21.04.2024 12:23:25 Dev ihalenin kazananı belli oldu! - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Dev ihalenin kazananı belli oldu!

03.08.2017 11:03

Son güncelleme : 04.08.2017 10:04

Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) için açık eksiltme ihalesi yapıldı. Kazanan Siemens (Almanya) - Türkerler- Kalyon oldu. Dev ihale sonrası Enerji Bakanı Berat Albayrak açıklamalarda bulundu. Albayrak, "Bugünkü ihalede kilovatsaat başına 3.48 cent ile bir dünya rekoru kırılmıştır. Ben bununla gurur duyuyorum." dedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, bin megavatlık  rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan ve Türkiye'nin ilk Rüzgar  Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde kilovatsaat başı en düşük teklifi 3,48 dolar/cent ile Siemens - Türkerler- Kalyon Enerji  konsorsiyumu verdi.

Kilovatsaat başı açık eksiltme usulüyle yapılan ihalenin komisyon  başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan  Bayraktar yaptı.

İhaleye, Vestas - Enerjisa, General Electric - Fina Enerji, Goldwind -  Akfen Holding - Beyçelik, Siemens - Türkerler- Kalyon Enerji, Enercon - Polat  Enerji - Limak Enerji, Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu  Enerji, MingYang - İlk İnşaat, Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri - IC İçtaş  Enerji olmak üzere 8 konsorsiyum katıldı.

ÖNCE 3 KONSORSİYUM ELENDİ

İhalede, ilk olarak en düşük teklifi veren 5 teklif sahibini  belirlemek amacıyla mali teklif zarfları açıldı. GE - Fina Holding'in mali  zarfındaki teklif kilovatsaat başına 5,48 dolar/cent, Siemens - Türkerler- Kalyon  Enerji konsorsiyumunun zarf teklifi kilovatsaat başına 4,19 dolar/cent olurken,  Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji'nin teklifi  kilovatsaat başı 5,20 dolar/cent oldu.

Enercon - Dafne Enerji (Polat Enerji) - Limak Enerji'nin mali zarf  teklifi kilovatsaat başına 5,72 dolar/cent, Goldwind - Akfen Holding - Beyçelik  konsorsiyumunun teklifi kilovatsaat başına 5,98 dolar/cent oldu.

Vestas - Enerjisa'nın mali zarfındaki teklif kilovatsaat başına 6,33  dolar/cent teklifi çıkarken, MingYang - İlk İnşaat'ın kilovatsaat başına 5,49  dolar/cent ve Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri - IC İçtaş Enerji'nin kilovatsaat  başı teklifi ise 5,27 dolar/cent oldu.

Mali zarflardan çıkan tekliflerin en düşükten yükseğe göre  sıralandıktan sonra, en yüksel teklif sahibi Vestas - Enerjisa, Goldwind - Akfen  Holding - Beyçelik ve Enercon - Dafne Enerji (Polat Enerji) - Limak Enerji  konsorsiyumları ihaleden elendi.

AÇIK EKSİLTME 5 KONSORSİYUM İLE BAŞLADI

Böylece, ihalede en düşük teklif veren 5 konsorsiyum ile açık  eksiltmeye geçildi ve açık eksiltme aralığı 0,01 dolar/cent olarak belirlendi.

Açık eksiltmenin ilk turunda MingYang - İlk İnşaat konsorsiyumu  kilovatsaat başına 4,18 dolar/cent teklif vermesinin ardından, GE- Fina Holding  ve Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri - IC İçtaş Enerji konsorsiyumları ihaleden  çekildi.

Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji  kilovatsaat başına 4,17 dolar/cent teklif verirken, Siemens - Türkerler- Kalyon   Enerji konsorsiyumunun kilovatsaat başı teklifi 4,16 dolar/cent oldu.

Açık eksiltmenin ikinci turunda, MingYang - İlk İnşaat konsorsiyumu  kilovatsaat başına 4,15 dolar/cent, Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara  - Zorlu Enerji 4,14 dolar/cent ve Siemens - Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumu  ise kilovatsaat başına 4,13 dolar/cent teklif verdi.

