄŸi." dedi.
En kötünün geride kaldığını belirten Yıldırmaz, salgının neden olduÄŸu resesyonun Büyük Buhran'dan bile çok farklı olduÄŸunu, boyutunun çok büyük ve hızlı olduÄŸunu dile getirdi.
Yıldırmaz, "Normalde 1,5-2 yılda oluÅŸacak istihdam kaybını 1 ayda gördük. En kötüsünü gördüÄŸümüze inanıyorum. Toparlanmanın nasıl olacağını izlememiz lazım." diye konuÅŸtu.
"TAM İSTİHDAM 2022'YE SARKABİLİR"
İş kayıplarının ilk olarak perakende ve turizm sektörlerinde yaÅŸandığını belirten Yıldırmaz, bu sektörlerde artık büyük iÅŸten çıkarmaların olmayacağını ancak diÄŸer sektörlere etkilerinin yavaÅŸ yavaÅŸ görüleceÄŸini ifade etti.
Yıldırmaz, ÅŸirketlerin bütçelerini dengelemek için iÅŸten çıkarmalara devam edeceÄŸine dikkati çekerek, "Bu her resesyonda görülen bir ÅŸey. Yeni iÅŸ alımlarının çok olacağını zannetmiyorum. Åu an gördüÄŸümüz rakamlar iÅŸten geçici olarak çıkarılan istihdamın geri gelmesi. Tam istihdama biz sene sonunda dönmeyeceÄŸiz, tam istihdam 2022'ye bile sarkabilir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.