Corona virüs Alman ekonomisini tehdit ediyor
12.05.2020 11:54Son güncelleme : 13.05.2020 10:00
Yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgını, Almanya’da sanayi siparişlerinde, perakende satışlar ve imalatta ciddi kayıplara neden olurken salgının aynı zamanda istihdam piyasalarını da olumsuz etkilemesi bekleniyor.
AA
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nın 14-23 Nisan'da yaptırdığı bir araÅŸtırmaya göre ülkede 4 ÅŸirketten 3'ü Kovid-19 krizinin olumsuz etkilerini bekliyor.
Åirketleri en çok talep düÅŸüÅŸü ve likidite eksikliÄŸinden etkiledi. Olumsuz etkilenen ÅŸirketlerin yaklaşık yarısı, iÅŸlerinin bir bölümü veya tamamını geçici olarak durdurmak zorunda kaldı.
Bakanlık , Alman ekonomisinin en erken üçüncü çeyreÄŸe kadar istikrar kazanmasını öngörmezken, Almanya'nın ekonomik büyümesinin, tedarik zincirlerindeki olası aksaklıklardan ve çalışmaların askıya alınması nedeniyle üretim kaybından, düÅŸük ihracat talebinden ve iç ekonomide önemli tüketici harcamalarının düÅŸmesinden etkilenmesini bekliyor.
PERAKENDE SATIÅLARDA MARTTA SON 13 YILIN EN BÜYÜK DÜÅÜÅÜ
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), verilerine göre, Ülkede reel perakende satışlar, mart ayında Kovid-19 salgınının etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 5,6 daralarak, son 13 yılın en büyük düÅŸüÅŸünü kaydetti.
İnternet ve posta yolu ile sipariÅŸlerde martta yüzde 13,4 artış görülürken, gıda dışı perakende satışlarında yüzde 10,1 düÅŸüÅŸ kaydedildi. Gıda dışı perakende (tekstil, giyim, ayakkabı ve deri ürünleri) satışlarında 1994’ten beri en yüksek düÅŸüÅŸ görüldü. Korona krizi, perakende sektörün de derin bir bölünmeye neden olurken ekonomik faaliyetlerin sınırlandırılmasının sert bir ÅŸekilde vurduÄŸu tekstil perakende ticareti, daha önce hiç olmadığı kadar gelir kaybetti. Bunun yanında eczaneler ve süpermarketler kriz döneminde güçlü bir büyüme gösterdi. Martta süpermarketlerin reel satışları ise yüzde 10,3 artması dikkati çekti.
Almanya Perakendeciler BirliÄŸi (HDE), son anketine göre korona krizi, mayıs ayında tüketiciler arasında satın almada bozulma devam ediyor. HDE, konuya iliÅŸkin yaptığı açıklamada “Haftadan haftaya, ekonomide korona krizinin negatif sonuçları daha belirgin hale geliyor. Ciddi bir resesyon kaçınılmaz gibi duruyor. Aynı zamanda, tüketici hissindeki bozulma da hızlanıyor. Mayıs ayında, HDE tüketim barometresi üst üste iki aydır düÅŸtü. Daha önce mayıs ayında bir önceki aya göre böyle büyük bir düÅŸüÅŸ görülmedi.
SANAYİ ÜRETİMİNDE YAKLAÅIK SON 30 YILIN EN BÜYÜK DÜÅÜÅÜ
Almanya'da sanayi üretimi, Kovid-19 salgınının etkisiyle özellikle sermaye malları ve otomotiv üretiminin düÅŸmesiyle martta ÅŸubat ayına göre yüzde 9,2 geriledi. Böylece, Kovid-19 salgını etkisiyle ülkede sanayi üretimi kayıtların tutulduÄŸu 1991'den bu yana puan bazlı en büyük düÅŸüÅŸü gösterdi ve sanayi üretiminin seviyesi yaklaşık son 30 yılın en düÅŸük seviyesi olarak kayıtlara geçti.
Söz konusu dönemde sanayi üretimi içerisinde sermaye malı üretimi yüzde 16,5 ve ara malı üretimi yüzde 7,4 düÅŸtü.
Martta tüketim malları üretimi yüzde 7,5 düÅŸerken sanayi dışında inÅŸaatta bir önceki aya göre yüzde 1,8 artış görüldü. Enerji üretimi seviyesinde ise yüzde 6,4 düÅŸüÅŸ kaydedildi. Ülkenin otomobil sektörünün üretiminde ise yüzde 31,1 azalma görüldü.
