21.04.2024 16:48:44 `Emtialar yeşil ama ihtiyatlı` - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

`Emtialar yeşil ama ihtiyatlı`

17.10.2016 08:44

Son güncelleme : 17.10.2016 09:08

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, 2016 yılının son çeyreğinde emtiaların ilk pozitif getiriler yılını tamamlamak üzere olduğunu, fakat hâlâ her şeyin değişebileceğini söyledi.



Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, 2016 yılının son çeyreğinde emtiaların ilk pozitif getiriler yılını tamamlamak üzere olduğunu, fakat hâlâ her şeyin değişebileceğini söyledi.

Altın, gümüş ve petrol konusunda da öngörülerde bulunan Hansen “Altın ve gümüş rallisinin ana itici güçleri arasında öne çıkan bir faktör, global tahvil getirilerinde devam eden düşüş. Son çeyrekte Brent petrolü için ise $45 ilâ 50’lerin altı aralığının muhafaza edilmesini bekliyoruz” dedi. Saxo Bank Analisti açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Emtialar 2010’dan beri ilk pozitif getirirler yılını kaydetmek için doğru yolda. Fakat Bloomberg emtia endeksinin %10’dan az yükselmesiyle, yılsonundan önce hâlâ her şey değişebilir. Enerji sektörü iki yıllık elden çıkarma döneminden sonra istikrar kazanmaya devam ediyor. Emtiaların hezimete uğramasını durdurmaya yardım eden ise %26’lik getirisiyle kıymetli metaller oldu. Global büyüme hakkında sorular sorulmaya devam ettiğine göre, emtia talebinin toparlanmasına daha zaman var demektir. Buna karşın getirilerin çoğu, – kıymetli metallerde görülenlerin dışında – ya üretimin kısılması (petrol ve endüstriyel metaller) ya da havanın yol açtığı zoraki kesintilerde tedarik tarafındaki düzeltme nedeniyle gerçekleşti (yumuşak emtialar)."

'PETROL EPEY BİR ZAMAN, DAHA DÜŞÜK OLACAK'

Saxo Bank Emtialar Strateji Müdürü Hansen petrol konusunda da şunları söyledi:

“2016 başında, yılın son çeyreğinde petrol fiyatlarında sağlam bir toparlanma olacağı yaygın biçimde öngörülüyordu. Uzayan fiyat zayıflığının eninde sonunda güçlü talep büyümesini tetikleyeceği, bir yandan da yüksek maliyetli üretimi piyasayı dengelemeye yetecek kadar düşüreceği düşünülüyordu. Buna karşın, petrol piyasası yılsonundan önce kurtulmaya çalışacağı $45 ilâ $50/varil aralığında hapsoldu.

“Yükselen OPEC arzı hem yeni üretim, hem de azalan arz aksaklıkları nedeniyle ve Rusya üretiminin yeni rekor seviyelerine çıkmasıyla birlikte, yeniden dengeleme sürecini bir kez daha erteledi. İlaveten geçen çeyrekte istikrar kazanmakta olan petrol üretiminde, -yeni sondaj kulelerinin eklenmesiyle yüksek maliyetli ABD üreticileri arasında ortaya çıkan- bir direnç görüldü."

“Bu arada, Suudi Arabistan tarafından Kasım 2014’te yürürlüğe konan ‘pompala ve fiyat kır’ stratejisi, 28 Eylül tarihinde Cezayir’de yapılan OPEC üyeleri toplantısında üretimin günde 700.000 varil düşürülmesi ve tahsisin 30 Kasım’da yapılacak bir sonraki resmi OPEC toplantısında görüşülmesi kararıyla sona erdi. Bu karar, global üretim fazlası azalma işaretleri göstermeye başlayana kadar avantajı sınırlı olan piyasanın altına bir zemin oluşturması için alındı.”

