Almanya
Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Burkhard Balz, yaptığı açıklamada, “Apple, Google, Paypal ve Amazon gibi önemli teknoloji ÅŸirketleri, müÅŸterilerle iliÅŸkilerden daha fazla pay alırken, bankalar arka planda sadece ödeme iÅŸlemcileri olarak kalırken, Bundesbank olarak biz buna kayıtsız kalmamalıyız.” ifadesini kullandı.
Balz, bankaların en ileri teknolojik çözümleri müÅŸterilerine sunması gerektiÄŸinin altını çizerek, Avrupa
finans sisteminin istikrarını korumak için kıtadaki bankalardan alternatif ödeme sistemleri devreye sokması çaÄŸrısı yaptı.
Avrupa ödeme pazarında, ABD'li ÅŸirketler PayPal, Google, Facebook, Amazon ve Çin’in Alibaba ve Tencent üstünlükleri dikkati çekerken, bu teknoloji ÅŸirketlerinin vermeye baÅŸladığı
bankacılık hizmetlerinin tüketicilerin ilgisini çektiÄŸi ve bu ÅŸirketlerin geliÅŸtireceÄŸi yeni
bankacılık hizmetlerinin geleneksel bankalar için “gelirlerini ve müÅŸterilerini kaybetme riski” oluÅŸturduÄŸu belirtilmiÅŸti.
Danışmanlık firması Bain & Company tarafından 29 ülkede 152 bin banka müÅŸterisi ile yapılan ankete göre, teknoloji ÅŸirketlerinin
bankacılık konusunda iÅŸtahları, bankaların orta vadede gelirlerini ve müÅŸterileriyle düzenli temaslarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına sebep oluyor.
Ankette, "Teknoloji firmaları, müÅŸterilerin talep ettikleri basit, yüksek kaliteli dijital deneyimler saÄŸlama konusunda geleneksel olarak baÅŸarılı olmuÅŸlardır ve ÅŸimdi bu tüketici güveninin gücüyle
bankacılık sektörüne giriyorlar." deÄŸerlendirmesi yapıldı.
Avrupa
Merkez Bankası (ECB), Ekim 2018’de tüketicin ve ÅŸirketlerin bankalar arasında anında
para transferi ve perakende ödeme yapmalarını saÄŸlayacak Target Instant Payment Settlement (TIPS) adı verilen yeni ödeme sistemini devreye sokmuÅŸtu.