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, mart ayı sanayi üretimine iliÅŸkin “2020 yılına iyi bir baÅŸlangıç yapıldığı göz önüne alındığında, küresel salgının tetiklediÄŸi üretim düÅŸüÅŸü ilk çeyrekte ılımlı kaldı. Ekonomideki kapanış mart ayının ikinci yarısını etkiledi. Nisan ayında üretimde daha da keskin bir düÅŸüÅŸ beklenebilir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Ülkede fabrika sipariÅŸlerinin de mart ayında yüzde 15,6 azaldığı açıklandı. Bu düÅŸüÅŸte fabrika sipariÅŸlerinin Ocak 1991'de serinin baÅŸlangıcından bu yana yaÅŸadığı en büyük düÅŸüÅŸ olarak kayıtlara geçti.
Almanya'nın önemli ekonomi ve düÅŸünce kuruluÅŸlarından Ekonomi AraÅŸtırma Enstitüsü’nün (Ifo), ÅŸubatta 2 puan olan Ifo Sanayi Üretimi Beklenti Endeksi martta eksi 20,8 puana geriledi. Ifo, ülkede sanayi üretiminin gelecek üç ay içinde düÅŸeceÄŸini belirtti. Küresel resesyon göz önüne alındığında, Alman ÅŸirketleri fabrikalarını yeniden açıp üretimi artırabilmesine raÄŸmen, küresel olarak Alman mallarına olan talebin uzun süre zayıf kalacağı belirtiliyor.
2013’DEN BU YANA İLK KEZ, ÜLKENİN İHRACATININ DÜÅMESİ BEKLENİYOR
Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, söz konusu salgınının etkisiyle ÅŸubat ayına kıyasla martta yüzde 11,8 gerileyerek 99,2 milyar avro oldu.
Böylece ihracattaki bu düÅŸüÅŸ, AÄŸustos 1990'da serinin baÅŸlangıcından bu yana yaÅŸanan en büyük düÅŸüÅŸ olarak kayıtlara geçti.
Almanya'nın bu yılın ilk 3 ayındaki ihracatı 2019'un aynı dönemine göre yüzde 3,3 azalarak 324,9 milyar avroya düÅŸerken ve ithalatı yaklaşık yüzde 2,9 azalarak yaklaşık 273,1 milyar avroya geriledi.
2013’ten bu yana ilk kez, ülkenin ihracatının bu yıl düÅŸmesi bekleniyor. Alman hükümeti ihracatta yüzde 11,6'lık bir düÅŸüÅŸ bekliyor. Ekonomi Bakanlığı, "Korona salgınının etkisi, küresel ekonomiyi, büyüklüÄŸü 2008/09 finansal krizini aÅŸacak olan ciddi bir resesyona sürüklemektedir." deÄŸerlendirmesinde bulunuyor.
BU YIL 2009'DAN BERİ İLK KEZ EKONOMİDE RESESYON GÖRÜLECEK
Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu, Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl AB ekonomisinin yüzde 7,4 ve Avrupa'nın baÅŸat ekonomisi Almanya'nın yüzde 6,5, daralacağını öngörüyor.
Almanya Ekonomi ve Enerji bakanlığı, Alman ekonomisini İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en derin resesyona sürükleyeceÄŸini belirtiyor.
Bakanlık, GSYH'sinin bu yıl 2008-2009 finansal krizi döneminden daha fazla daralabileceÄŸini hesaplıyor. Kovid-19 öncesi ocak ayında Alman ekonomisinin bu yıl yüzde 1,1 büyümesini bekleyen Alman hükümeti, ihracatın düÅŸmesi ve salgının yayılmasını önlemek için alınan önlemlerin iç tüketim üzerindeki etkisiyle GSYH'nin yüzde 6,3 azalmasını öngörüyor. Alman ekonomisi 2008 finansal kriz döneminde yüzde 5,7 küçülmüÅŸtü. Böylece 10 yıllık "iyi" bir ekonomik büyümeden sonra bu yıl 2009'dan beri ilk kez ekonomide resesyon görülecek. Gelecek yıl ekonominin toparlanarak yüzde 5,2 büyüyeceÄŸine iÅŸaret ediliyor.
Ifo, Alman ekonomisinin bu yıl Kovid-19 kriziyle mücadele ederken yüzde 6’ya kadar küçülebileceÄŸini öngörüyor.
Ifo İş Döngüsü AraÅŸtırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser Kovid-19 tedbirleri kapsamında ekonomik faaliyetlerin kısıtlandığı mart ayından bu yana Alman ekonomisinin yüzde 16 daraldığını belirtti. Wollmershaeuser, "Bu (yüzde 16 daralma), Almanya'nın GSYH'sinin ilk çeyrekte yüzde 1,9 küçüleceÄŸi anlamına geliyor. İkinci çeyrekte yüzde 12,2 oranında bir daralma beklenebilir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Yılın ilk çeyreÄŸine iliÅŸkin büyüme verileri 15 Mayıs’ta açıklanacak.