Birçok sorunun cevapsız kaldığını, bu soruların cevaplarının ve anlaşma detaylarının 30 Kasım’daki OPEC toplantısında aydınlığa kavuşması gerektiğini belirten ünlü analist sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir Nijerya, Libya ve İran’ın da aralarında olduğu bazı üyelerin hariç tutulması beklenirken, üretimi kim düşürecek? İki Nijerya ve Libya’dan gelen potansiyel üretim artışının varil varil düşürülmesini kim sağlayacak? Üç bağımsız üretim tahminlerini mi kullanacaklar, yoksa münferit ülkelerin genellikle daha yüksek olma eğilimindeki kendi rakamlarını mı? Son olarak da üretimi düşürme ne zaman yürürlüğe girecek? Şeytan ayrıntıda gerek. Toplantıda alınan karar, 30 Kasım toplantısı öncesinde önümüzde duran sıkı pazarlıkla kıyaslanınca kolay bir karardı. Bu, eğer Rusya da katılırsa, petrolü tekrar Temmuz seviyesine çıkaracak düzgün bir pazarlık olur. Fakat bu aşamada fiyatların yükselmesi olası değil.”

SON ÇEYREĞE GİRERKEN HEDGE FONLAR GENELDE BOĞA KALIYOR

Ole Hansen hedge fonlar için de şunları söyledi:

“ABD üreticileri 2017 ve 2018 için hedging fırsatlarından yararlanıyorlardı. Bu arada, merkez bankalarının negatif getirilerle ilgili denemeleri, yatırımcıların çoğunun sektöre borç para vermeye hazırlıklı olmasını sağladı. Eğer OPEC anlaşması başarılı olursa kararlar ABD ve diğer yüksek maliyetli üreticilerin, üretimi istikrara kavuşturma ve sonunda artırma potansiyeli sağladığını dikkate alarak, sevindirecek. “Bütün bunların üzerinde, istikrarlı arz sağlamak için gereken yatırımları çekmek amacıyla gelecekte hâlâ daha yüksek petrol fiyatlarına ihtiyacımız var. Son çeyrekte Brent petrolü için, $45 ilâ 50’lerin altı aralığının muhafaza edilmesini bekliyoruz. OPEC üreticileri arasındaki üretimi kısma anlaşmasının bu aşamada fiyatlar üzerinde pozitif etkisi olması pek olası değil. Ancak bu anlaşma hem ham petrolün, hem de ilgili ürünlerin global arz fazlası tehdidini alt etmek için harcanacak zamanı azaltacaktır.”

Global talepteki büyümenin devam edeceği varsayımıyla, böyle bir eylemin kalıcı etkisinin 2017’ye kadar hissedilmesinin pek olanaklı olmadığını belirten Hansen, sözlerine şöyle devam etti:

“Yakın tarihli bir raporunda Uluslararası Enerji Ajansı, altta yatan makroekonomik koşullar belirsiz kaldığı için, Çin ve Hindistan’dan gelen petrol talebindeki büyümenin, başlangıçta öngörülenden daha hızlı yavaşladığını belirtiyordu. "Hedge fonların belirli bir aralıkta seyreden yapısı, her iki yönde de birçok yanlış sinyal verdiği için, üçüncü çeyrekteki volatilitenin çoğunu sağladı. Buna karşılık bu sinyaller, spekülatif pozisyon almada önemli miktarda volatilite yaratmaya yardım eden hızlı gelgitleri destekledi. Son çeyreğe girerken fonlar genelde boğa kalıyor, fakat net uzunlar bu yıl Nisan ve Ağustos’ta görülen zirvelere kıyasla %40 azaldı.” Ham petrol Avantajlar Dezavantajlar Üretimin kısıtlanmasında Rusya OPEC’e katıldı Çin ve Hindistan’ın başını çektiği global talep artışı durdu Düşük fiyatlar gelecekteki üretime doğru sermaye harcamalarında çok ihtiyaç duyulan artışı erteledi Yüksek maliyetli üreticiler arasındaki direnç yenilenen üretim artışını tetikliyor Başlıca ihracatçı ülkelerde jeopolitik istikrarsızlık artıyor Altındaki hızlı birikim beklenenden daha şiddetli bir düzeltmeyi tetikliyor Kıymetli metalleri istikrarsız bir çeyrek bekliyor 2016 yılı son çeyreği gerçekten de belirsizliklerle dolu. Sonucunun şimdiden tahmin edilmesi zor bir ABD başkanlık seçimi, Aralık’ta bir faiz artışı, doların yönü, global tahviller ve birçok merkez bankasının negatif faiz denemesi hakkında artan endişeler… Bunlar altın traderlarının önümüzdeki aylarda uğraşması gereken konulardan sadece birkaçı.