ÜÇÜNCÜ TURDA İKİ KONSORSİYUM KALDI

Açık eksiltmenin üçüncü turunda, MingYang - İlk İnşaat kilovatsaat  başına 4,12 kilovatsaat teklif vermesinin ardından, Nordex - İklim Elektrik  Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji ihaleden çekilme kararı aldı.

Açık eksiltmenin üçüncü turunda Siemens - Türkerler- Kalyon Enerji  konsorsiyumu 4,10 dolar/cent teklif verdi.

MİNGYANG- İLK İNŞAAT 11 KEZ MOLA ALDI

İki konsorsiyum arasındaki ilk tur olan açık eksiltmenin dördüncü  turunda, MingYang - İlk İnşaat konsorsiyumu kilovatsaat başına 4,09 dolar/cent  ile başlarken, Siemens - Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumunun kilovatsaat  başı teklifi 4,07 dolar/cent oldu.

Bu turdan sonra açık eksiltme 30. tura kadar devam etti. Çinli  Mingyang ve İlk İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyum ihale boyunca 11 kez mola  alırken, Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumu hiç mola kullanmadı.

Açık eksiltmenin 29. turunda Siemens - Türkerler - Kalyon Enerji  konsorsiyumunun kilovatsaat başına 3,49 dolar/cent teklif vermesinin ardından,  Mingyang - İlk İnşaat konsorsiyumu 30. turda mola aldı ve molanın ardından  ihaleden çekildiğini açıkladı.

Komisyon başkanı Bayraktar, Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji  konsorsiyumuna son fiyatlarını sordu. Siemens- Türkerler- Kalyon Enerji  konsorsiyumu, kilovatsaat başına 3,48 dolar/cent fiyat vererek, ihalede en düşük  teklifi veren konsorsiyum oldu.

BERAT ALBAYRAK: REKOR KIRILDI, GURUR DUYUYORUM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rüzgar  Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde fiyat düşüşünde  tarihi bir rekor gerçekleştiğini belirterek, "Türkiye, ne kadar önemli bir ülke  olduğunu dünyaya bir kez daha haykıran bir netice ortaya koymuştur. Bugün, ortaya  çıkan sonuç, Türkiye-Almanya ilişkilerine önemli bir katkı yapacağını da  göstermiştir." dedi.

Albayrak, Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA)  ihalesinin ardından yaptığı açıklamada, bakanlığa geldikleri ilk günden beri çok  yoğun bir mesai ortaya koyarak bir milat olan bu ihale sürecinin bu kadar  başarılı geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Dünya ve Türkiye enerji piyasaları için tarihi bir milada tanıklık  edildiğini ve bu süreci daha ileriye taşıyacaklarını belirten Albayrak,  Türkiye'nin yerli ve milli kaynaklarını öncelikleyen bir süreci başlattıklarını  ve süreci "tek tek nakış gibi işleyerek" bugüne gelindiğini anlattı.

Albayrak, nisanda açıkladığı Milli Enerji ve Maden Stratejisi  kapsamında yapı taşlarından biri olan ve güneş YEKA projesiyle atılan adımın  ikincisi olarak rüzgar YEKA ihalesinin gerçekleştirildiğine değinerek, şöyle  konuştu: "Bugün, dünyadaki en büyük 10 rüzgar üreticisinin 8'inin katılımıyla,  tamamen açık, şeffaf ve çok kıyasıya bir rekabetin olduğu bir ihale süreciyle  yeni bir dönemi başlattık. Bunun en önemli adımlarından bir tanesi, düne kadar  rüzgarda yerli katkı payıyla kilovatsaat başına 10,3 dolar/cent alım maliyeti,  tarihi bir rekorla bugünkü ihalede kilovatsaat başına 3,48 dolar/cente düşerek,  bir dünya rekoru fiyatla gerçekleşti. Ben bundan, milletim adına, ülkem adına  gurur duyuyorum. Tabii ki bu, çerçevede tüm Türkiye, 80 milyon olarak gurur  duyacağımız bu resimde, en büyük katkı payı, 15 yıllık iktidarı ve liderliği  içerisinde, Türkiye'yi bu noktaya taşıyan Cumhurbaşkanımızındır. Tartışmasız bir  şekilde ülkemiz yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen, bu kadar büyük firmaların  katıldığı bu kadar büyük bir rekabet ortamında gerçekleşen ihaleyle, Türkiye, ne  kadar önemli bir ülke olduğunu dünyaya bir kez daha haykıran bir netice ortaya  koymuştur."