“AVRUPA‘DA BİRÇOK SANAYİ SEKTÖRÜNDE ÜRETİM DURMUÅ, TEDARİK VE DEÄER ZİNCİRLERİ İSE TAHRİP OLMUÅ DURUMDA”
Alman ekonomisinin durumuna iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulunan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları DerneÄŸi (TÜSİAD) Berlin Temsilcisi Alper Üçok, Avrupa’nın Kovid-19 pandemisinden en fazla etkilenen kıta olması nedeniyle pandeminin olumsuz ekonomik etkilerinin en yoÄŸun yaÅŸandığı ülkeler de Avrupa ülkeleri olduÄŸunu söyledi.
AB’nin son ekonomik görünüm raporuna göre 2020‘de İtalya’da yüzde 9,5, İspanya’da yüzde 9,4, İngiltere’de yüzde 8,3, Fransa’da yüzde 8,2 ve Almanya’da yüzde 6,5 ekonomik daralma öngördüÄŸünü hatırlatan Üçok, “Avrupa‘da birçok sanayi sektöründe üretim durmuÅŸ, tedarik ve deÄŸer zincirleri ise tahrip olmuÅŸ durumda.” diye konuÅŸtu.
Üçok, Türkiye’nin de Gümrük BirliÄŸi ile dahil olduÄŸu AB tek pazarı ise Schengen AnlaÅŸması’nın dondurulması ve sınır kontrolleri nedeniyle tam olarak iÅŸlememekte olduÄŸunu belirterek, ÅŸöyle devam etti:
“Türkiye ekonomisinde pandeminin dinamikleri ile yarattığı olumsuz etkiye ilave olarak kısa dönemde Avrupa’nın olumsuz ekonomik görünümünden kaynaklanan bir zorluk yaÅŸanacaktır. Türkiye ihracatının yarısını Avrupa‘ya gerçekleÅŸtiriyor. Almanya‘ya yapılan ihracat ise tek başına toplam ihracatın yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyor. Avrupa’da talebin düÅŸtüÄŸü bu koÅŸullarda Avrupa‘ya ihracatımızın da olumsuz etkilenmekte olduÄŸu açıktır. Ekonomik görünüm büyük bir belirsizlik içindeyken Avrupa’dan yeni yatırımlar da kısa dönemde gerçekçi deÄŸildir. Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olan turizm gelirlerinde de özellikle Avrupalı turist sayısında büyük düÅŸüÅŸler nedeniyle azalma olması muhtemel. Tüm bu nedenlerle pandemi, Avrupa ile ekonomik entegrasyonu çok yoÄŸun olan Türk ekonomisine Avrupa’dan kaynaklanan bir ilave ek yük getirecektir.”
AVRUPA İLE EKONOMİK İLİÅKİLERİN DAHA DA YOÄUNLAÅMASI İÇİN ÖNEMLİ FIRSATLAR VAR
Mevcut durumdaki riskler yanında özellikle Avrupa ile ekonomik iliÅŸkilerin daha da yoÄŸunlaÅŸması için önemli fırsatların da olduÄŸunu söyleyen Üçok, “Avrupa sanayilerinin tedarik zincirlerinin uzak bölgelerden Avrupa‘ya veya Avrupa‘ya yakın bölgelere kayma süreci pandemiden önce tekstil, otomotiv yan sanayi gibi belli sanayi sektörlerinde zaten baÅŸlamıştı, pandemi ile bunun kapsamı geniÅŸleyecek ve ÅŸiddeti büyüyecektir.
Türkiye’nin de zaten önemli bir sanayi ülkesi olması, geliÅŸmiÅŸ altyapı, eÄŸitimli iÅŸ gücü, donanımlı mühendis ve teknisyen kaynağı ile bu süreçten birçok sanayi iÅŸ kolunda olumlu etkilenmesi olasıdır. Özellikle otomotiv, ilaç, kimya, makine, elektronik, metalürji, tekstil gibi sektörlerde Avrupa ile daha sıkı bir deÄŸer zinciri kurulabilir. Bunun gerçekleÅŸebilmesi için ÅŸuan pandemiden olumsuz etkilenen sanayi sektörlerine gereken desteklerin verilerek endüstriyel faaliyetlerini sürdürmeleri saÄŸlanmalıdır. Bu yeni süreçte baÅŸarıyı kolaylaÅŸtıracak önemli bir unsursa AB ile Gümrük BirliÄŸinin artık 21.yüzyılın ÅŸartlarına uygun olarak güncellenmesi olacaktır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.