Bu tablonun sarı metale etkilerini ünlü analist Ole Hansen şöyle yorumladı:

“Altın üçüncü çeyreğin büyük bölümünü, 23 Haziran’daki Brexit oylamasından sonra oluşan aralıkta hapsolmuş geçirdi. Sarı metal daralan bir aralıkta (başlangıçta $1,300 ile $1,375/ons arasında) işlem görmeye devam ettikçe, yatırımcılardan gelen talep zayıflamaya başladı. Borsada işlem gören ürünlerde toplam edinimler yılın ilk yarısında %38 arttı fakat o tarihten beri neredeyse düz. Hedge fonlar boğa piyasasında son üç aydır değişmeyen ama hâlâ yüksek olan yatırımları korudu. “ Hansen, yılın başlarında görülen fiyat artışının arkasındaki esas itici gücün fiziki talepten çok yatırım talebi olduğunu belirterek bu konu hakkında da şunları söyledi: “ETP’ler ve para yöneticilerinin futures pozisyonları aracılığı ile toplam edinimleri, 2012’deki zirvenin sadece %13 altındaki bir seviyeye ulaşırken, bu pozisyonun nominal değeri %35 aşağıda kaldı. “Altın ve gümüşte görülen çarpıcı rallinin ana itici güçleri arasında öne çıkan bir etken de global tahvil getirilerinde devam eden düşüş oldu. Bu, düşük veya negatif getirili güvenceli devlet tahvillerine kıyasla, altını elde tutmanın fırsat maliyetini azalttı ve hatta ortadan kaldırdı. Dikkati çekmeye devam eden diğer itici güçler piyasanın ABD kısa vadeli faiz oranlarının ileriye dönük yönüne takıntısı, dolar ve bir bütün olarak emtia sektörü için genel fiyat trendleri oldu. “Altının uzun vadeli yönünün daha yüksek olduğuna inanıyoruz. Fakat son birkaç aydaki piyasa davranışı, sarı metalin $1.300/ons altında bir temel desteği test ettiğinin görülebileceği daha uzun bir konsolidasyon dönemine ihtiyacı olabileceğine işaret etti.” Teknik açıdan altının Brexit sonrası rallisinin pilinin, hem 2012 zirvesinden itibaren görülen eğilim çizgisi, hem de geçen Aralık’a kadar görülen elden çıkarmanın %38,2’lik düzeltmesi ile çakışan $1,375/ons seviyesinde bittiğine işaret eden Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, “Bu seviyenin en sonunda kırılmasıyla altın başlangıç hedefi olarak $1,485/ons seviyesini görebilir” dedi ve konuya ilişkin sözlerini şöyle tamamladı:

“O zamana kadar aşağı yönlü riskin önümüzdeki aylar için en yüksek olduğu görüşündeyiz. $1.300 altındaki olası bir kırılma, piyasayı tepki vermeye ve elini göstermeye zorlayacağı için, olumlu bir gelişme olarak görürüz. “Bir piyasanın gerçek gücü, genellikle zayıf olduğu dönemlerde ölçülebilir ve yılbaşından bugüne kadar %23’lük rallinin ardından, altının şimdi böyle bir teste ihtiyacı olabilir. “Önümüzdeki aylarda doların biraz güç kazanabileceği hakkında artan endişelerimizle yukarı yönlü momentum için başka kurlarla fiyatlanmış altına bakıyoruz. Saxo Bank Baş Ekonomisti Steen Jacobsen’in forex görünümü ve giriş yazısına göre, bu alternatif kurlardan bazıları euro, kiwi ve Japon yeni olabilir.” Altın (Kıymetli Metaller) Avantaj Dezavantaj FOMC bir güvercin faiz artışı taahhüt ediyor (ilerideki artış sayısını azaltarak) ABD doları bir güç dönemine giriyor Diğer merkez bankaları para politikalarını süper gevşek tutuyor => negatif tahvil getirileri => reel para yatırımcılarından artan tahsis Merkez bankaları negatif faiz politikalarını terk etme işaretleri göstermeye başlıyorlar Ağırkanlı global büyüme ve yenilenen hisse senedi piyasasında kargaşa Altındaki hızlı birikim beklenenden daha şiddetli bir düzeltmeyi tetikliyor ABD başkanlık seçimi gibi olay riskleri ****** Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, 2016 yılının son çeyreğinde emtiaların ilk pozitif getiriler yılını tamamlamak üzere olduğunu, fakat hâlâ her şeyin değişebileceğini söyledi.