Albayrak, "Büyük ve Güçlü Türkiye"den bahsettiklerini ve bugün ihalede  ortaya çıkan neticenin Türk ekonomi ve enerji piyasalarının ne kadar güçlü ve  geleceğe sağlam adımlarla yürüdüğünü ortaya koyduğunu vurguladı. Albayrak, "Kim  ne derse desin, dünyada neler yaşanırsa yaşansın, ne kadar büyük problemler  olursa olsun, Türkiye'nin bölgenin ve dünyanın en güvenilir, yatırım yapılabilir  ülkelerinin başında geldiğini bu ihalenin neticesiyle ortaya koymaktan dolayı,  ülkem adına, milletim adına, Cumhurbaşkanımız adına, tüm çalışan arkadaşlarımız  adına söylüyorum büyük bir gurur duydum." ifadesini kullandı.

BİR MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM

Türkiye'nin bu ihaleyle sadece maliyetlerini düşürmediğini, bu  ihalenin Türkiye’nin bir enerji üssü olma noktasında ve sadece enerji kaynakları,  maliyetleri açısından değil, teknolojileri açısından da bir merkez olması  noktasında çok önemli bir adım olduğuna değinen Albayrak, şu görüşlere yer verdi: "Türkiye, tıpkı güneşte olduğu gibi bugün rüzgar ihalesinde de  hakikaten çok önemli  noktadır bu. Yüzde 65 yerlilikle ve 10 yıl asgari Ar-Ge  yatırım şartıyla artık yaklaşık bir rüzgar türbinindeki 8 bin küsür endüstriyel  parçanın kırılımları ile birlikte yüzde 65'inin Türkiye’de üretilmesiyle,  tedarikçisinden yan sanayicisine ve endüstrisine kadar çok büyük bir teknoloji  üretim üssü olma noktasında adım atmıştır. Türkiye için gurur verici bir gündür.  Türkiye için kıvanç duyulması gereken önemli bir gündür. Bu açıdan bakıldığında  bunun yanında Yaklaşık 12 şehrimizde toplam yapılacak rüzgar türbini yatırımıyla  1 milyar doların üzerinde bir yatırımı da bugünkü küresel resimde Türkiye’ye  kazandırılmıştır. Bu çerçevede baktığımızda inşallah bu yatırımlar, bu adımlar,  ülkemiz için Türkiye için dünya enerji piyasalarında öncülük etme noktasında çok  büyük bir dönemin başlangıcı olması noktasında da bize büyük bir mutluluk ortaya  koymuştur. Biliyorsunuz güneşte hedefimiz 2018 yılı bitmeden Türkiye’de ilk yerli  üretim güneş panellerini devreye almaktı. Bugün neticelenen ihalemiz sonrasında,  imzaları attıktan sonra en kısa süre hedefiyle birlikte, inşallah 2019 başına  kadar yerli üretim rüzgar türbinlerimizi sisteme dahil edeceğiz. Türkiye’ye  inşallah bu çerçevede yerli üretim rüzgar türbinlerimizi kazandıracağız."

"TÜRKİYE-ALMANYA İLİŞKİLERİNE KATKI SAĞLAYACAK"

Bakan Albayrak, bu yatırımın en kısa sürede devreye alınması için  bakanlık olarak tüm desteği vereceklerini vurgulayarak, rüzgar YEKA projesiyle  yılda yaklaşık 1,5 milyon ton karbon salınımının önleneceği bilgisini aktardı.