Altın, gümüş ve petrol konusunda da öngörülerde bulunan Hansen “Altın ve gümüş rallisinin ana itici güçleri arasında öne çıkan bir faktör, global tahvil getirilerinde devam eden düşüş. Son çeyrekte Brent petrolü için ise $45 ilâ 50’lerin altı aralığının muhafaza edilmesini bekliyoruz” dedi. Saxo Bank Analisti açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Emtialar 2010’dan beri ilk pozitif getirirler yılını kaydetmek için doğru yolda. Fakat Bloomberg emtia endeksinin %10’dan az yükselmesiyle, yılsonundan önce hâlâ her şey değişebilir. Enerji sektörü iki yıllık elden çıkarma döneminden sonra istikrar kazanmaya devam ediyor. Emtiaların hezimete uğramasını durdurmaya yardım eden ise %26’lik getirisiyle kıymetli metaller oldu. Global büyüme hakkında sorular sorulmaya devam ettiğine göre, emtia talebinin toparlanmasına daha zaman var demektir. Buna karşın getirilerin çoğu, – kıymetli metallerde görülenlerin dışında – ya üretimin kısılması (petrol ve endüstriyel metaller) ya da havanın yol açtığı zoraki kesintilerde tedarik tarafındaki düzeltme nedeniyle gerçekleşti (yumuşak emtialar)."

'PETROL EPEY BİR ZAMAN, DAHA DÜŞÜK OLACAK'

Saxo Bank Emtialar Strateji Müdürü Hansen petrol konusunda da şunları söyledi:

“2016 başında, yılın son çeyreğinde petrol fiyatlarında sağlam bir toparlanma olacağı yaygın biçimde öngörülüyordu. Uzayan fiyat zayıflığının eninde sonunda güçlü talep büyümesini tetikleyeceği, bir yandan da yüksek maliyetli üretimi piyasayı dengelemeye yetecek kadar düşüreceği düşünülüyordu. Buna karşın, petrol piyasası yılsonundan önce kurtulmaya çalışacağı $45 ilâ $50/varil aralığında hapsoldu.

“Yükselen OPEC arzı hem yeni üretim, hem de azalan arz aksaklıkları nedeniyle ve Rusya üretiminin yeni rekor seviyelerine çıkmasıyla birlikte, yeniden dengeleme sürecini bir kez daha erteledi. İlaveten geçen çeyrekte istikrar kazanmakta olan petrol üretiminde, -yeni sondaj kulelerinin eklenmesiyle yüksek maliyetli ABD üreticileri arasında ortaya çıkan- bir direnç görüldü."

“Bu arada, Suudi Arabistan tarafından Kasım 2014’te yürürlüğe konan ‘pompala ve fiyat kır’ stratejisi, 28 Eylül tarihinde Cezayir’de yapılan OPEC üyeleri toplantısında üretimin günde 700.000 varil düşürülmesi ve tahsisin 30 Kasım’da yapılacak bir sonraki resmi OPEC toplantısında görüşülmesi kararıyla sona erdi. Bu karar, global üretim fazlası azalma işaretleri göstermeye başlayana kadar avantajı sınırlı olan piyasanın altına bir zemin oluşturması için alındı.”

Birçok sorunun cevapsız kaldığını, bu soruların cevaplarının ve anlaşma detaylarının 30 Kasım’daki OPEC toplantısında aydınlığa kavuşması gerektiğini belirten ünlü analist sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir Nijerya, Libya ve İran’ın da aralarında olduğu bazı üyelerin hariç tutulması beklenirken, üretimi kim düşürecek? İki Nijerya ve Libya’dan gelen potansiyel üretim artışının varil varil düşürülmesini kim sağlayacak? Üç bağımsız üretim tahminlerini mi kullanacaklar, yoksa münferit ülkelerin genellikle daha yüksek olma eğilimindeki kendi rakamlarını mı? Son olarak da üretimi düşürme ne zaman yürürlüğe girecek? Şeytan ayrıntıda gerek. Toplantıda alınan karar, 30 Kasım toplantısı öncesinde önümüzde duran sıkı pazarlıkla kıyaslanınca kolay bir karardı. Bu, eğer Rusya da katılırsa, petrolü tekrar Temmuz seviyesine çıkaracak düzgün bir pazarlık olur. Fakat bu aşamada fiyatların yükselmesi olası değil.”

SON ÇEYREĞE GİRERKEN HEDGE FONLAR GENELDE BOĞA KALIYOR

Ole Hansen hedge fonlar için de şunları söyledi:

“ABD üreticileri 2017 ve 2018 için hedging fırsatlarından yararlanıyorlardı. Bu arada, merkez bankalarının negatif getirilerle ilgili denemeleri, yatırımcıların çoğunun sektöre borç para vermeye hazırlıklı olmasını sağladı. Eğer OPEC anlaşması başarılı olursa kararlar ABD ve diğer yüksek maliyetli üreticilerin, üretimi istikrara kavuşturma ve sonunda artırma potansiyeli sağladığını dikkate alarak, sevindirecek. “Bütün bunların üzerinde, istikrarlı arz sağlamak için gereken yatırımları çekmek amacıyla gelecekte hâlâ daha yüksek petrol fiyatlarına ihtiyacımız var. Son çeyrekte Brent petrolü için, $45 ilâ 50’lerin altı aralığının muhafaza edilmesini bekliyoruz. OPEC üreticileri arasındaki üretimi kısma anlaşmasının bu aşamada fiyatlar üzerinde pozitif etkisi olması pek olası değil. Ancak bu anlaşma hem ham petrolün, hem de ilgili ürünlerin global arz fazlası tehdidini alt etmek için harcanacak zamanı azaltacaktır.”

Global talepteki büyümenin devam edeceği varsayımıyla, böyle bir eylemin kalıcı etkisinin 2017’ye kadar hissedilmesinin pek olanaklı olmadığını belirten Hansen, sözlerine şöyle devam etti:

“Yakın tarihli bir raporunda Uluslararası Enerji Ajansı, altta yatan makroekonomik koşullar belirsiz kaldığı için, Çin ve Hindistan’dan gelen petrol talebindeki büyümenin, başlangıçta öngörülenden daha hızlı yavaşladığını belirtiyordu. "Hedge fonların belirli bir aralıkta seyreden yapısı, her iki yönde de birçok yanlış sinyal verdiği için, üçüncü çeyrekteki volatilitenin çoğunu sağladı. Buna karşılık bu sinyaller, spekülatif pozisyon almada önemli miktarda volatilite yaratmaya yardım eden hızlı gelgitleri destekledi. Son çeyreğe girerken fonlar genelde boğa kalıyor, fakat net uzunlar bu yıl Nisan ve Ağustos’ta görülen zirvelere kıyasla %40 azaldı.” Ham petrol Avantajlar Dezavantajlar Üretimin kısıtlanmasında Rusya OPEC’e katıldı Çin ve Hindistan’ın başını çektiği global talep artışı durdu Düşük fiyatlar gelecekteki üretime doğru sermaye harcamalarında çok ihtiyaç duyulan artışı erteledi Yüksek maliyetli üreticiler arasındaki direnç yenilenen üretim artışını tetikliyor Başlıca ihracatçı ülkelerde jeopolitik istikrarsızlık artıyor Altındaki hızlı birikim beklenenden daha şiddetli bir düzeltmeyi tetikliyor Kıymetli metalleri istikrarsız bir çeyrek bekliyor 2016 yılı son çeyreği gerçekten de belirsizliklerle dolu. Sonucunun şimdiden tahmin edilmesi zor bir ABD başkanlık seçimi, Aralık’ta bir faiz artışı, doların yönü, global tahviller ve birçok merkez bankasının negatif faiz denemesi hakkında artan endişeler… Bunlar altın traderlarının önümüzdeki aylarda uğraşması gereken konulardan sadece birkaçı.