"Türkiye'de her şeyin en iyisini ortaya koyacağız" dediklerini  hatırlatan Albayrak, şunları kaydetti: "Bugün, ortaya çıkan sonuç, Türkiye-Almanya ilişkilerine önemli bir  katkı yapacağının da göstermiştir. Bugünkü ihale, Alman teknolojisi ve yatırımı  ile birlikte Siemens firmasının kazanması ile neticelendi. Bugün, ortaya çıkan  sonucun Türkiye - Alman ilişkileri açısından bölgeye ve dünyaya önemli bir mesaj  olduğunu düşünüyorum. Özellikle dünyanın herhangi bir ülkesinde bir çok şeyler  yaşanabilir, bugün öyledir yarın böyledir. Kurumlar kişiler amenna, bugün gelir  yarın gider, ancak devletler ve ilişkiler uzun solukludur. Hele de yaklaşık 200  yıldır, önemli tarihsel işbirlikleri içerisinde olan Türkiye-Almanya ilişkileri  açısından baktığımızda, özellikle bugün ortaya çıkan sonuç, iki ülke ilişkilerine  önemli bir katkı yapacağını da göstermiştir. Türkiye’nin geleceğine güven  noktasında, Alman firmalarının bu kadar cesur ve girişimci vizyoner bakış  açısıyla yapacağı yatırım, Türkiye-Almanya ilişkilerine katkı sağlayacaktır.  İnşallah önümüzdeki dönemde  bu ve benzeri işbirlikleri ile geçmişte olduğu gibi  bundan sonra da daha akılcı, rasyonel ve kazan- kazan ilişkisine dayalı, iki ülke  işbirliklerinin gelişmesine daha çok katkı sağlayacak benzeri süreçleri hep  birlikte yaşarız."  

Albayrak,  Türkiye'de cari açığı azaltmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji  kaynaklarının daha fazla devreye alınması gerektiğini belirterek, "Özellikle arz  talep dengesinde, arzın daha düşük olduğu bölgeleri önceliklendirerek,  kaynağından üretimi ve tüketimi destekleyecek şekilde hem güneş hem rüzgar hem de  yerli kömürde önümüzdeki dönemde YEKA ve yerli kömür yatırımlarımız devam  edecek." dedi.

Albayrak, Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA)  ihalesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin enerji ve maden ithalatının  son 10 yıldır yıllık ortalama 55 milyar dolara ulaştığını ve bu rakamın cari  açığın neredeyse bir buçuk katına denk geldiğini söyledi.

Bu tabloyu, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artırarak  değiştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Albayrak, geçen yıl elektrik  üretiminin yüzde 49'unun yerli kaynaklardan elde edildiğini ve bunun tarihi bir  rekor olduğunu hatırlattı.

İhalenin, Türkiye'de yerli enerjide kapasiteyi daha da yukarı  çıkaracağını aktaran Albayrak, bu oranın orta ve uzun vadede yüzde 65’lere  çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Albayrak, ihale sonucunda ortaya çıkan fiyatın piyasa fiyatlarının  altında olduğunu vurgulayarak, söyle konuştu: "Üretilecek elektrik asgari 3 milyar kilovatsaat ama bunun da üzerine  çıkılacak. Proje kapsamında yapılacak Ar-Ge özellikle bölgede yerli istihdam  açısından çok önemli çünkü Ar-Ge'deki kritik noktalardan biri yerli mühendis  istihdamı, bu oran yüzde 80 olacak. Genç, eğitimli nüfusumuzun kapasitesi ve  potansiyeli dünyada parmakla gösterilecek noktada. Hedefimiz, Türkiye’nin yerli  kaynaklar noktasında, yerli üretim noktasında kapasitesini her geçen gün daha da  artırmak. YEKA modeli ile güneş ve rüzgarda bu süreci devam ettireceğiz.  Özellikle arz talep dengesinde, arzın daha düşük olduğu bölgeleri  önceliklendirerek, kaynağından üretimi ve tüketimi destekleyecek şekilde hem  güneş hem rüzgar hem de yerli kömürde önümüzdeki dönemde YEKA ve yerli kömür  yatırımlarımız devam edecek."





'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66