Bu tablonun sarı metale etkilerini ünlü analist Ole Hansen şöyle yorumladı:

“Altın üçüncü çeyreğin büyük bölümünü, 23 Haziran’daki Brexit oylamasından sonra oluşan aralıkta hapsolmuş geçirdi. Sarı metal daralan bir aralıkta (başlangıçta $1,300 ile $1,375/ons arasında) işlem görmeye devam ettikçe, yatırımcılardan gelen talep zayıflamaya başladı. Borsada işlem gören ürünlerde toplam edinimler yılın ilk yarısında %38 arttı fakat o tarihten beri neredeyse düz. Hedge fonlar boğa piyasasında son üç aydır değişmeyen ama hâlâ yüksek olan yatırımları korudu. “ Hansen, yılın başlarında görülen fiyat artışının arkasındaki esas itici gücün fiziki talepten çok yatırım talebi olduğunu belirterek bu konu hakkında da şunları söyledi: “ETP’ler ve para yöneticilerinin futures pozisyonları aracılığı ile toplam edinimleri, 2012’deki zirvenin sadece %13 altındaki bir seviyeye ulaşırken, bu pozisyonun nominal değeri %35 aşağıda kaldı. “Altın ve gümüşte görülen çarpıcı rallinin ana itici güçleri arasında öne çıkan bir etken de global tahvil getirilerinde devam eden düşüş oldu. Bu, düşük veya negatif getirili güvenceli devlet tahvillerine kıyasla, altını elde tutmanın fırsat maliyetini azalttı ve hatta ortadan kaldırdı. Dikkati çekmeye devam eden diğer itici güçler piyasanın ABD kısa vadeli faiz oranlarının ileriye dönük yönüne takıntısı, dolar ve bir bütün olarak emtia sektörü için genel fiyat trendleri oldu. “Altının uzun vadeli yönünün daha yüksek olduğuna inanıyoruz. Fakat son birkaç aydaki piyasa davranışı, sarı metalin $1.300/ons altında bir temel desteği test ettiğinin görülebileceği daha uzun bir konsolidasyon dönemine ihtiyacı olabileceğine işaret etti.” Teknik açıdan altının Brexit sonrası rallisinin pilinin, hem 2012 zirvesinden itibaren görülen eğilim çizgisi, hem de geçen Aralık’a kadar görülen elden çıkarmanın %38,2’lik düzeltmesi ile çakışan $1,375/ons seviyesinde bittiğine işaret eden Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, “Bu seviyenin en sonunda kırılmasıyla altın başlangıç hedefi olarak $1,485/ons seviyesini görebilir” dedi ve konuya ilişkin sözlerini şöyle tamamladı:

“O zamana kadar aşağı yönlü riskin önümüzdeki aylar için en yüksek olduğu görüşündeyiz. $1.300 altındaki olası bir kırılma, piyasayı tepki vermeye ve elini göstermeye zorlayacağı için, olumlu bir gelişme olarak görürüz. “Bir piyasanın gerçek gücü, genellikle zayıf olduğu dönemlerde ölçülebilir ve yılbaşından bugüne kadar %23’lük rallinin ardından, altının şimdi böyle bir teste ihtiyacı olabilir. “Önümüzdeki aylarda doların biraz güç kazanabileceği hakkında artan endişelerimizle yukarı yönlü momentum için başka kurlarla fiyatlanmış altına bakıyoruz. Saxo Bank Baş Ekonomisti Steen Jacobsen’in forex görünümü ve giriş yazısına göre, bu alternatif kurlardan bazıları euro, kiwi ve Japon yeni olabilir.” Altın (Kıymetli Metaller) Avantaj Dezavantaj FOMC bir güvercin faiz artışı taahhüt ediyor (ilerideki artış sayısını azaltarak) ABD doları bir güç dönemine giriyor Diğer merkez bankaları para politikalarını süper gevşek tutuyor => negatif tahvil getirileri => reel para yatırımcılarından artan tahsis Merkez bankaları negatif faiz politikalarını terk etme işaretleri göstermeye başlıyorlar Ağırkanlı global büyüme ve yenilenen hisse senedi piyasasında kargaşa Altındaki hızlı birikim beklenenden daha şiddetli bir düzeltmeyi tetikliyor ABD başkanlık seçimi gibi olay riskleri ****** Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.




'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66